Pred 45 rokmi zomrel legendárny Elvis Presley.Twitter/Elvis Movie
StoryEditor

Pred 45 rokmi zomrel legendárny Elvis Presley. Zaujímavosti, ktoré si o kráľovi rokenrolu nevedel

TASRkov17.08.2022., 10:00h

Hudobná ikona prejavovala svoje nadanie od detstva, v súťaži talentov vystúpil už ako 10-ročný.

Lajkuj Brainee.sk na

Už 45 rokov chýba na svetovej hudobnej scéne kráľ rokenrolu Elvis Presley. Výročie úmrtia hudobnej legendy si v utorok pripomenuli milióny fanúšikov po celom svete.

Osudným sa pre neho stal rok 1977, kedy ho priateľka Ginger Alden našla ležať skrúteného na podlahe v kúpeľni Gracelandu.  Elvisov život, to však nebola iba hudobná kariéra, ale aj množstvo kontroverzií a zaujímavostí. Poďme sa na nich pozrieť.

Mal dvojča

V meste Tupelo na severovýchode štátu Mississippi sa Gladys Presleyovej 8. januára 1935 krátko popoludní narodil Elvis Aaron Presley. Pochádzal z dvojičiek, ale brat Jesse prišiel na svet mŕtvy. V roku 1940 začal malý Elvis chodiť do školy.

Na svoj talent upozornil zavčasu. Pri súťaži talentov počas jarmoku v roku 1945 získal 10-ročný Elvis druhé miesto, odmenou mu bolo päť dolárov a voľný lístok na všetky jarmočné kolotoče. Na svoje dvanáste narodeniny dostal prvú gitaru. 

image

Eminem v roku 2006 zomrel a bol nahradený klonom. Internetom sa šíri extrémne bizarná konšpirácia

V septembri 1948 sa Preslyovci presťahovali do Memphisu. Tam chodil na strednú školu. Učitelia skoro zistili, že tento vidiečan vyniká v školskom zbore a k tomu aj dobre hrá na gitare. Od tej doby sa nudné školské slávnosti zmenili na naozajstnú zábavu.

Pracoval ako šofér

Už popri škole si Elvis privyrábal. Najprv bol uvádzačom v miestnom kine, potom pracoval aj ako pomocný robotník vo fabrike na kovové výrobky. Školu ukončil v júni 1953. Mesiac nato prijal miesto šoféra nákladného auta v spoločnosti Crown Electric.

V auguste 1953 prišiel do štúdia Memphis Recording Service, aby za štyri doláre nahral na šelakovú platňu skladbu My Happiness, ktorú venoval matke k narodeninám. Majiteľa Sama Phillipsa zaujal a v tomto štúdiu nahral svoju prvú pieseň That‘s All Right Mama. Tú začala hrať memphiská rozhlasová stanica WHBQ.

O pár dní pri rozhovore sa celý Memphis dozvedel, že tento nový rhythm & bluesový spevák je miestny 19-ročný mladík a k tomu beloch. V priebehu mesiaca sa z prvej Elvisovej platne v Memphise a okolí predalo 17.000 kusov, čo bolo na regionálne pomery veľmi veľa.

Mal kontroverzného manažéra

Pri prvom Elvisovom vystúpení bola pódiom korba nákladného auta na Lamar Avenue v Memphise. Nasledovali prvé vystúpenia v televízii, koncerty na Floride, v Texase. Jeho manažérom sa stáva plukovník Parker. V apríli 1956 viedol prvýkrát americký rebríček so skladbou Heartbreak Hotel, predaj platní prevýšil milión kusov.

Jeho manažér Parker narodený ako Andreas Cornelis van Kuijk v Holandsku v roku 1909, ilegálne emigroval do Ameriky v mladom veku, kde sa znovu objavil ako Tom Parker a tvrdil, že pochádza zo Západnej Virgínie (jeho skutočný pôvod nebol verejne známy až do 80. rokov). Ešte predtým ako sa Parker stal Elvisovým manažérom, vystriedal niekoľko podivných zamestnaní. Pracoval ako púťový vyvolávač či kočoval s cirkusom.

V septembri 1956 dostal Elvis pozvanie do slávnej Ed Sullivan Show. Plukovník Parker sa v hudbe nevyznal, zato sa však vyznal v hudobnom biznise. Za tri vystúpenia v Ed Sullivan Show vyjednal honorár 50.000 dolárov. Z honoráru kúpil Elvis matke ružový Cadillac. V marci 1957 kúpil na predmestí Memphisu Graceland veľký dom na 13-akrovom pozemku. 

Spoločnosť RCA vydávala platne s Elvisom ako na bežiacom páse. Čo singel, to úspech, podobne album. Na nahrávky dozeral priamo umelecký šéf Chet Atkins. Napriek protestu verejnosti a fanúšikov nastúpil v marci 1958 na vojenskú službu. Od októbra 1958 slúžil Elvis na vojne v Nemecku, na základni vo Friedburgu.

Tam sa zoznámil aj s Priscilou Beaulieu, dcérou kapitána amerického letectva, jeho neskoršou manželkou. Svadbu mali 1. mája 1967 v hoteli Aladin v Las Vegas. Presne o deväť mesiacov, 1. februára 1968 sa im narodila dcéra Lisa Marie.

Bol myzofóbom a neznášal ryby

Jeho manželka Priscila neskôr prezradila, že Elvis trpel chorobným strachom z nákazy a špiny. Taktiež nenávidel vôňu rýb natoľko, že v ich dome boli zakázané.

Nikdy nevystúpil mimo Ameriky

Pomerne zvlštnym faktom je, že Elvis nikdy nevystúpil mimo Severnej Ameriky. Aj napriek tomu, že vo svojej dobe ovládal globálnu hudobnú scénu, nikdy naživo nevystúpil za veľkou mlákou. Okrem niekoľkých koncertov v Kanade ho diváci mohli vidieť len v USA.

Elvis počas svojho života nakrútil 21 filmov. Neraz sa tak stalo na nátlak producentov a spoločným menovateľom týchto filmov bola jedna skutočnosť – ani jeden z nich nebol stratový a ani jeden z nich nemal nič spoločné s reálnym životom. A z reálneho života začal postupne unikať aj Elvis Presley. Vo februári 1972 sa rozchádza s Priscilou.

O jeho koncerty bol ešte záujem. Jeho životný štýl mu však priniesol následky. Dostal zápal pľúc, prišli aj žalúdočné ťažkosti. Parker ho dopoval tabletami, aby zvládol dohodnuté koncerty, Elvis však už nestačil. Zrušenie koncertov odôvodnil manažér Parker väčšinou zápalom pľúc alebo inými zdravotnými problémami. V roku 1977 už bol väčšinou zatvorený v Gracelande. 

Zomrel 16. augusta 1977.  

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 07:16