FacebookReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

Rekordy sociálnych sietí: Kto je najsledovanejší na Facebooku a ktorý príspevok má najviac lajkov? Výsledky ťa prekvapia

iDnes.czOndřej Martinů13.11.2023., 13:00h

Ktorý príspevok má na sociálnej sieti Facebook najviac lajkov? A kto je najobľúbenejší? Ponúkame zbierku rekordov, ktoré boli o tejto sociálnej sieti zaznamenané.

Lajkuj Brainee.sk na

Sociálna sieť Facebook je rekordérka sama o sebe. Je to totiž v tejto kategórii vôbec najnavštevovanejší web, ktorý každý mesiac využívajú asi tri miliardy ľudí, spoločností a organizácií. O takýchto číslach si zatiaľ môže nechať zdať aj súrodenecký Instagram, najväčšia čínska sociálna sieť Weibo alebo sieť X Elona Muska, píše Ondřej Martinů z portálu iDnes.

Facebook má samozrejme výhodu v tom, že je to jedna z najstarších sociálnych sietí. Nebola síce prvá, avšak v podaní zakladateľa Marka Zuckerberga sa ešte len uchytil formát, pod ktorým poznáme tieto služby dodnes. Hoci sa, skoro dvadsať rokov od spustenia Facebooku, od siete napríklad vo veľkom odkláňajú mladší používatelia, stále je to v istom ohľade to, čo sa ľuďom pod všeobecným pojmom „sociálna sieť“ vybaví.

image

Šéf neziskovky vyškolil Erika Tomáša. Zmenou 13. dôchodkov môže minister svoje rodné Humenné pripraviť aj o 200-tisíc eur

Históriu tejto sociálnej siete možno časť z vás pozná, veď o tejto téme bol už natočený aj film. Stručne teda len pripomenieme, že sieť bola spustená vo februári 2004 ako internetová služba pre študentov vysokých škôl. Postupom času sa však viac otvárala verejnosti a premieňala do podoby, akú poznáme dnes. Pribudli skupiny, stránky, aplikácie, prepojené služby. Počas týchto rokov sa ľudia na sieti predbiehali v tom či onom a výsledkom je už celkom slušná zbierka rekordov.

Príspevok s najviac lajkami

Doterajší rekord v počte lajkov na jednom príspevku drží Nicholas James Vujicic, Austrálčan, ktorý sa narodil bez nôh aj rúk. Aj napriek svojmu hendikepu športuje, cestuje po svete a organizuje prednášky ako motivačný rečník. Má manželku a štyri deti. Práve jeho fotografia s rodinou v roku 2014 vyvolala na Facebooku poriadny poprask.

Jeho fotografia bez ďalšieho komentára nazbierala celkom vyše 14 miliónov lajkov. Je celkom zaujímavé sledovať, že sa počty lajkov „prečisťujú“ (zrušením profilu sa zmaže aj všetka aktivita, pozn. red.), pretože sa dajú dohľadať texty z roku 2020, ktoré ukazujú snímky obrazovky s viac ako 15 miliónmi lajkami k tejto fotke.

Druhé miesto v počte lajkov má v tejto chvíli Adalina Rose, ktorá kvôli zriedkavému ochoreniu starla osemkrát rýchlejšie ako ostatní. Pri fotografii so svojou matkou, ktorá si nechala oholiť hlavu, aby si boli viac podobné, je zaznamenaných 9,6 milióna lajkov.

Ďalšie miesta už nie sú také prekvapivé, tu sa prihlasujú o slovo celebrity. Ďalšie priečky tak obsadil hneď niekoľkokrát svetoznámy futbalista Lionel Messi s fotografiou s pohárom majstra sveta či herec Vin Diesel s fotografiou svojej dcéry.

Najodoberanejšie stránky

Čo sa týka celkového počtu lajkov priamo na stránkach, poprípade verejných profiloch ľudí a spoločností, víťazstvo sama pre seba utrhla priamo oficiálna stránka Facebooku, ktorú lajklo celkom 188 miliónov ľudí. Pokiaľ však dáme tento oficiálny profil bokom, najviac odberateľov si vyslúžil futbalista Cristiano Ronaldo so 168 miliónmi lajkov.

Hneď pod ním máme najlajkovanejší korporátny profil, ktorým je stránka kórejského výrobcu elektroniky Samsung so 161 miliónmi lajkov. Nasleduje profilová stránka známeho komika Mr. Beana (140 miliónov) a následne profil 5-Minute Crafts s krátkymi videami na každodennú tvorivosť (126 miliónov).

image

Cristiano Ronaldo doplatil na cudziu kultúru. Za bozk fanúšičke mu hrozí až 99 rán bičom

Žena s najviac lajkami je speváčka Shakira (124 miliónov), štátnou organizáciou zase China Global Television Network, teda štátom vedená televízna stanica (121 miliónov). Ďalšie miesta v hojných počtoch obsadzujú celebrity (futbalisti, herci a speváci), značky a ďalšie štátne organizácie.

Zo zoznamu vyčnieva napríklad najlajkovanejšia fiktívna postava, Harry Potter so 68 miliónmi lajkov, alebo hra Candy Crush Saga (67 miliónov). Mimochodom, prvým človekom, ktorý pokoril hranicu 10 miliónov fanúšikov na Facebooku, bola v roku 2010 speváčka Lady Gaga. Prvým korporátnym profilom, ktorý sa prehupol cez hranicu 10 miliónov lajkov, bola v tom istom roku sieť kaviarní Starbucks.

image

Lady Gaga

Shutterstock

Prvým človekom, ktorý prekonal hranicu 100 miliónov fanúšikov na tejto sociálnej sieti, sa v roku 2014 stala už spomínaná speváčka Shakira. V tom istom roku sa tento počet lajkov podarilo nazbierať aj futbalistovi Ronaldovi. Na čele najsledovanejších profilov na tejto sociálnej sieti je dodnes.

Výber ďalších rekordov nájdeš na druhej strane.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 09:07