Korunovácia britského kráľa Karola III. sa blíži, pozri si prehľad.Hugo Burnand/Tasr
StoryEditor

Oblečenie z druhej ruky a ako bude vyzerať koruna manželky Camilly? Aj toto prinesie korunovácia Karola III.

Karolína SýkorováiDnes.cz04.05.2023., 11:00h

Korunovácia Karola III. sa blíži a v tejto dobre sa pravdepodobne ladia posledné detaily. Čo všetko môžeme od veľkého dňa čakať? Aký je dress code a čo bude mať na sebe kráľovský pár? Nápovedu poskytnú nielen informácie zverejnené kráľovskou kanceláriou, ale aj minulé korunovácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Korunováciu Alžbety II., ktorá sa odohrala v roku 1953, si vybaví už len hŕstka pamätníkov. S o to väčšou nedočkavosťou očakáva nielen Veľká Británia a Commonwealth, ale aj celý svet moment, keď jej syn Karol III. oficiálne zasadne na trón, píše sa na portáli iDnes.

Už teraz je jasné, že pôjde o udalosť o poznanie skromnejšiu, než bola tá predchádzajúca. Pravdepodobne sa dočkáme mnohých zmien v kráľovskom protokole a veľký zásah by malo spoznať aj oblečenie kráľovského páru a hostí. 

image

GALÉRIA Šperky, tradície a svetové osobnosti. Čo všetko vieme o blížiacej sa korunovácii britského kráľa Karola?

Klenotom bude chýbať kontroverzný diamant

Korunovácie anglických, respektíve britských panovníkov sú už celé storočia zošnurované radou pravidiel, od ktorých sa upúšťa len pozvoľna. Pomaly, ale isto, sa premieňa aj vzhľad korunovačných klenotov. 

Väčšinu stredovekých regálií nechal roztaviť alebo predať Oliver Cromwell počas krátkeho obdobia anglickej republiky v polovici 17. storočia. Po opätovnom nastolení monarchie tak bolo potrebné vytvoriť nové – a práve tie tvoria srdce súčasného súboru, ktorý je vystavený v londýnskej pevnosti Tower. 

Čestné miesto medzi nimi má koruna sv. Edwarda, ktorá je zdobená 444 drahými kameňmi. Pochádza z roku 1661 a bola vytvorená ako kópia pôvodnej stredovekej koruny. 

Tradične sa používa len na samotný akt korunovania – váži totiž 2,23 kilogramov a udržať na hlave sa dá maximálne pár desiatok minút. Z Westminsterského opátstva tak kráľ vyjde s Britskou imperiálnou korunou, pochádzajúcou z roku 1937. Tá je akousi „pracovnou“ alternatívou, panovník ju používa napríklad pri zahajovaní parlamentu. 

Karolova manželka Camilla bude menovaná do úradu korunou kráľovnej Mary, ktorú vyrobilo zlatníctvo Garrard v roku 1911. Zdobí ju 2 200 diamantov a pôvodne aj neblaho preslávený Koh-i-Noor. Aby sa vyhol kontroverziám, nechal ho kráľovský pár vymeniť za tri diamanty zo zbierky kráľovnej Alžbety. Ide o prvý prípad v modernej histórii, kedy bude pre korunováciu „recyklovaná“ už existujúca koruna. 

K videniu bude tiež hneď niekoľko mečov, palcát, nádoba na posvätný olej, pozlátené ostrohy, náramky, jablko vykladané stovkami diamantov a perál, žezlá, korunovačný prsteň s drahokamami v tvare svätojurského kríža a korunovačný prsteň s masívnym rubínom pre kráľovnú. 

Udržateľné oblečenie

Blýskavou nádherou zaujmú aj korunovačné odevy. Camilla na sebe bude pravdepodobne mať dlhú slávnostnú róbu z dielne niektorého britského dizajnéra. Svojou hojnosťou ale iste nepredbehne vyšívané šaty Normana Hartnella, ktoré si obliekla jej svokra, kráľovná Alžbeta v roku 1953. 

Kráľ Karol sa pravdepodobne dostaví v uniforme, hoci jeho mužskí predchodcovia volili tradične krátke hodvábne nohavice, pančuchy a podväzok. Počas obradu si kráľ oblečie tzv. supertuniku, ktorá vznikla až na počiatku 20. storočia, strihom ale vychádza zo stredovekých cirkevných rúch. Pred ním ju použili Juraj V., Juraj VI. a Alžbeta II. Na ňu potom pribudne brokátový pás. 

Najstarším textilným kúskom bude imperiálny plášť, ktorý prvýkrát použili už Juraj IV. v roku 1821. Je ušitý z hodvábu pretkaného zlatými a striebornými niťami s výšivkami v tvare anglických ruží, škótskych bodliakov, írskych trojlístkov, korún, orlov a heraldických ľalií. 

V rámci šetrného a udržateľného prístupu upustí kráľ aj od ďalších zvyklostí. Rozhodol sa využiť pás a rukavice, ktoré patrili jeho dedovi Jurajovi VI., hoci sa zvyčajne zhotovujú novému panovníkovi na mieru. 

Kráľ aj kráľovná vystriedajú každý dva plášte. Pri príchode budú mať na sebe tmavočervené, ktoré taktiež pochádzajú „z druhej ruky“. Karolov bol pôvodne ušitý pre Juraja VI. v roku 1937 a Camillin obliekla prvýkrát jej svokra, kráľovná Alžbeta, pred 70. rokmi. Pri odchode ich budú zdobiť plášte vyrobené špeciálne pre nich, tmavofialové s vyšitými rastlinami a hmyzom, ktorý bude odrážať lásku kráľovského páru k prírode.

V nich potom kráľ s kráľovnou nasadnú do mohutného, 260 rokov starého pozláteného koča ťahaného ôsmimi koňmi a vydajú sa späť do Buckinghamského paláca. Nasledovať ich bude korunovačná procesia. Trasa je pomerne krátka, 2,29 kilometrov, a vedie priamo k palácu. Kráľovná Alžbeta v nepohodlnom koči prešla asi 6,5 kilometrov londýnskymi ulicami a jej sprievod bol tak dlhý, že trvalo 45 minút, než celý prešiel okolo jediného bodu. 

image

Ve zlatom královskom koči odíde panovnický pár späť do Buckinghamského paláca.

Ap/

Hostia si vystačia s dennými šatami

Veľkou premenou prejde aj oblečenie britských šľachticov. Korunovačné róby sa už doteraz zhotovovali špeciálne pre danú príležitosť. Keď sa pozrieme na fotografie z korunovácie kráľovnej Alžbety, uvidíme rady vojvodov, vojvodkýň či barónov v honosných šatách a s korunami, tiarami a diadémami zodpovedajúcimi ich titulom. 

Tradične k týmto úborom patria hermelínové plášte, zdobené chvostíkmi hranostaja. Ich počet taktiež zodpovedá titulu dotyčného – čím viac, tým vyššie postavenie. Pod nimi sa nosili dvorské uniformy, v prípade žien dlhé večerné šaty ušité podľa prísnych predpisov vydaných pred korunováciou. 

Podobná skostnatenosť na moderný kráľovský dvor podľa názoru Karola III. nepatrí, a dress code tak bude tento rok pomerne uvoľnený: muži nahodia žaket (mužský denný formálny odev) či uniformu a ženy denné šaty. Dovolený je aj národný kroj. 

Klobúky a fascinátory (ozdoby do vlasov) nie sú vyžadované, pravdepodobne ich aj tak uvidíme. Špekuluje sa, že ich budú mať dokonca aj príslušníčky kráľovskej rodiny namiesto opulentných tiár. Blýskavé šperky dámy pravdepodobne oblečú až na večerný program. Dočkáme sa teda pravdepodobne podobných udalostí, ako je kráľovská svadba či niektoré z významných panovníckych jubileí. 

Korunovácie sa zúčastní približne dvetisíc hostí, teda asi o šesťtisíc menej než pri korunovácii Alžbety II. Medzi nimi budú nielen britskí šľachtici a predstavitelia Commonwealthu, ale aj zástupcovia ostatných krajín: USA bude reprezentovať prvá dáma Jill Bidenová, Českú republiku prezident Peter Pavel. 

Hoci sa predchádzajúce korunovácie až na výnimky zaobišli bez prítomností detí, pozvánku tento rok dostali aj ratolesti princa a princeznej z Walesu: George, Charlotte a Louis, aj vnukovia a vnučky kráľovnej Camilly. 

Samotný Karol sa ako 40-ročný v roku 1953 zúčastnil korunovácie svojej matky, údajne sa ale pri trojhodinovom ceremoniálu neznesiteľne nudil. Práve to ho podľa kolujúcich posmeškov viedlo ku skráteniu ceremoniálu na dve hodiny. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:28