Minister spravodlivosti Marco Buschmann a Lisa Paus, nemecká ministerka pre rodinné záležitosti s novým zákonom o zmene pohlavia.Twitter/phoenixcne_news/
StoryEditor

Vyplnia jeden formulár a môžu si zmeniť pohlavie. Nemci zjednodušia cestu k tranzícii

Michal Čiernik24.08.2023., 14:00h

Nemecká vláda schválila zákon, ktorý má uľahčiť legálnu zmenu pohlavia pre transrodových, intersexuálnych a nebinárnych ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Nemecká vláda v stredu schválila návrh nového zákona o sebaurčení, ktorý jednotlivcom uľahčí legálnu zmenu mena a pohlavia, čím odpovedala na dlhodobú žiadosť komunity LGBTI+.

Lisa Paus, nemecká ministerka pre rodinné záležitosti, označila rozhodnutie za „skvelý moment pre transrodových a intersexuálnych ľudí v Nemecku“. Ak by sa reforma zaviedla, umožnila by transrodovým, intersexuálnym a nebinárnym ľuďom v krajine zmeniť si meno a pohlavie vo vládnych registračných úradoch rýchlym postupom. Stačil by im predložiť jednoduchý formulár na sebapoznanie, píše Euronews.

Podľa Paus bude navrhovaný zákon „chrániť menšiny, ktoré sú dlhodobo diskriminované a celkovo má isť o spoločensko-politický pokrok."

„Každý má právo na to, aby štát rešpektoval jeho rodovú identitu,“ povedal minister spravodlivosti Marco Buschmann. „Súčasný zákon obťažuje transrodových ľudí. Chceme túto nedôstojnú situáciu ukončiť,“ dodal. Existujúci zákon pochádza z 80. rokov 20. storočia a vyžaduje od tých, ktorí si chcú zmeniť meno a pohlavie, aby predložili dva psychologické posudky okresnému súdu, ktorý s konečnou platnosťou rozhodne, celú záležitosť bude pri tom riešiť ako chorobu.

Neplnoletí budú potrebovať súhlas od rodičov 

V prípade detí mladších ako 14 rokov bude povinnosťou rodičov predložiť príslušnú dokumentáciu, kým maloletí starší ako 14 rokov budú môcť formulár podať sami, pokiaľ budú mať súhlas rodičov. Zmena bude potvrdená do troch mesiacov, pričom nová prípadná žiadosť o zmenu pohlavia bude podľa textu zákona možná až po roku, aby sa „zaručila vážnosť žiadosti“.

Opozícia je proti

Návrh sa však v krajine nezaobišiel bez kontroverzií, opozícia a niektoré feministické skupiny z neho vyjadrili svoje obavy „Samotný názov zákona o sebaurčení naznačuje, že človek by si mal slobodne zvoliť svoju sexuálnu identitu. Pre väčšinu populácie však táto identita nie je otázna,“ uviedli politici z konzervatívnej CDU-CSU a obvinili koaličnú vládu, že ide „príliš ďaleko vo svojom extrémnom a rozvážnom prístupe“.

image

Zomrel legendárny hororový režisér William Friedkin. Tvorca Vyháňača diabla má však na svedomí aj filmy, ktoré by si nečkal

Navrhovaný "zákon o sebaurčení" - vlajková loď koaličnej vlády sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza, ešte musí byť predložený do parlamentu na schválenie. Ak bude zákon schválený, umožní Nemecku pripojiť sa k zoznamu niekoľkých krajín v Európe, ktoré už prijali právny princíp sebaurčenia, vrátane Belgicka, Španielska , Írska, Luxemburska a Dánska.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 20:11