Súkromný tryskáčUnsplash/yuri G./
StoryEditor

Taylor Swift je najhoršia spomedzi celebrít. Jej lietadlo vyprodukovalo 1200-krát viac emisií ako bežný človek za rok

kam01.08.2022., 14:00h

Niekoľkominútové lety a tisíce ton emisií. Celebrity sú čoraz častejšie označované za klimatických zločincov.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je to tak dávno, čo sa na internete riešila kauza okolo Kylie Jenner, ktorá využíva svoje súkromné lietadlo na niekoľkominútové lety po južnej Kalifornii. Informácie o krátkych presunoch pobúrili verejnosť a mnohí ju podľa portálu MIC považujú za „klimatického zločinca“.

Ako však informuje Insider, najhoršie spomedzi všetkých celebrít je na tom Taylor Swift, ktorej lietadlo vypúšťa najviac oxidu uhličitého. Jej tím však tvrdí, že speváčka by nemala niesť na svojich pleciach všetku vinu.

image

Trojminútový let súkromným lietadlom, kritika už aj od vlastnej matky. Kylie Jenner označujú za klimatického zločinca

Bezkonkurenčne najhoršia

Nedávna štúdia spoločnosti Yard, ktorá sa zaoberá digitálnym marketingom zistila, že lietadlo Swift vypustilo v tomto roku zatiaľ 8 293 metrických ton CO2 – o viac ako 1 200 ton viac ako prúdové lietadlo Floyda Mayweathera, ktorý sa v rebríčku umiestnil na druhom mieste.

Štúdia použila údaje z účtu @CelebJets na Twitteri, ktorý sleduje výlety celebrít. Účet ukázal, že lietadlo Taylor Swift podniklo tento rok 170 rôznych ciest. Jej najkratší let trval iba 36 minút. Podľa štúdie sú emisie, ktoré jej lietadlo vyprodukovalo, porovnateľné s 1200-násobkom celkových ročných emisií priemerného človeka.

image

Taylor Swift

Archív/

Vraj nie je všetko len jej vina

Podľa informácií portálu TMZ Swfit lieta na Dassault Falcon 7X z roku 2009, ktorý si kúpila v roku 2012. Speváčkin tím sa však rozhodol na kritiku zareagovať a postaviť sa na jej stranu. Vo vyhlásení pre E! News jej hovoria povedal, že speváčka nenesie všetku vinu. „Lietadlo sa pravidelne požičiava iným jednotlivcom,“ povedal. „Pripisovať väčšinu alebo všetky tieto výlety jej je očividne nesprávne.“

Kritika však nesmerovala len k speváčke. Medzi ďalších producentov vysokých emisií patrí napríklad Jay-Z, A-Rod, Blake Shelton a Steven Spielberg. Celebrity sú čoraz častejšie kritizované sa svoje krátke súkromné lety. 

image

Ostrov na Bahamách, tryskáč či šesť Ferrari. Pozreli sme sa, čo si môžete kúpiť za cenu bytu v bratislavskej Vydrici

Narastajúca kritika

Emisie súvisiace s letectvom tvoria podľa agentúry EPA iba tri percentá emisií skleníkových plynov v Spojených štátoch, ale lietadlá vo všeobecnosti vyprodukujú počas jedného letu viac emisií ako mnohí ľudia za rok. Súkromné lietadlá produkujú viac emisií na cestujúceho, pretože v nich zvyčajne cestuje menej ľudí.

CO2 uvoľnený do atmosféry je jednou z hlavných príčin súčasnej klimatickej krízy. Plyn vytvára skleníkový efekt, ktorý zachytáva teplo na Zemi, mení jej klimatické vzorce a vyvoláva extrémne poveternostné javy. Okrem Kylie Jenner bol v poslednom čase za krátke a časté súkromné lety kritizovaný aj Drake, ktorý sa snažil bizarne brániť tvrdením, že lety nemali pasažierov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:56