Slávne osobnosti hovoria o duševnom zdravíX, Brainee, TASR
StoryEditor

Tom Holland či The Rock. Svaly nie sú všetko, títo slávni muži otvorene priznali, že bojujú s duševnými problémami

Nikola Michalkova17.11.2023., 14:00h

Známi herci či speváci otvorene priznali, že v živote zažívajú úzkosť či depresiu.

Lajkuj Brainee.sk na

Psychickými problémami môže trpieť naozaj ktokoľvek. Môže to byť niekto z nášho blízkeho okolia alebo náhodný okoloidúci. A, samozrejme, psychické problémy môžu mať aj slávne celebrity, ktoré možno navonok pôsobia, že ich niečo také postihnúť ani nemôže. V článku ti predstavíme niekoľkých obľúbených mužov, ktorí otvorene priznali, že bojujú s duševnými problémami. 

Tom Holland

Množstvo ľudí si ho obľúbilo najmä vďaka Spider-Manovi. Okrem toho si zahral aj vo filme Preplnená izba. A začiatkom tohto roka otvorene priznal, že práve tento film sa výrazne podpísal na jeho duševnom zdraví. „Pamätám si, že som sa doma trochu zrútil a pomyslel som si, že si idem oholiť hlavu, lebo som sa chcel zbaviť tej postavy,“ priznal.

Ale keďže práve v tom období natáčanie prebiehalo, rozhodol sa, že si vlasy predsa len ponechá. Po tom, ako sa natáčanie tohto filmu skončilo, dal si ročnú prestávku od herectva.

image

Tom Holland

Marvel Entertainment/
 

Zac Efron

Hviezda z muzikálového filmu High School Musical, ale aj z filmu Baywatch. A práve druhý spomínaný film, známy aj ako Pobrežná hliadka, hercovi spôsobil psychické problémy. Otvorene totiž priznal, že trpel depresiou po tom, čo musel prejsť veľmi intenzívnou diétou a tréningmi. Prezradil, že aby dosiahol vzhľad, ktorý si videl vo filme, nadmerne trénoval a každý deň jedával tri rovnaké jedlá. Užíval tiež „silné diuretiká“, ktoré mu spôsobili nespavosť a vyhorenie. 

Následne opísal, že vyradenie všetkých tých tréningov a zdravého stravovania tiež nebolo pre neho úplne udržateľné. „V istom momente to bol môj sen – aké by to bolo, keby som nemusel byť stále vo forme. Čo keby som si jednoducho povedal, že na to kašlem? Tak som to skúsil a podarilo sa. Ale moje telo nebolo zdravé, jednoducho som sa necítil živý. Cítil som sa utlmený a pomalý,“ vyjadril sa.

image

Zac Efron

Twitter/deadlinehollywood/

V dokumentárnom seriáli s názvom Down to Earth with Zac Efron môžeme herca vidieť, ako sa rozplakal, keď jedol cestoviny v Taliansku. „Som taký šťastný, že jem opäť sacharidy. Bol som celé roky bez toho, aby som ich jedol. Keď som natáčal Baywatch, nemal som ani jeden sacharid asi šesť mesiacov. Skoro som sa zbláznil,“ priznal. 

Dwayne „The Rock“ Johnson

Mohutný muž so širokým úsmevom. Ľudia by ani nepovedali, že môže trpieť psychickými problémami, ale zdanie klame. Ale ako to býva, niektorí to vedia veľmi dobre skrývať. Herec trpel depresiou a prvýkrát sa s ňou stretol už na vysokej škole, keď si zranil rameno a nemohol hrať futbal.

„Nechcel som chodiť do školy. Bol som pripravený odísť. Aj som odišiel. Nepísal som žiadne polročné skúšky. Ale zaujímavé je, že v tom čase som nevedel, čo to je. Nevedel som, čo to je duševné zdravie. Nevedel som, čo je depresia. Vedel som len, že tam nechcem byť, nechodil som na žiadne stretnutia tímu a nezúčastňoval som sa na ničom,“ vysvetlil. 

image

Kto tento rok získa herného Oscara? Pozri si šesticu nominovaných, ktorým kraľuje Baldur‘s Gate 3 aj pokračovanie Spider-Mana

Tejto téme sa venoval aj na svojom Instagrame, kde sa podelil s emočnými nástrojmi, ktoré mu počas rokov pomáhali. „V priebehu niekoľkých rokov som tvrdo pracoval na tom, aby som získal nástroje na prekonanie akejkoľvek duševnej bolesti, ktorá ma môže otestovať,“ hovoril. 

„Pred rokmi som ale nevedel, čo je to boj o duševné zdravie. Ako muži sme o tom nehovorili. Jednoducho sme mali sklonenú hlavu a pracovali sme cez to. Nebolo to zdravé, ale bolo to všetko, čo sme vedeli. Ak prechádzate vlastnou verziou duševných problémov, najdôležitejšia vec, ktorú môžete urobiť, je s niekým sa porozprávať,“ vysvetľuje. 

image

Dwayne Johnson

Forbes/Twitter

„Nedá sa to napraviť, ak tú bolesť budete držať v sebe. Mať odvahu sa s niekým porozprávať je vaša superschopnosť. Prišiel som o dvoch priateľov, ktorí spáchali samovraždu. Porozprávajte sa s niekým. Napriek tomu, ako sa možno cítite, nikdy nie ste sami,“ uzatvára.

Kid Cudi

Americký hudobník sa v roku 2016 liečil z úzkosti a depresie. Svojim fanúšikom napísal otvorený list. „Úzkosť a depresia ovládajú môj život, odkedy si pamätám, a nikdy kvôli nim nevychádzam z domu. Nemôžem si kvôli tomu nájsť nových priateľov. Nikomu kvôli tomu nedôverujem a som unavený z toho, že ma to v živote brzdí. Zaslúžim si mať pokoj. Zaslúžim si byť šťastný a usmievať sa,“ napísal v liste. 

Ryan Reynolds

Obľúbený herec, ktorého každý pozná najmä ako Deadpoola, priznal, že úzkosťami trpel svoj celý život. Okrem toho priznal, že sa niekedy cítil, akoby mal dve časti jeho osobnosti a úzkosť niekedy prebrala nad jeho životom kontrolu.

image

Kevin Feige potvrdil dohady fanúšikov. Všetky staré marvelovky sú súčasťou prepojeného filmového a seriálového univerza

„Keď som kedysi vystupoval napríklad u Lettermana, bol som nervózny. Ale pamätám si, že som stál v zákulisí a hovoril som si, že zomriem. Ale hneď, ako sa opona otvorila, akoby sa ma zmocnil ten druhý chlapík. A povie si: ‚Mám to. Si v pohode.‘ A cítim, ako mi klesá tep,“ opisuje pre CBS. 

Shawn Mendes

Ak tohto kanadského speváka sleduješ, určite vieš, že práve pre psychické problémy prerušil turné a odmlčal sa. Počas pauzy vydal jednu skladbu. Priznal sa, že má neustále pocit, že buď lieta alebo sa topí. „Pravdou je, že aj napriek takému úspechu je pre mňa stále ťažké cítiť, že nesklamem. Sústredený na to, čo nemám, zabúdam pri tom vidieť všetko, čo mám. Som preťažený,“ priznal. 

image

Shawn Mendes

Vanessa/X

Ak by si sa chcel dozvedieť viac, na Netflixe nájdeš dokumentárny film Wonder, v ktorom odhalil, aký tlak zažíva ako celebrita. „Je to dosť intenzívne. Ak poviem svetu, že som normálny človek, prestanú chodiť na koncerty a počúvať hudbu a prestane to šialenstvo?“ hovorí.

Následne sa ale v roku 2022 pokúsil koncertovať, ale svoje turné prerušil. „Po niekoľkých rokoch mimo koncertovania som mal pocit, že som pripravený, ale bolo to predčasné. Bohužiaľ, tlak z cesty ma dostihol a ja som narazil na bod zlomu. Po rozhovore s mojím tímom a zdravotníkmi si potrebujem vziať čas na liečenie a postarať sa v prvom rade o seba a svoje duševné zdravie,“ vysvetlil v tom čase. 

image

VIDEO Yael otvorene prehovoril o svojej drogovej závislosti: Mám s tým problém, ale snažím sa bojovať

Tyler Posey

Herec sa preslávil najmä vďaka seriálu Teen Wolf. Prvýkrát začal bojovať s depresiou po smrti jeho matky a po zrušení zásnub so Seanou Gorlick v roku 2014. Vyjadril sa, že najviac mu pomohla terapia.

„S terapiou som veľmi bojoval, pretože je stigmatizovaná, a tiež som zistil, že na vás naozaj musí fungovať. Akokoľvek otvorený môžeš byť a akokoľvek chceš experimentovať, stále musíš nájsť toho správneho človeka, ktorý ťa osloví a bude ti vyhovovať,“ vysvetlil. Množstvo ľudí totiž terapiu vzdá, keď mu nesadne terapeut na prvý pokus. Viacerí si totiž neuvedomujú, že aj nájsť správneho terapeuta je cesta a nie je na tom nič zlé. 

image

Tyler Posey

Acervo/X

„Absolvovanie čo i len jedného sedenia je len jedným krokom správnym smerom k získaniu pomoci a zlepšenia stavu. Myslím si, že je to skvelé. Presvedčil som aj veľa priateľov, aby sa dali na terapiu a skúsili to,“ vysvetlil. 

Zayn Malik

Spevák, ktorý svoju kariéru odštartoval prihlásením sa do X Factoru a následným členstvom v skupine One Direction. Otvorene sa priznal, že viedol boj s úzkosťou – bola aj dôvodom, prečo v roku 2016 zrušil koncert. V tom čase sa rozhodol fanúšikom povedať pravdu namiesto toho, aby im povrchne povedal, že je chorý.

image

Zayn Malik

Z/X

„Úzkosť, ktorá ma prenasledovala počas niekoľkých posledných mesiacov, ma premohla. Vzhľadom na rozsah udalosti som trpel najhoršou úzkosťou v mojej kariére,“ napísal vtedy. „Viem, že tí, ktorí tiež bojujú s úzkosťou, ma pochopia, a tí, ktorí ňou netrpia, sa dokážu vcítiť do mojej situácie.“

Neskôr ale priznal, že je stále frustrovaný z ľudí, ktorí o ňom stále pochybujú. „Naozaj ma frustrovalo, že aj keď som otvorene hovoril o tom, čo sa deje, našli sa ľudia, ktorí si stále našli dôvody, aby o tom pochybovali,“ priznal. 

Harry Styles

Ďalší člen skupiny One Direction, ktorý si momentálne užíva prestávku po jeho obrovskom turné Love on Tour. Priznal, že počas éry chlapčenskej skupiny bojoval s úzkosťou, pretože sa bál, že zaspieva nesprávny tón alebo niečo pokazí. V tom čase ani len netušil, že na svojej sólo kariére vytvorí veľkolepé turné.

image

Harry Styles

Instagram/harry Styles/

„Keď som sa prvýkrát objavil na javisku, mal som dosť vážne problémy so sebavedomím. V tom čase akúkoľvek moju prirodzenú sebadôveru vystriedali nervy, pretože som vtedy nemal ani potuchy, ako usmerniť a kontrolovať svoju úzkosť,“ píše sa v autobiografii s názvom Who We Are. 

Robert Pattinson

Edward z Twilightu alebo Batman. Otvorene sa podelil so svojou skúsenosťou s dysmorfiou a úzkosťou z vlastného vzhľadu.

image

Robert Pattinson.

Wireimage/Getty

„Predpokladám, že práve kvôli týmto obrovským neistotám som nikdy nenašiel spôsob, ako sa stať egoistom. Nemám six-pack a neznášam chodiť do posilňovne. Taký som bol celý život. Nikdy som si nechcel vyzliecť tričko,“ hovoril. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 08:15