Prehľad strán, ktoré podporujú LGBTI+ komunituTASR, Brainee x Canva
StoryEditor

Parlamentné voľby 2023: Ktoré politické strany podporujú LGBTI+ komunitu a ktoré by ju najradšej vymazali zo spoločnosti?

Miroslav Kamody09.09.2023., 09:00h

Buď o nej mlčia, alebo ju kritizujú. Z 25 politických subjektov len dva otvorenie podporujú LGBTI+ komunitu na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Parlamentné voľby sú tu doslova už o niekoľko dní. Kampaň vrcholí, a zatiaľ čo niektorých dobieha ich minulosť, nové tváre sa snažia presvedčiť ľudí, aby im dali svoju dôveru. Pálčivou témou sa (pre niektoré strany) stali aj otázky ohľadne LGBTI+ komunity na Slovensku, ktorá celé roky nežiada nič iné, len aby mali rovnaké práva ako ostatní.

Bohužiaľ, v týchto témach sa kandidujúce strany rozdelili na tri prúdy - jeden považuje ich podporu za prioritu, druhý hovorí, že riešenie tejto témy je dôležité, ale nehovorí, ako a hlavne kedy by chceli pomôcť, a potom je tu tretí. Ide o politikov, ktorí sú názorovo v 19. storočí. Keby môžu, gejov a lesbičky by najradšej pálili na hranici. 

image

Ako to vyzerá vo volebnej miestnosti a čo musíš spraviť, aby bol tvoj hlas platný? Prinášame kompletný prehľad pre prvovoliča

Do ktorého prúdu patrí 25 politických strán, koalícii či subjektov, ktoré sa 30. septembra budú uchádzať o hlasy Slovákov? Pozreli sme sa na nich volebné programy a prinášame ti prehľad.

Strany sú zoradené podľa čísiel, ktoré získali na základe žrebovania na pôde Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Zelená - strana otvorenie podporuje LGTBI+ komunitu

Hnedá - strana LGBTI+ vo svojom programe nespomína ani sa k nej nevyjadruje negatívne

Červená - strana je proti LGBTI+ komunite

1. Pirátska strana – Slovensko

Strana vo svojom programe hovorí o rodovej rovnosti len v súvislosti s podporou návratu do práce po materskej a zabezpečením flexibilných možností pre rodičov. Ďalej hovorí o úplnej rovnoprávnosti a odstránení procesov diskriminácie - aj toto je však zrejme len odkaz na rozdiely medzi mužmi a ženami v práci.

2. Princíp

Stranu Princíp sme zaradili aj do nášho zoznamu najbizarnejších strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy voličov v tohtoročných voľbách. Žiaľ, strana sa vo svojom programe, ktorý vo videu predstavil líder Mikuláš Vareha, nijakým spôsobom nezmienila o LGBTI+ komunite, a teda nie je možné povedať, či je napríklad za alebo proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia.

3. Progresívne Slovensko

Rovnosť ľudí bez ohľadu na vzťahovú a sexuálnu orientáciu a rodovú identitu je jedným z pilierov strany Progresívne Slovensko. Strana by po voľbách chcela dosiahnuť rovnosť párov rovnakého pohlavia, ich rodín a detí, zabezpečenie lepšej ochrany pred nenávistným prejavmi a činmi, umožnenie tranzície na princípe sebaurčenia či odstránenie vylúčenia gejov a bisexuálnych mužov pri darovaní krvi.

image

FOTO Vlasatý Gröhling či vyzývavá Tabák. Takto vyzerali politici pred tým, ako začali chaosiť v parlamente

4. Spoločne občania Slovenska

Strana, ktorá používa až 79 percent financií na doterajšiu kampaň v rozpore so zákonom a zo 148-člennej listiny sa vzdalo kandidatúry už 58 osôb, sa k LGBTI+ komunite vo svojom programe nevyjadruje. „Na dokončení webstránky stále pracujeme a programové ciele pre jednotlivé oblasti priebežne dopĺňame,” píše sa na webe už niekoľko týždňov.

5. Koalícia strán OĽANO a priatelia: Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), Nova, Slobodní a zodpovední, Pačivale Roma, Magyar szívek a Kresťanská únia a Za ľudí

Samotné OĽANO nezverejnilo program pre nachádzajúce voľby, ďalšie strany v koalícii však čiastkovo áno. Napríklad Kresťanská únia (KÚ) na svojej stránke tvrdí, že svoj program ešte len čoskoro predstaví. V rámci svojich kľúčových hodnôt však uvádza úctu k rodine založenej na manželstve medzi ženou a mužom a výchovu detí. 

Keďže súčasťou KÚ je aj Anna Záborská, najväčšia bojovníčka proti potratom, LGBTI+ komunite a jej právach, je pravdepodobné, akým smerom sa koalícia vydá. A výrok Igora Matoviča „LGBTIQWERTZUOPASDFHJKYXCVBNM+ prepnutí aktivisti… deťom nahovárajú, že aj s pipíkom môžu byť pipinou,” za ktorý bol nominovaný na cenu Homofób roka, hovorí za všetko.

6. Komunistická strana Slovenska

KSS vo svojom programe tvrdí, že deti sú naša budúcnosť. Aj preto sľubuje, že sa bude usilovať o stopku začleňovania genderovej oblasti do školských výučbových osnov. Inak sa komunisti k LGBTI+ komunite nevyjadrujú, no je jasné, aký názor na túto tému zastávajú.

image

Vyznáte sa v slovenskej politike a blížiacich sa voľbách? Vyskúšajte si náš kvíz a priraďte k logu jej správnu stranu

7. Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana

Strana považuje za dôležité, aby na Slovensku nikto nebol diskriminovaný na základe rasovej, národnostnej a náboženskej príslušnosti, presvedčenia alebo pohlavia a sexuálnej orientácie. Ďalej sa však nikde k LGBTI+ téme nijako nevyjadruje.

8. Vlastenecký blok

Strana tvrdí, že nastupujúci postupný neoliberálny fašizmus na Slovensku ničí všetko hodnotové, morálne, kultúrne aj ľudské. Aj preto neprekvapí, že prvom bode programu, ktorý je venovaný rodine, píše, že „rodinu tvoria muž, žena a deti.”

9. Modrí, Most – Híd

Strane vo svojom programe chýba akákoľvek zmienka o LGBTI+ komunite.

10. Spravodlivosť

Strana Spravodlivosť o sebe vyhlasuje, že chce byť prvou, ktorá pri riadení štátu bude využívať aj moderné technológie na čele s umelou inteligenciou. O právach LGTBI+ komunity sa však nevyjadrujú.

Dovolili sme sa však spýtať umelej inteligencie skrz ChatGPT, či si myslí, že homosexuáli by mali mať na Slovensku rovnaké práva ako ostatní. Odpoveď? Rovnosť práv pre všetkých občanov je základným princípom demokratickej spoločnosti a je zakotvená v rôznych medzinárodných dohodách a chartách o ľudských právach.

V súvislosti s touto témou boli v niektorých krajinách prijaté rôzne opatrenia a zákony, ktoré chránia práva a záujmy LGBT+ komunity. Medzi týmito opatreniami môžu byť manželstvá osôb rovnakého pohlavia, registrované partnerstvá, antidiskriminačné zákony, ochrana pred nenávistnými činmi a mnoho ďalších. Ak si teda strana bude pomáhať AI, v tomto prípade by mali byť jasne za.

image

Toto sú najmladší kandidáti v parlamentných voľbách. Nemajú fotografie, neprezentujú sa na internete a väčšina stále študuje

11. Slovenské hnutie obrody

SHO si medzi päť základných bodov a hodnotových pilierov hnutia uviedlo okrem odmietnutia agendy LGBTI aj odmietnutie agendy multi-kulti, pričom si práve od tohto sľubuje to, že „naše zdravotníctvo a školstvo budú fungovať tak ako majú a bude aj dostatok peňazí na poriadne dôchodky, primerané mzdy a normálny, spokojný život občanov Slovenskej republiky.” Aký to má na to vplyv sa zrejme nedozvieme, SHO sa dlhodobo v prieskumoch neumiestňuje.

12. Sloboda a Solidarita

3 priority SASKY pre osobné slobody obsahujú okrem modifikácie Vatikánskych zmlúv a zníženia neprimeraných trestov pri drogách aj zavedenie registrovaných partnerstiev, po ktorých LGBTI+ komunita volá už dlhé roky.

13. Sme rodina

„Oni patria do ústavu, a nie na ulicu. Vždy to boli úchyláci a nemali tú diagnózu nikdy vylúčiť,“ napísal Kollár v roku 2017 na adresu LGBTI ľudí k fotografii, na ktorej sú muži v obojkoch. Rok predtým zdieľal aj video, kde súbor spieva pieseň Na Kráľovej holi, kde napísal: „Ano toto su nase korene a nie GENDER  LGBT nie multikulti a debilne nezmyselnosti prezliekanie chlapcov za dievcata na skolach a ustupovanie z tradicii.“

Spomeňme ešte výrok: „Rodina je otec, mama a deti. Maximálne mama, mama, mama, mama, mama, mama, mama a moje deti! Dvaja teploši a dieťa? Zvrátené,“ hovorí otec 13 detí, ktoré má s 11 ženami. Šéf strany, ktorá je očividne proti právam LGBTI+ komunity, nemal v minulosti problém komunikovať napríklad s transgender modelkou Paris Nemc.

image

TROŠKA TROSKA: Inakosť je pre spoločnosť prijateľná, pokiaľ ju nie je vidieť

14. My Slovensko

Strana sa vo svojom krátkom programe k LGBTI+ komunite nijako nevyjadruje. 

15. Slovenská národná strana

„Zabránime prijatiu Istanbulského dohovoru s nebezpečnou GENDER ideológiou. Zastavíme financovanie LGBTQIA+ agendy zo štátnych zdrojov,“ píše sa v programe SNS, ktorú do parlamentu ťahá Andrej Danko.

Pripomeňme, že ten sa stal držiteľom ceny Homofób roka 2018 za výrok: „Ak sa niekto na základe sexuálnej orientácie vzdá práva reprodukcie, vzdal sa, čo mu príroda a boh dali, pretože ak sa niekto rozhodne pre homosexuálny zväzok, tak nemôže mať právo vychovávať deti.“

16. Smer – sociálna demokracia

Strana vo svojom programe odmieta prepisovanie dejín a násilné pretláčanie liberálnej a progresivistickej ideológie do školských osnov. Okrem toho sa líder strany Robert Fico v minulosti čoraz kritickejšie a vulgárnejšie vyjadroval k LGBTI+ komunite. Jej podpory sa teda od tejto strany nedostane.

image

Majerský nazval LGBTI+ ľudí pliagou, poriadne si zavaril. Má na krku trestné oznámenie, môže poriadne pykať

17. Hlas – sociálna demokracia

Strane vo svojom programe chýba akákoľvek zmienka o LGBTI+ komunite.

18. Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Regiók. | Aliancia – Maďari. Národnosti. Regióny

Strane vo svojom programe chýba akákoľvek zmienka o LGBTI+ komunite.

19. Srdce vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota

Jedným z programových cieľov je posilniť podmienky na zachovanie tradičnej kresťanskej orientácie občanov Slovenskej republiky. Je teda vysoko pravdepodobné, že strana nevyjadrí podporu zákonom na posilnenie práv LGBTI+ komunity.

20. SDKÚ – DS – Slovenská demokratická a kresťanská únia, Demokratická strana

Okrem obrázkov na facebookovej stránke toho SDKÚ – DS pred voľbami veľa nerobí. Prezentuje sa jednou z najhorších webových stránok vôbec a jej postoje nie sú jasné. Vzhľadom na štvavú kampaň a niekoľko náznakov na facebookovej stránke je nepravdepodobné, že by strana podporila akékoľvek zákony na podporu LGBTI+ komunity.

image

Žiješ v zahraničí a chceš v septembri voliť? Na registráciu máš posledné hodiny, žiadosť pošli na túto adresu

21. Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko

Len málokto pred voľbami tak veľmi straší LGBTI+ komunitou, ako práve Marian Kotleba a jeho strana. Na svojej stránke informuje, že po voľbách plánuje školstvo aj kultúru postaviť na národných a kresťanských hodnotách. Okrem toho nezabudol dodať, že „očistí základné aj stredné školy od nánosu a vplyvu LGBT a gender ideológie.“

22. Demokrati

Strane vo svojom programe chýba akákoľvek zmienka o LGBTI+ komunite.

23. Kresťanskodemokratické hnutie

Predseda hnutia Milan Majerský pred pár dňami na otázku, či je pre Slovensko väčšia hrozba korupcia alebo LGBTI+, odpovedal: „Obidve sú nešťastím ktorejkoľvek krajiny, nielen Slovenska, aj korupcia, aj LGBTI. Sú to pliagy, ktoré ničia krajinu, ktorúkoľvek.“ Neskôr tiež dodal, že oba tieto problémy môžu zlikvidovať národ. LGBTI+ komunitu vo svojom programe nespomínajú, s princípu strany je však jasné, že sa od nej podpory nedočká.

image

Vyplnia jeden formulár a môžu si zmeniť pohlavie. Nemci zjednodušia cestu k tranzícii

24. Karma

Strana do dnešného dňa predstavila len štyri body programu, ani jeden sa nevyjadruje ku LGBTI+ komunite.

25. Republika

„Odmietame kultúrne a mediálne pretláčanie LGBT agendy a propagáciu drog, potratov a eutanázie,“ píše sa na webe strany, ktorej predstavitelia dlhodobo zbroja proti LGBTI+ komunite.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 00:39