Toto sú najmladší kandidátiTASR/Jaroslav Novák, Brainee x Canva
StoryEditor

Toto sú najmladší kandidáti v parlamentných voľbách. Nemajú fotografie, neprezentujú sa na internete a väčšina stále študuje

31.08.2023., 13:12h

Spoznaj najmladších kandidátov v septembrových parlamentných volbách.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako sa hovorí, mladým patrí svet. Slovenský parlament však nie. To nasvedčujú aj zverejnené kandidátne listiny do parlamentných volieb 2023.

Jedna politická koalícia a 24 politických strán zaregistrovalo do blížiacich sa predčasných volieb dokopy 2 722 kandidátov, uvádza stránka volbysr.sk, ktorú zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky. Stránka poskytuje okrem zoznamu politických subjektov a ich kandidátnych listín aj prehľadnú vekovú štruktúru uchádzačov.

image

Žiješ v zahraničí a chceš v septembri voliť? Na registráciu máš posledné hodiny, žiadosť pošli na túto adresu

Vysoký priemerný vek

Podľa zverejnených dát môžeme vidieť, že priemerný vek v jednotlivých politických stranách sa pohybuje od 41 rokov (Progresívne Slovensko) až po 58 rokov (Komunistická strana Slovenska). Najväčší počet uchádzačov o miesto v Národnej rade je vo veku od 41 do 50 rokov, je ich až 890 čo predstavuje takmer tretinu všetkých kandidátov.

Naopak najmenej ľudí s politickými ambíciami je do 30 rokov, len 193, čiže 7,1 percenta. V hnutí Vlastenecký blok sa na ich 41 člennú kandidátku nezmestil dokonca ani jeden človek mladší ako 30 rokov.

Najmladší kandidáti 

Vek potrebný pre kandidáta do parlamentných volieb je 21 rokov. Takto starých uchádzačov nájdeme len šiestich. Okrem študentov je medzi nimi aj živnostník a grafik.

image

Parlamentné voľby 2023

Parlamentné Voľby 2023

21-ročných kandidátov postavilo päť politických strán, ktoré sú však podľa priebežných prieskumov ďaleko pod hranicou zvoliteľnosti. O koho ide?

Benjamín Kučera (Spoločne občania Slovenska)

Strana Spoločne občania Slovenska bola po minulé roky známa ako VZDOR – strana práce. V parlamentných voľbách v roku 2020 sa samostatne nezúčastnila, no niektorí členovia kandidovali na kandidátke strany Socialisti.sk, ktorá nakoniec nazbierala len 0,55 percent hlasov.

Tentokrát to však skúša s novým názvom a zároveň je aj jedinou stranou, ktorá má na svojej kandidátke až dvoch 21-ročných ľudí. Prvým z nich je Benjamín Kučera zo Žiliny, ktorý sa podľa údajov na kandidátke živí ako živnostník. Tu však celá jeho prezentácia končí. Na webovej stránke strany nemá ani fotografiu a kampaň očividne nevedie ani na sociálnych sieťach.

image

Ivan Korčok prelomil mlčanie. Oznámil, že bude kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách

Je pravdepodobné, že v minulosti hrával futbal (sedí vek aj lokalita) za TJ JEDNOTA Bánová (mestská časť Žiliny). Do minulého roka bol čakateľom na futbalového rozhodcu.

Marek Rončák (Spoločne občania Slovenska)

Zo 64. miesta strany, ktorá sa necelý mesiac pred parlamentnými voľbami nezobrazuje v prieskumoch (aj keď na svojom webe tvrdí, že má takmer pol milióna sympatizantov), sa do parlamentu snaží dostať aj 21-ročný Marek Rončák z obce Lokca. Ten je podľa kandidátky ešte stále študent. Podľa neverejného profilu na sociálnej sieti Facebook štúdoval na SOŠ veterinárna Nitra.

Okrem profilových fotografií so svojou priateľkou však verejne nepridáva žiadne príspevky, s ktorými by sa snažil zaujať potenciálnych voličov či prvovoličov. Na webe politickej strany nemá, podobne ako jeho spolustranník Kučera, ani len fotografiu.

image

Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy pre voľby do Národnej rady SR 2023 od stredy 16. augusta 2023. 

TASR/Lukáš Grinaj

Filip Halás (Maďarské fórum)

Ďalšieho 21-ročného kandidáta má na svojom zozname aj jedno z troch maďarských politických zoskupení. V strane Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana sa študent Filip Halás nachádza na 122. mieste zo 125 kandidátov. Žiadne z piatich politických zoskupení však o tomto kandidátovi nemá nič zverejnené, teda okrem toho, že pochádza z obce Čáry.

Neaktívny facebookový profil bez fotografie len s menom a bydliskom však naznačuje, že možno ani v malej dedinke na Záhorí nevedia, že tento mladík kandiduje. Jediné čo vieme je, že Filip zrejme hrával za mládežnícke výbery za miestny futbalový klub ŠK Baník Čáry. Podľa profilu však svoju futbalovú kariéru zavesil na klinec.

Miroslav Seget (MySlovensko)

Najvyššie číslo na kandidátke zo všetkých 21-ročných má Za stranu MySlovensko grafik Miroslav Seget. Kandiduje z 21. miesta zo 49 uchádzačov. Postaral sa o to zrejme jeho otec a menovec Miroslav Seget, ktorý je tajomníkom strany.

image

Najnovší PRIESKUM: Voľby by v auguste vyhral Smer, druhí skončili Progresívci. OĽANO, Demokrati aj Kotlebovci sú mimo

Na prvý pohľad a pre nezainteresovaného voliča to však vyzerá, že kandiduje práve Seget starší. Ten bol v minulosti členom strany SaS, poslancom a zástupcom starostu v Ostrom Grúni a vo svojom voľnom čase zachraňuje zrúcaninu hradu na strednom Slovensku.

O jeho synovi vieme len to, že má rad Drum & Bass. Miroslavov profil, rovnako ako všetkých jeho 21-ročných politických sokov totiž vyzerá, ako keby ani nevedeli, že kandidujú za nejakú stranu. 

Natália Piliarová, (Srdce Vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota)

Ďalšieho 21-ročného kandidáta má paradoxne strana s názvom Srdce vlastenci a dôchodcovia – Slovenská národná jednota. Uchádza sa do parlamentu až z 87. miesta. Pri strane, ktorá sa však nedostala ani do predvolebných prieskumov a na svojej webovej stránke má neúplnú kandidátnu listinu (aj to len vo formáte PDF), asi veľkú šancu zasadnúť do Národnej rady nemá.

image

Voľby 

Unsplash

Matej Javnický, (Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko)

Posledný 21-ročný mladík, ktorý sa snaží presadiť v politike, je Matej Javnický z Košíc. Kandiduje za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko z 83. miesta. Podobne ako u predchádzajúcich mladých ľudí, ktorí sa chcú angažovať v slovenskej politike, ani o Matejovi toho veľa nevieme.

V tomto prípade však už Matej má nejakú tú politickú minulosť, keď v komunálnych voľbách v roku 2022 kandidoval za poslanca do zastupiteľstva košického samosprávneho kraja. Vtedy získal 405 platných hlasov.

ANKETA
Zaujal ťa niektorý z kandidátov?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:24