Kráľ Karol III.Wikipedia/annabel Moeller/
StoryEditor

Gándhího smrť či vznik Severnej Kórey. Takto vyzeral svet v čase narodenia Karola III., ktorý má dnes narodeniny

Miroslav Kamody14.11.2022., 11:00h

Karol III. je kráľom Veľkej Británie len niekoľko týždňov, dnes oslavuje narodeniny. Pozreli sme sa na to, ako vyzeral svet, keď sa v roku 1948 narodil.

Lajkuj Brainee.sk na

Karol III. oslavuje svoje prvé narodeniny ako panovník Veľkej Británie a štrnástich štátov Spoločenstva národov. Počkať si na to musel dlhých 74 rokov, pretože jeho mama sa zhodou okolností a dobrého zdravia stala najdlhšie žijúcim a najdlhšie vládnucim britským panovníkom.

Keď sa Karol III. v roku 1948, v tom čase ešte len ako princ Charles, narodil, svet vyzeral úplne inak ako v roku, kedy sa konečne dostal na trón. Ako píše portál Metro, s druhou svetovou vojnou stále čerstvo v mysliach národa, jeho narodenie bolo oslavou s predzvesťou ďalšej generácie rodu Windsorovcov. Ako teda vyzeral svet, keď sa narodil?

image

Malý Karol s najbližšou rodinou

Wikipedia/nationaal Archief Collection/

Vražda Mahátmu Gándhího

Aj keď Karolove novembrové narodenie znamenalo nový život a nádej pre britskú kráľovskú rodinu, svet sa v januári toho istého roku dozvedel šokujúcu správu. Mahátma Gándhí, antikolonialistický právnik, ktorý pomohol viesť Indiu k nezávislosti od britského impéria, bol zavraždený 30. januára 1948.

V dome v Naí Dillí ho zastrelil tromi ranami Nathuram Godse, člen pravicovej hinduistickej politickej organizácie Rashtriya Swayamsevak Sangh. Godse a jeho spolupáchateľ Narayan Apte boli v novembri 1949 obesení za svoje zločiny, napriek tomu, že Gándhího vlastní synovia prosili o zrušenie rozsudku smrti.

image

Mahátmá Gándhí

Wikipedia/kanu Gandhi/

Založenie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO)

Keď sa v roku 1945 stretli diplomati, aby vytvorili Organizáciu Spojených národov, jednou z vecí, o ktorých diskutovali, bolo vytvorenie globálnej zdravotníckej organizácie. Podarilo sa im to o tri roky neskôr, 7. apríla 1948. Tento dátum každoročne oslavujeme ako Svetový deň zdravia.

Podľa webovej stránky bola WHO vytvorená, aby bola „zodpovedná za poskytovanie vedenia v otázkach globálneho zdravia, formovanie agendy zdravotného výskumu, stanovovanie noriem, formulovanie možností politiky založenej na dôkazoch, poskytovanie technickej podpory krajinám a monitorovania a hodnotenia zdravotných trendov.”

image

Nuda. Rozpačité recenzie sa pýtajú, či má seriál Koruna po smrti Alžbety II. ešte zmysel

Izrael bol vyhlásený za nezávislý štát

Konflikt medzi Izraelom a Palestínou zúri už niekoľko desaťročí, ale mnohé súčasné problémy možno vysledovať až do 14. mája 1948. V tento deň totiž v Tel Avive predseda Židovskej agentúry David Ben-Gurion vyhlásil štát Izrael a založil tak prvý židovský štát po 2000 rokoch.

Nedopadlo to podľa predstáv. Správy uvádzajú, že dokonca aj počas oznámenia bolo počuť vzdialenú streľbu, keď medzi sebou Arabi a Židia bojovali po stiahnutí britskej armády. Násilie eskalovalo a Egypt v ten večer spustil letecký útok na nový štát. O polnoci, po ukončení britského mandátu v Palestíne, oficiálne vznikol Izrael. Ben-Gurion sa stal prvým izraelským premiérom.

image

Vlajka Izraela

Unsplash/taylor Brandon/

Prvý olympiáda po dvanástich rokoch

Od 29. júla do 14. augusta sa v Londýne konali letné olympijské hry. Mali zásadný význam, pretože sa konali po dlhých dvanástich rokoch. Klasický štvorročný formát totiž počas druhej svetovej vojny nezohrával žiadnu rolu. Posledné hry sa predtým konali pod vlajkami so svastikami v Berlíne v roku 1936. Na londýnskych hrách bolo Nemecko a Japonsko vylúčené.

image

Korene nového kráľa Británie siahajú až do Transylvánie. Jeho predok je sám Vlad Dracula

Založenie Severnej Kórey

Severná Kórea, ako ju poznáme dnes, bola založená 9. septembra 1948, keď si Spojené štáty a Sovietsky zväz po druhej svetovej vojne rozdelili kontrolu nad Kórejským polostrovom. Po porážke Japonska v roku 1945 USA a Sovietsky zväz rozdelili Kórejský polostrov na dve zóny. V roku 1948 vznikla na juhu v Soule proamerická Kórejská republika.

Na druhej strane, v Pchjongjangu na severe Sovieti dosadili komunistického partizána Kim Ir Sena, ktorý sa stal prvým premiérom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Keďže obaja lídri si nárokovali vládu nad celým polostrovom, vojna bola nevyhnutná. V roku 1950 severokórejské sily, podporované Sovietskym zväzom a Čínou, vtrhli do Južnej Kórey a spustili kórejskú vojnu.

image

Kim Čong-un

Kcna/Via Reuters

Američania prišli na pomoc Juhu a viedli armádu viac ako 300-tisíc vojakov OSN v boji proti invázii. Po troch rokoch bojov a viac ako dvoch miliónoch obetí na oboch stranách podpísali prímerie v júli 1953. Zatiaľ čo žiadna formálna mierová zmluva nebola nikdy podpísaná, hranice medzi oboma zostali odvtedy nezmenené. Dnes je komunistický štát zahalený rúškom tajomstva.

Bola zverejnená prvá Kinseyho správa

Alfred Kinsey bol hlavným spoluautorom historicky významných Kinseyových správ, a teda štúdie „Sexuálne správanie muža“ v roku 1948, ale aj nasledujúcej menej známej publikácie „Sexuálne správanie ženy“ z roku 1953. Kinseyho práce zásadne ovplyvnili sexuálnu revolúciu 60. rokov 20. storočia, najmä v Spojených štátoch.

image

Deti kráľovnej Alžbety II. Nový kráľ, olympionička, učiteľ aj návštevník pedofilného ostrova Jeffreyho Epsteina

Údaj o štyroch percentách mužov s trvalo homosexuálnym správaním, hoci bol odvtedy mnohokrát oponovaný a korigovaný, sa stal a dodnes zostal jedným zo základných symbolov homosexuálnej menšiny a homosexuálneho hnutia.

Čo sa týka Slovenska, v roku 1948 sme boli súčasťou Československa. Vo februári boli naši predkovia svedkami Februárového prevratu, ktorý na celé desaťročia zaviedol komunistický režim. Ten sa skončil až Nežnou revolúciou v roku 1989. Karol III. mal v čase pádu komunistického režimu na Slovensku 41 rokov, takže ho čakalo ešte vyše 30 rokov čakania na trón.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 16:00