Spider-ManiMarvel Studios, Sony
StoryEditor

Kevin Feige potvrdil dohady fanúšikov. Všetky staré marvelovky sú súčasťou prepojeného filmového a seriálového univerza

Miroslav Kamody26.10.2023., 10:00h

Na toto fanúšikovia čakali celé roky. Prepojený filmový a seriálový vesmír od Marvelu je (a bude) ešte prepojenejší, ako sa pôvodne zdalo.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo je pre prepojený filmový a televízny vesmír Marvelu (MCU - Marvel Cinematic Universe) vlastne kánon a čo nie? To je už roky témou vášnivých diskusií fanúšikov. Patria sem agenti S.H.I.E.L.D.-u, ktorí priamo odkazovali na udalosti z Avengers? A čo staršie seriály z dielne Netflixu, ako napríklad Daredevil? Vyzerá to však tak, že konečne poznáme odpoveď.

image

RECENZIA: Zabudni na filmy aj komiksy, Spider-Man je najlepší v novej hre, ktorú si okamžite zamiluješ

Ako informuje portál Nerdist, vyslovil ju ten najpovolanejší - Kevin Feige, hlava celého Marvelu, ktorá má na starosti, aby celé MCU držalo pokope. Vo svojom úvode k novej knihe Marvel Studios: The Marvel Cinematic Universe—An Official Timeline napísal toto:

„Pokiaľ ide o Multivesmír, uznávame, že existujú príbehy – filmy a seriály – ktoré sú pre Marvel kanonické, ale ktoré vytvorili rôzni rozprávači v rôznych obdobiach histórie Marvelu. Časová os prezentovaná v tejto knihe je špecifická pre posvätnú časovú os MCU vo fáze 4. Ale ako sa posúvame vpred a ponoríme sa hlbšie do ságy Multiverse, nikdy neviete, kedy sa časové línie môžu zrútiť alebo zblížiť.”

image

Kevin Feige

Wikipedia/Gage Skidmore

Všetko je kánon

Stručne povedané, všetko, čo využíva postavy Marvel, či už produkované Marvel Studios alebo nie, je súčasťou rozvetvenej časovej osi v celkovom Marvel multivesmíre. O niektorých sme už vedeli. Pôvodná trilógia Spider-Mana a filmy Amazing Spider-Man sa stali kánonom vďaka Spider-Man: No Way Home.

Dr. Strange v Multiverse of Madness potvrdil profesora X v podaní Patricka Stewarta a Deadpool 3 je pripravený kanonizovať Wolverina Hugha Jackmana. Aj keď ide o variantov z filmov Fox X-Men, znamená to, že všetky tieto filmy sú tiež kánonom v rámci multiverza.

image

Naša stopa v Marvelovkách: Bombardovanie Slovenska, letisko v Bratislave a song v Spider-Manovi. Kde všade nás spomínajú?

Okrem toho, s klipmi Petera Parkersa Tobeyho Maguirea a Andrewa Garfielda v animovanom filme Across the Spider-Verse, nehovoriac o tom, že sa tu objavil aj Donald Glover v jeho MCU úlohe ako Prowler, je jasné, že tieto animáky existujú aj v celkovej tapisérii MCU multivezra. 

Vyvrcholenie už o pár rokov

Otázne teda zostáva, či sa do príbehu Avengers: The Kang Dynasty (2026) alebo Secret Wars (2027) zahrnú aj filmy, ako Hulk z roku 2003 či dvojica filmov o Ghost Riderovi. Už teraz vieme, že v treťom Deadpoolovi popri Wolverinovi objaví aj Jennifer Garner ako Elektra.

image

Deadpool 3 - V pokračovaní uvidíme aj Hugha Jackmana ako Wolverina, prvýkrát konečne aj v ikonickom žltom komiksovom kostýme.

Twitter/Culture Crave/

Momentálne je MCU najlepšie zarábajúcou filmovou franšízou všetkých čias. Nateraz sa zastavila na sume 29 miliárd dolárov, no už čoskoro k tomu pribudnú tržby zo snímky Marvels. Pokiaľ by sme však k celkovej franšíze pripočítali aj ostatné filmy, ktoré by sa stali kánonom, X-Meni od štúdia Fox by pridali 10 miliárd a predchádzajúce filmy o Spider-Manovi osem miliárd.

Ak k tomu pridáme filmy o Fantastickej štvorke či Bladovi, celá franšíza by už mala tržby približne 50 miliárd dolárov. A pred očami tak máme najväčší úspech v celej histórii Hollywoodu, ktorý len tak niečo neprekoná. Minimálne počas našich životov nie. Pre porovnanie, na druhom mieste medzi najziskovejšími franšízami je Star Wars, ktoré má na konte „len” 10 miliárd dolárov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 20:36