Milan Majerský to v diskusnej relácii prestrelil.TASR/Niranjan Shrestha,Miroslav Gruber
StoryEditor

Majerský nazval LGBTI+ ľudí pliagou, poriadne si zavaril. Má na krku trestné oznámenie, môže poriadne pykať

Michal Čiernik04.09.2023., 10:00h

Milan Majerský to v diskusnej relácii prestrelil. Nazval komunitu LGBTI+ pliagou a postavil ju na rovnakú úroveň ako korupciu. Queer ľudia a podporovatelia komunity sa do šéfa KDH adekvátne pustili.

Lajkuj Brainee.sk na

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Milan Majerský v nedeľnej diskusnej relácii Na telo prirovnal LGBTI+ k pliage. Na otázku, či je väčšou hrozbou pre Slovensko LGBTI alebo korupcia, dal obe na rovnakú úroveň. „Aj korupcia, aj LGBTI. Sú to pliagy, ktoré ničia krajinu,“ vyjadril sa politik.

Svoje tvrdenie ešte zhoršil, keď o LGBTI+ povedal, že môže zlikvidovať celý národ. „Aj korupcia aj LGBTI môžu zlikvidovať národ ako taký,“ upresnil predseda KDH. Ten sa následne na Facebooku snažil za svoje výroky ospravedlniť, no ani s tým si veľmi nepomohol. „Keď som dnes použil slovo "nešťastie" či "pliaga", mal som na mysli ideológiu, vonkoncom nie konkrétnych ľudí,“ zverejnil na sociálnej sieti.

Trestné oznámenie 

Akože ospravedlnenie však Majerskému stačiť nebude. Za jeho homofóbne vyjadrenie naňho mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) podala trestné oznámenie. „Šírenie nenávisti je pliaga. Politici, ktorí rozdeľujú spoločnosť, aby získali moc, sú pliaga. Nie je to ani rok od teroristického útoku, pri ktorom zahynuli dvaja LGBT ľudia a zdanlivo slušní politici hovoria veci, ktoré by mohol podpísať aj vrah zo Zámockej. Treba si to pamätať 30. septembra a voliť strany, ktoré sú demokratické a rešpektujú ľudské práva,” vyhlásil riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher. 

Som pliaga

Toto homofóbne vyjadrenie nezostalo dlho bez odozvy a na hlavu predsedu Prešovského kraja sa vzniesla vlna kritiky. Roman Samotný ho pozval do Teplárne, kde by sa sním o tejto problematike rád porozprával. „Rád by som vám osobne porozprával o tom, ako to dopadne, keď iných ľudí nazývate pliagou a nešťastím krajiny,“ napísal na Facebooku.

https://www.instagram.com/p/CwvY7GArQpT/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Výrok odsúdila aj Lucia Plaváková. „Žiaden, absolútne žiaden politik si nesmie dovoliť nazývať akúkoľvek skupinu ľudí pliagou,“ napísala spoluzakladateľka OZ Dúhové rodiny.

Podobne na svojom Instagrame reagovala aj Iniciatíva Inakosť. „Predseda KDH priamo označil celú skupinu obyvateľov Slovenska za pliagu, ktorá ničí krajinu. Jasne tak prekročil štandardy na určovanie neprípustných prejavov nenávisti, ktoré si európske demokracie po 2. svetovej vojne stanovili, a ktoré obsahuje aj náš trestný zákon,“ uviedli.

K podpore LGBTI+ komunity sa vyjadrila aj blogerka Denisa Tomíková. „Síce nie som tá "pliaga ", ale veľmi rada LGBTI+ komunitu podporím Pretože nikto si nezaslúži takéto označenie,“ napísala na Instagrame.

image

Kanadský vzor pre LGBTI+ športovcov. Quinn sa stal prvým transrodovým hráčom na majstrovstvách sveta vo futbale

Nevhodné vyjadrenie komentovala aj Katarína Cíbiková s iniciatívy Dobre. „Pán Majerský, máte v názve strany slovo demokracia. Čo je demokratické na tom, že nadávate ľuďom, ktorí tu žijú, platia dane, pracujú a nič vám nerobia?.“

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 04:45