Karolina OlssonJason Roberts/Twitter
StoryEditor

K rodičom prišla s opuchnutou tvárou, poslali ju spať. Mladá Švédka sa prebudila o 32 rokov

Nikola Michalkova12.11.2023., 09:30h

Vieš si predstaviť, že by si zaspal na 32 rokov? Asi ani nie. Ale to sa stalo žene zo Švédska.

Lajkuj Brainee.sk na

Už sa ti niekedy stalo, že si sa po poobedňajšom spánku prebudil zmätený a s pocitom, že si spal celé desaťročia? V skutočnosti si prespal pár hodín, no v prípade Karoliny Olsson to nebolo len pár hodín, ale skutočne pár rokov.

Zaspala a neprebudila sa niekoľko rokov

Karolina pochádzala zo Švédska a je známa ako „spiaca krásavica“. Túto prezývku dostala po tom, čo sa objavili príbehy o jej dlhom spánku, ktorý začal, keď mala 14 rokov. Prebudila sa o 32 rokov neskôr, keď mala 46 rokov. Ak sa ti zdá, že si svoje roky premárnil, stále si pravdepodobne na tom lepšie ako táto žena, píše sa na portáli Unilad.

image

Budíš sa ráno s bolesťou chrbta? Zisťovali sme, aká poloha je pre našu chrbticu najlepšia

Narodila sa 29. októbra 1861 ako jediné dievča z piatich súrodencov. Jej prvých štrnásť rokov bolo bezproblémových. Všetko sa zvrtlo, keď v roku 1876 prišla domov s opuchnutou tvárou a neznesiteľnou bolesťou zubov. Svojej rodine povedala, že sa pošmykla na ľade, keď prechádzala cez zamrznutú rieku. Keď bolesti neutíchali, rodičia ju poslali spať. To ale netušili, že sa zobudí až v roku 1908. 

image

Myslíte si, že rozumiete poľštine? Tento kvíz plný chytákov vás možno vyvedie z omylu

Najskôr rodina musela zohnať peniaze, čo sa im aj podarilo, aby mohli zavolať doktora. Keďže sa im ju nepodarilo prebudiť, pravidelne ju kontrolovali. Jej stav sa postupom času nemenil, a to dokonca ani vtedy, keď ju previezli do nemocnice a do tela jej púšťali elektrický prúd. Lekári z rôznych oblastí boli zaskočení jej stavom, pretože sa vymykal bežnému chápaniu porúch spánku. 

image

Karolina Olsson

Jason Roberts/Twitter

Starala sa o ňu matka

Počas jej spánku sa o ňu starala matka, ktorá ju kŕmila mliekom, ale tá v roku 1905 zomrela. Ku Karoline potom bola privolaná domáca pestúnka, aby prevzala starostlivosť. O tri roky neskôr gazdiná počula z jej izby divné zvuky. V tom momente uvideli v izbe 46-ročnú ženu, ktorá sa potácala po izbe s plačom. Nepamätala si celých 32 rokov, ktoré prespala, a taktiež nepoznala ani svojich bratov.

Samozrejme, tento nezvyčajný prípad zaujal lekárov, ktorí sa nahrnuli, aby urobili testy. Zistili, že okrem toho, že schudla a pôsobí oveľa mladšie, roky strávené v horizontálnej polohe na ňu nemali vôbec žiadny vplyv. V priebehu niekoľkých týždňov sa jej vrátila reč a sila. Niektorí začali špekulovať, či naozaj spala a nebolo to celé len pretvárka, ktorá jej zabránila komunikáciu so svetom. Po prebudení žila ešte 42 rokov, keď v roku 1950 zomrela.

Švédsky psychiater Harald Fröderström ale tvrdí, že mohla trpieť určitým druhom psychózy, ktorú mohla vyvolať zlá udalosť. Jej príbeh ale aj napriek tomu stále zostáva obklopený intrigami a záhadami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 04:30