Informácie pre prvovoličovBrainee X Canva/
StoryEditor

Ako to vyzerá vo volebnej miestnosti a čo musíš spraviť, aby bol tvoj hlas platný? Prinášame kompletný prehľad pre prvovoliča

Nikola Michalkova06.09.2023., 12:00h

Na konci septembra nás čakajú predčasné parlamentné voľby. Ak ideš prvýkrát voliť, v článku sa dozvieš kompletné informácie o tom, čo ťa čaká.

Lajkuj Brainee.sk na

V sobotu 30. septembra sa konajú predčasné parlamentné voľby. Ak si prvovolič a tento rok ťa čakajú úplne prvé voľby, tento článok rozhodne neignoruj. 

Kde voliť?

Každý volí vo volebnom okrsku, ktorý je určený na základe tvojho trvalého bydliska. O mieste konania volieb zvyčajne informuje mesto alebo obec prostredníctvom oznamov, ktoré väčšinou nájdeš vo svojej schránke. V liste sa dozvieš základné informácie - a to čas, kedy do volebných miestností môžeš prísť a miesto, kde sa budú konať. 

image

Vyznáte sa v slovenskej politike a blížiacich sa voľbách? Vyskúšajte si náš kvíz a priraďte k logu jej správnu stranu

V prípade, ak sa v daný dátum nebudeš nachádzať v mieste svojho bydliska, je nutné požiadať o hlasovací preukaz, ktorý ti umožní voliť aj v inom volebnom okrsku. O preukaz sa dá požiadať elektronicky do 8. septembra. Preukaz obec či mesto posiela tri dni od doručenia žiadosti. Tá musí obsahovať meno a priezvisko, rodné číslo, štátnu príslušnosť, adresu trvalého pobytu a adresu, na ktorú má byť preukaz doručený. Po tomto termíne bude možné o hlasovací preukaz požiadať osobne do 29. septembra. Hlasovací preukaz nestrať, pretože druhýkrát ti ho už nevydajú, ako upozorňuje Ministerstvo vnútra.

Čo si so sebou zobrať?

Pri voľbách je veľmi dôležitý tvoj občiansky preukaz, ktorým preukážeš svoju totožnosť. Po príchode do volebnej miestnosti ho ukážeš členom volebnej komisie. Ak si požiadal o hlasovací preukaz, preukážeš ho spolu s občianskym. Následne ťa volebná komisia zakrúžkuje v zozname voličov a podá ti obálku s hlasovacími lístkami. Keď si obálku prevezmeš, budú od teba žiadať vlastnoručný podpis – ako potvrdenie, že si ju prevzal. 

S obálkou, v ktorej sú hlasovacie lístky všetkých 24 politických strán, ktoré kandidujú vo voľbách, sa presunieš na vyhradené miesto. Väčšinou sú to stoly, ktoré zakrýva biela stena. Za ňou ta bude čakať pero a hlavne - priestor na tvoje rozhodnutie.

Čo sa deje v priestore za stenou?

Keď budeš sám, čaká ťa to najdôležitejšie. Zo všetkých hlasovacích lístkov si vyberieš jeden - konkrétnej strany, ktorej chceš dať vo voľbách hlas. Tu máš dve možnosti. Buď dáš hlasovací lístok vybranej strany bez úprav do obálky, alebo na listine zakrúžkuješ maximálne štyroch kandidátov, ktorým chceš dať prednosť. Krúžkujú sa len poradové čísla kandidátov. Hlasovací lístok následne vložíš do obálky, zalepíš a vyjdeš z izolovaného priestoru. V strede miestnosti sa bude nachádzať urna, do ktorej obálku vhodíš. Bude výrazne označená. Vo volebnej miestnosti budú veľké koše, do ktorých hodíš zvyšné hlasovacie lístky, ktoré patria stranám, ktoré si nevolil. Doslova ich vyhodíš do koša. 

image

Toto sú najmladší kandidáti v parlamentných voľbách. Nemajú fotografie, neprezentujú sa na internete a väčšina stále študuje

Ak sa náhodou stane, že sa pri krúžkovaní pomýliš, volebná komisia ti na požiadanie vydá nové hlasovacie lístky. Tie, v ktorých si sa pomýlil, vhodíš do urny na nepoužité a nesprávne upravené lístky. Väčšinou sa nachádza za urnou, do ktorej sa hádžu platné lístky. Ak si nebudeš istý, radšej sa opýtaj. 

Kedy je lístok neplatný?

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky pripomenulo, že hlasovací lístok bude platný aj v prípade, keď dôjde k jeho poškodeniu, zašpineniu či natrhnutiu. Platný je aj vtedy, keď sa v ňom prečiarkuje či dopisuje. Neplatným sa stáva v prípade, keď nie je na predpísanom tlačive. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:55