Najbizarnejšie stranyUnsplash/Jean Carlo Emer, Possessed Photography, TASR/Dušan Hein
StoryEditor

Najbizarnejšie strany vo voľbách: Núkajú štátnu služobnú kravu aj riadenie súdov pomocou umelej inteligencie

Miroslav Kamody04.09.2023., 12:00h

Vystúpenie z Európskej únie a NATO? Pre tieto strany len základ. Najbizarnejšie strany neskrývajú obdiv k fašistickému režimu a sú pripravené ľuďom rozdávať plné peňaženky, štátne kravy či súdiť pomocou umelej inteligencie.

Lajkuj Brainee.sk na

Parlamentné voľby sú už doslova za rohom. Z každej strany sa na teba usmievajú či hromžia politici - z billboardov, reklám na autobusoch, televízie či internetu. Toto je však iba časť politikov a subjektov, ktorí sa uchádzajú o hlasy Slovákov. Aby sme boli presnejší - sú to tí, ktorí majú dostatok percent v prieskumoch a financie na masívnu reklamu.

Čo sa však skrýva medzi stranami, ktoré takúto silu nemajú? V Brainee sme sa pozreli na päticu najbizarnejších strán, ktoré kandidujú v blížiacich sa parlamentných voľbách.

image

Vyznáte sa v slovenskej politike a blížiacich sa voľbách? Vyskúšajte si náš kvíz a priraďte k logu jej správnu stranu

Princíp

Politická strana, ktorá bude v prvom rade hájiť záujmy rómskej komunity, je na Slovensku bez akýchkoľvek pochybností vítaná, hlavne v časoch, kedy inklúzia v našej spoločnosti značne zlyháva. Strana Princíp sa však stala známou pre niečo úplne iné.

Pripojil sa k nej Mikuláš Vareha, samozvaný „kráľ Zemplína“ a odsúdený daňový podvodník. Ten začiatkom roku založil hnutie s názvom Stabilita. Nakoniec chcel kúpiť niektorú zo strán, no keď sa mu to nepodarilo, skončil v strane Princíp. Kandiduje ako 3-ka, no podľa jeho vlastných slov bude v prípade víťazstva vo voľbách premiérom Slovenska.

Strana je aktívna len na sociálnej sieti Facebook, webová stránka vyzerá takto a je tam len jeden obrázok. Volebný program Vareha odprezentoval v bardejovskej AHOJ. TV, kde spomínal daňové prázdniny či sebestačnosť každej slovenskej dediny. Jasne dominuje nárok na „služobnú kravu” pre každého Slováka, ktorý má o ňu záujem, plná peňaženka pre občanov (nevysvetlené) a lepšie podnikateľské podmienky, pretože tie súčasné sú podľa Varehu „katastrofálne”.

Následne nezabudol dodať, že hlavným bodom strany Princíp je sebestačnosť rómskych menšín. Doplnil, že má 40-ročnú podnikateľskú prax, či do toho započítal aj roky vo väzení nám nie je známe.

Komunistická strana Slovenska

Pokiaľ tvoj sused v špinavom tielku a trenírkach na záhrade stále hovorí, že za komunistov sa žilo lepšie, tak nemá pravdu. Bodka. Aby toho nebolo málo, KSS vo svojom volebnom programe odmieta NATO a EÚ, je proti podpore vojenského konfliktu na Ukrajine.

Okrem budovania socializmu v krajine sľubujú aj stavbu 20-tisíc bytov ročne, minimálny starobný dôchodok vo výške 500 eur, zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 1 400 eur, voľbu nákupu liekov a očkovacích látok „bez politického diktátu EÚ” či vyššie dane. Jednoducho to, čo sme tu už pekných pár rokov mali a fungovalo to len na papieri a v televízii, nie v realite. To ale susedovi očividne stačilo.

image

Toto sú najmladší kandidáti v parlamentných voľbách. Nemajú fotografie, neprezentujú sa na internete a väčšina stále študuje

Vlastenecký blok

Keby je volebný program status na sociálnej sieti, nevyzeral by inak. Nehodnoťme ale politickú stranu len podľa odfláknutej webovej stránky. V programe nechýba, že rodina je len muž, žena a deti, potravinová sebestačnosť, vystúpenie z Európskej únie aj NATO, zníženie poslancov v NR SR na polovicu, pričom budú dostávať iba maximálne jeden a pol násobok priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve (necelých 2-tisíc eur).

Nechýba zrušenie NAKA, slovenčina ako povinný maturitný jazyk, Register zahraničného agenta ako obrana pred mimovládnymi organizáciami či nahnanie ľudí zo štátnej správy do novovytvorených strategicky nevyhnutných štátnych podnikov. My len dodáme, že nikde nie je vysvetlené, ako by tieto body strana chcela dosiahnuť.

Spravodlivosť

Riadiť štát pomocou umelej inteligencie na dosiahnutie pokroku a inovácií? Znie to ako sci-fi, no to je presne cieľom strany Spravodlivosť. Je na diskusiu, či je umelá inteligencia na takej úrovni, aby bola schopná napríklad prispieť k súdnym rozhodnutiam či nájsť škodlivé zákony a zrušiť ich.

image

Umelá inteligencia

Pixabay

Okrem toho nechýba zrušenie zákona o azyle, skokový 50-percentný nárast dôchodkov, zrušenie polovice nariadení a regulácií Európskej únie v priebehu piatich rokov či krok, aby rodičia dostali volebné práva za svoje neplnoleté deti.

Slovenské hnutie obrody

0,07. To nie je chyba v kódovom označení Jamesa Bonda, ale výsledok strany Slovenské hnutie obrody v posledných parlamentných voľbách. Strana, ktorá sa otvorene hlási k prezidentovi Tisovi a neskrýva sympatie k fašistickému vojnovému Slovenskému štátu, predstavila v rámci programu len päť bodov.

image

TROŠKA TROSKA: Inakosť je pre spoločnosť prijateľná, pokiaľ ju nie je vidieť

Zaradili sem vystúpenie z EÚ, obnovenie slovenskej koruny, vystúpenie z NATO, odmietnutie agendy LGBTI a na záver - odmietnutie agendy multi-kulti. Strana je presvedčená, že realizácia týchto piatich bodov „zabezpečí to, že naše zdravotníctvo a školstvo budú fungovať tak ako majú a bude aj dostatok peňazí na poriadne dôchodky, primerané mzdy a normálny, spokojný život občanov Slovenskej republiky.” Jedine žeby nie, všakže.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 16:25