Korunovácia Karola III.Matthew Childs/Reuters
StoryEditor

Aký bohatý je Karol III.? Korune patrí majetok za desiatky miliárd, kráľ však z nich má len omrvinky

Miroslav Kamody06.05.2023., 11:56h

Najvýznamnejšia osobnosť Veľkej Británie nie je ani zďaleka taká bohatá, ako by sa mohlo zdať. Minimálne čo sa týka majetku, nad ktorým má priamu kontrolu. Stále však ide o sumy, pri ktorých sa bežnému človeku zatočí hlava.

Lajkuj Brainee.sk na

Britský kráľ Karol III. sa už dávno pred korunováciou zapísal do svetovej histórie. Od dnešného dňa, teraz už s korunou na hlave, sa z neho stáva nielen kráľ Veľkej Británie a 14 štátov Spoločenstva národov, ale aj poriadny boháč.

Forbes sa pozrel na to, čo všetko tento panovník vlastní. A že toho rozhodne nie je málo. Už pred samotnou korunováciou dohliadal na majetok vo výške približne 46 miliárd dolárov.

image

V korunovačnom zbore vystúpia ľudia z LGBTI+ komunity, Briti majú monarchiu v DNA, hovorí royalista Abrahám

Majetok Koruny a kráľa samotného

Pritom zdedil najmenej pol miliardy od svojej mamy, kráľovnej Alžbety II., a to vrátane jej hradov, klenotov, zbierky umenia a konskej farmy. Samozrejme všetko bez dane. Musíme však rozlišovať, čo vlastní sám Karol III. a čo vlastní Koruna.

Samotný majetok v hodnote 46 miliárd je zverený Korune, a to vrátane miliardových investícií, honosných palácov a neoceniteľného umenia, ktoré v skutočnosti nikdy nebude vlastniť. Čo totiž patrí Korune, to kráľ predať nemôže. Sem patria nielen nehnuteľnosti, ale napríklad aj korunovačné klenoty.

image

Korunovácia Karola III.

Hannah Mckay/Reuters

Očakáva sa, že závet Alžbety II. bude zapečatená najmenej 90 rokov, takže presné rozdelenie jej majetku nebude známe ešte niekoľko generácií. Karol III. však zdedil jej obľúbený hrad Balmoral v Škótsku, rovnako tak aj Sandringham vo východnom Anglicku, kde sa nachádza jej farma plnokrvníkov.

Nezaplatí ani cent

Forbes odhaduje, že nový kráľ zdedí aj jej súkromnú zbierku šperkov, umenia, vzácnych známok a osobných investícií, ktoré by mali dosahovať približne 500 miliónov dolárov. A vďaka dohode s britskou vládou z roku 1993 sú všetky tieto prevody kráľovského majetku oslobodené od dane, takže za to nezaplatí ani cent.

Čo sa týka samotných najhodnotnejších palácov, rozdelenie medzi Korunu a samotného kráľa vyzerá takto:

74-ročný panovník nastupuje na trón s plnou peňaženkou vďaka ročným príjmom z vojvodstva Cornwall, ktoré má čisté aktíva 1,3 miliardy dolárov a tento rok mu zarobilo približne 27 miliónov dolárov. To teraz mimochodom zdedí princ William.

Sovereign Grant

Cenným majetkom kráľa skrz Korunu je Crown Estate, rozsiahle portfólio nehnuteľností s čistými aktívami 20,7 miliardy dolárov. Sem okrem iného patrí aj celé morské dno Spojeného kráľovstva. Kráľ priamo dostáva takzvaný „Sovereign Grant“, ktorý sa rovná 25% čistého zisku za finančný rok pred dvoma rokmi. V roku 2022 to bolo napríklad takmer 110 miliónov dolárov.

image

Korene nového kráľa Británie siahajú až do Transylvánie. Jeho predok je sám Vlad Dracula

Táto suma však nejde priamo Karolovi. 10 % ide na údržbu Buckinghamského paláca a ďalších 15 % sa použije na financovanie každoročného cestovania kráľovskej rodiny, formálnych podujatí, upratovania a miezd.

Smrť a (niektoré) dane

Dôležité je, že Sovereign Grant je oslobodený od dane, no Alžbeta II. v roku 1993 súhlasila s tým, že bude dobrovoľne platiť daň z príjmu z časti svojej súkromnej peňaženky, ktorá sa nepoužíva na oficiálne účely. Karol III. súhlasil s tým, že toto zachová.

image

Korunovácia Karola III.

Clodagh Kilcoyne/Reuters

Kráľov osobný majetok vo výške 500 miliónov okrem kráľovských sídiel zahŕňa kráľovskú filatelistickú zbierku, osobné investície, kone, šperky, umelecké diela či rozsiahla zbierka áut. Aj napriek tomu všetkému je tu niečo, čo kráľ zdieľa s každým obyčajným človekom - smrť a (niektoré) dane.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:10