Ilustračné fotoHn/pavol Funtál/
StoryEditor

Takmer každý druhý deviatak trpí depresiami, odborníci bijú na poplach. V Česku sa rozmohla nová pandémia úzkostí

ČTKiDnes.cz10.10.2023., 13:30h

Až 40 percent žiakov deviatych ročníkov základných škôl vykazuje známky stredne ťažkej až ťažkej depresie a 30 percent žiakov vykazuje známky úzkosti. Vyplýva to z tohtoročnej štúdie výskumníkov Národného inštitútu duševného zdravia (NIMH) na základných školách. Vo všetkých oblastiach duševného zdravia sú viac postihnuté dievčatá. V porovnaní s chlapcami trpí viac ako dvakrát viac z nich príznakmi depresie a úzkosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Odborníci zbierali údaje v máji a júni od viac ako 6 000 žiakov vo všetkých regiónoch. Podľa inštitútu ide o jedinečný projekt v strednej a východnej Európe. Jeho výsledky sú alarmujúce a vyžadujú si množstvo opatrení, najmä na úrovni prevencie, uviedol v utorok v tlačovej správe hovorca NUDZ Jan Červenka, píše Idnes.cz.

„U 30 % opýtaných sa prejavili príznaky, ktoré poukazujú na stredne závažnú až závažnú úzkosť. Takmer každý tretí žiak deviateho ročníka by z týchto dôvodov využil možnosť vyhľadať odbornú pomoc. 4 z 10 opýtaných žiakov navyše uvádzajú príznaky stredne ťažkej až ťažkej depresie. Ak to prepočítame na priemernú triedu s 20 žiakmi, v priemere 6 žiakov vykazuje známky úzkosti a 8 žiakov známky stredne ťažkej až ťažkej depresie, zatiaľ čo ďalších 5 žiakov vykazuje známky miernej depresie,“ hovorí Matej Kučera z NUDZ.

image

V Michalovciach otvorili zaujímavý klub pre mladých. Ukrajincom má pomôcť vysporiadať sa s traumami z vojny

Podľa odborníkov väčšina duševných ochorení vzniká v detstve a dospievaní, čo sú obdobia zvýšeného rizika a dôležité obdobie na systematickú, cielenú a včasnú intervenciu. „Pri chronickom nedostatku detských psychológov a psychiatrov, ktorý sa ani pri najlepšej vôli a vysokých investíciách nedá vyriešiť v priebehu niekoľkých rokov, sa musíme zamerať na preventívnu zložku systému starostlivosti o duševné zdravie,“ povedal Petr Winkler, riaditeľ NUDZ.

Platforma na monitorovanie duševného zdravia

S výsledkami prieskumu budú teraz oboznámené nielen zainteresované strany, ale aj Platforma pre monitorovanie duševného zdravia. Tá bude združovať zástupcov projektov, ktorí zbierajú a analyzujú údaje o duševnom zdraví. Tím NUDZ pripravuje aj vedecké publikácie, ktoré majú osloviť širokú akademickú obec v Českej republike a v zahraničí.

Spolu s tými, ktorí sa zaoberajú duševným zdravím detí, plánuje inštitút zorganizovať aj sériu stretnutí, na ktorých predstaví možné riešenia situácie.

image

Kamoš sa ti zverí, že "má depku", a ty to ignoruješ? Chyba. Riaď sa týmito pokynmi, možno niekomu naozaj pomôžeš

„Medzi ne patrí ďalšie monitorovanie situácie či podpora prevencie duševných ochorení žiakov. NUDZ už v tejto oblasti realizoval niekoľko projektov: vytvoril napríklad program Všetci piati spolu zameraný na zvyšovanie mentálnej gramotnosti žiakov, pripravuje program pre rodičov detí, ktoré zápasia s úzkosťou, alebo spolupracuje na ďalších projektoch s UNICEF a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO),“ uviedol Matej Kučera, koordinátor monitoringu a analytik NUDZ.

Údaje zo zahraničia podľa neho ukazujú, že tieto opatrenia sa z dlhodobého hľadiska ukázali ako prospešné a nákladovo efektívne. Dôvodom je podľa neho okrem iného aj skutočnosť, že 50 percent duševných ochorení sa prejaví do 14. roku života.

Viac informácií o výskume duševného zdravia detí a dospievajúcich a pozvánku na záverečnú konferenciu nájdete na www.dzda.cz. Význam podpory duševného zdravia detí a mládeže si uvedomuje aj ministerstvo školstva.

„Už v Stratégii 2030+ a ďalších strategických dokumentoch ministerstva sme položili základy intenzívnej podpory duševného zdravia prostredníctvom rôznych aktivít a intervencií, ako je rozvoj školských poradenských centier, dôraz na preventívne aktivity v školách a podpora nešpecifickej primárnej prevencie či celkový holistický prístup k podpore bezpečného, zdravého a podporného prostredia v školách a školských zariadeniach,“ dodal Ondřej Andrys, štátny tajomník ministerstva školstva.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 20:18