Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD)TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Šéf neziskovky vyškolil Erika Tomáša. Zmenou 13. dôchodkov môže minister svoje rodné Humenné pripraviť aj o 200-tisíc eur

Miroslav Kamody08.11.2023., 13:30h

Rozhodnutie o 13. dôchodkoch sa stalo jednou z najdiskutovanejších tém. Status, ktorý na sociálnej sieti Facebook zdieľalo už viac ako tisíc ľudí, ukazuje, prečo ide o zlý nápad.

Lajkuj Brainee.sk na

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD) v utorok na tlačovej konferencii predstavil zmenu, ktorú plánujú vo vyplácaní rodičovského dôchodku. Ten by po novom nemal byť vyplácaný cez odvody, ale deti by mohli svojim rodičom prispieť poukázaním dvoch percent daní z príjmov fyzických osôb.

Tomáš tiež predstavil nový spôsob vyplácania 13. dôchodku, od budúceho roka bude kritériom pre jeho výpočet priemerný dôchodok za celý predchádzajúci rok. To okrem iného znamená, že ľudia sa budú musieť rozhodnúť, či svoje dve percentá z daní poukážu svojim rodičom, alebo mimovládnym a neziskovým organizáciám. Tie sa tak môžu ocitnúť v ohrození.

image

GALÉRIA Internet reaguje na rozhodnutie o 13. dôchodkoch. Kde nie sú peniaze, tam zostal aspoň humor a memečka

Vysvetľujúci status

A práve na to reagoval vo svojom statuse na sociálnej sieti Facebook Pavol Koprda. Ten je štatutárom neziskovej organizácie P-MAT, ktorá sa venuje práci s mládežou so záujmom o matematiku a fyziku.

Okrem toho spoluorganizoval zhromaždenia Za slušné Slovensko v Trnave, počas prvej vlny pandémie inicioval a viedol projekt Učím sa doma, v rámci ktorého vydali približne 50 vzdelávacích článkov. Počas druhej vlny písal osvetové texty k pandémii z dátového pohľadu. Aj preto ho v roku 2021 zaradil Forbes do prestížneho zoznamu 30 pod 30.

Status venoval priamo ministrovi práce Tomášovi. „Návrh, ktorý ste predstavili na tlačovej konferencii kompletne zruinuje veľkú časť mimovládneho sektora,” píše v úvode. A išiel na to najlepšie, ako sa len dá - cez príklady. „Napríklad vo vašom rodnom Humennom ide o sumu cez 200 tisíc eur pre mimovládky so sídlom v Humennom. Určite na vás budú hrdí.”

image

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD)

TASR/Jaroslav Novák

Žiadni zahraniční agenti

Koprda prostredníctvom Finančnej správy zistil, že mimovládne organizácie v Humennom získali za minulý rok 201 588 eur. Toto sú názvy troch najväčších prijímateľov dvoch percent z dane z mesta Humenné: Spoločnosť na pomoc novorodencom - Bocianik; Spoločnosť klinickej onkológie v Humennom a Pomáhaj a chráň o.z. r.s.p. „FUJ! Hnusné mimovládky! Zahraniční agenti! Všakže?” pýta sa ministra práce.

Okrem toho spomenul aj rodisko Andreja Danka, ktorý už počas predvolebnej kampane zbrojil proti mimovládnym organizáciám. „Za rok 2022 prišlo do mimovládok z Revúcej 63 169 eur. Opäť si dovolím vypísať 5 najväčších poberateľov 2% z Revúcej:  Nemocnica s poliklinikou, n.o. Revúca, Úsmev pre Martinku, občianske združenie, Klub biatlonu Magnezit Revúca, Stolnotenisový klub Magnezit Revúca a Karate Klub Revúca.”

Podľa Koprdu sa tak nové ministerstvo bude môcť hneď pochváliť, koľko peňazí zobralo zo športu preč týmto zákonom, ak sa ľudia rozhodnú zadotovať svojich rodičov. „A ozaj, je tam aj organizácia, ktorá sa volá: Gemer v duši, folklór v srdci. To by sa aj ministerke kultúry páčilo, nie?” dodáva.

Problém aj pre samosprávy

Ako však pripomenul, nie je to len o mimovládkach. „Tento Váš návrh - ako strany regiónov, zoberie pár miliónov eur aj samosprávam (obciam, mestám aj VÚC). Pretože, nie všetci dávajú 2 percentá z dane. Ak tak nespravili, tak tie 2 percentá išli obciam/mestám/VÚC, ako všetky podielové dane fyzických osôb. Teraz takúto možnosť využije viac ľudí, pretože môžu dať peniaze priamo svojim rodičom. A teda samosprávy prídu o ďalšie peniaze. Koľko to bude? Nikto nevie.”

Ďalej v statuse doplnil aj plošné dáta. Vďaka tomu vieme, že za rok 2022 poberalo dve percentá z dane 16 955 organizácii. Tieto organizácie za rok 2022 získali 87 996 356 eur. To sú však len peniaze od fyzických osôb, ale aj právnických. V priemere 5 200 eur na jednu organizáciu.

image

VYVRACIAME MÝTUS Žiadny Soros ani Amerika. Fico tvrdí, že mimovládky sú zahraniční agenti: Kto ich skutočne financuje?

„No zaujímavejší je medián - ten je 1 500 eur - totiž existuje zopár veľkých organizácii/nadácii, ktoré sú pri nejakých veľkých firmách a tie majú peniaze hlavne z percent dane od materských firiem. Mimovládny sektor ale je HLAVNE o maličkých organizáciách, čo vidno aj na mediánovom príjme z 2 percent, ktorý je len 1 500 eur. Mimovládny sektor je o tisícoch malých organizácii, ktoré potrebujú pár stoviek eur na veľké veci - pretože majú mnoho iného - nadšených ľudí/dobrovoľníkov, ktorý venujú mnoho svojho času a energie - len tak zadarmo.”

Okrem toho vybral aj počet najpoužívanejších kľúčových slov, ktoré združenia používajú:

  • Šport - 1203x
  • Senior - 104x
  • Jednota/jednoty dôchodcov - 54x 
  • Onko(pacient/lógia…) - 38x
  • Hrad - 477x
  • Folklór - 170x
  • Futbal - 258x
  • Hasič - 340x
  • Hokej - 104x

Podľa Koprdu takto ministerstvo práce rozbije mimovládny sektor v skrátenom legislatívnom konaní bez akejkoľvek diskusie. Na záver dodal„Žiadnu z tých mimovládok osobne nepoznám, určite robia množstvo skvelej práce - teším sa, že existujú a držím im palce. Beriem len verejne dostupné dáta a na príkladoch ukazujem, na koho všetkého tento návrh bude mať.”

Tomáš reaguje

K situácii sa dnes vyjadril aj samotný Erik Tomáš. Povedal, že chce mimovládky upokojiť. Zmena podľa neho pripraví mimovládky o desiatky miliónov eur ročne. “Maximálna odhadovaná strata mimovládneho sektora je niekde medzi 40 až 50 miliónmi eur,” vyčíslil minister. 

Zároveň ubezpečil “ušľachtilé” neziskovky, že štát príde s dotačnými schémami, aby im dorovnal straty, prípadne aj dal viac oproti súčasnému stavu. Vymenoval napríklad organizácie, ktoré pomáhajú deťom, zdravotne ťažko postihnutým, školské nadácie, seniorské organizácie a športové združenia.

“Tie mimovládne organizácie, ktoré ovplyvňujú spoločenský a politický život na Slovensku, tie majú svojich štedrých donorov v zahraničí,” vyhlásil Tomáš.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 07:48