Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšieBrainee x Canva
StoryEditor

Mnohých Slovákov rozdrapí, no fakty hovoria jasne. Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie

Miroslav Kamody16.11.2023., 10:30h

Vedci v prieskume porovnávali 67 európskych rodín homosexuálov so 67 európskymi heterosexuálnymi pármi. A výsledky hovoria jasne.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj keď je téma homosexuálnych rodín na Slovensku stále tabu, výsledky zo zahraničia hovoria jasne. Ako informuje portál Futurism, nová štúdia ukazuje, že deti v rodinách s dvomi otcami narodené prostredníctvom náhradného materstva majú tendenciu lepšie sa prispôsobovať ako deti párov, ktoré ich počali prirodzene.

To je významný bod v prospech LGBTI+ komunity, ktorá sa v mnohých krajinách stále potýka s narastajúcou diskrimináciou a útokmi. Vedci z Belgicka, Talianska a Kalifornie skúmali 67 európskych rodín homosexuálov a porovnávali ich so 67 európskymi heterosexuálnymi pármi, ako je podrobne uvedené v štúdii publikovanej v magazíne Family Process.

image

U náš nemožné, u susedov realita. Rakúsko sa chystá odškodniť v minulosti perzekvovaných homosexuálov, rozdelí im 33 miliónov

Jasne definované podmienky

Obe skupiny majú deti vo veku 1,5 do 10 rokov. Rodiny s rodičmi rovnakého pohlavia dosiahli rodičovstvo prostredníctvom gestačného náhradného materstva, pri ktorom embryológ odoberie darované vajíčko, oplodní ho spermiou a implantuje ho do lona ženy, ktorá nie je v príbuzenskom vzťahu.

Deti v štúdii museli byť v príbuzenskom vzťahu s jedným z ich homosexuálnych otcov, aby sa ich rodiny mohli zúčastniť. Vedci skúmali výchovné štýly rodín, akékoľvek problémy so správaním detí, ako si rodiny delili úlohy a ako boli rodičia vo vzťahu spokojní.

image

Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie

Unsplash/Kelly Sikkema

Najmä pre rodiny na čele s homosexuálnymi otcami sa zamerali na vplyv homofóbnych mikroagresií, interakcie s príbuznými a priateľmi a podporu zo strany väčšej komunity. Rodiny vyplnili dotazník pozostávajúci z niekoľkých zavedených prieskumov.

Lepšie vychované a šťastnejšie

Jedným z nich je kontrolný zoznam správania detí, ktorý sa používa na meranie „problémov internalizácie a externalizácie“ detí, ktoré sú definované ako depresia alebo úzkosť pre internalizáciu problémov, zatiaľ čo externalizácia správania zahŕňa agresiu a porušovanie pravidiel.

image

Europarlamentný výbor schválil uznanie dúhových rodín. Ak návrh prejde, garantované práva budú mať aj na Slovensku

Po preskúmaní údajov z dotazníka vedci zistili, že homosexuálni otcovia mali lepšie vychované a šťastnejšie deti v porovnaní s deťmi tradičných párov. Okrem toho gayovia „uviedli v porovnaní s heterosexuálnymi rodičmi väčšiu pozitívnu spolupatričnosť, rovnomernejšie zdieľanie úloh starostlivosti o deti a väčšiu spokojnosť so zdieľaním úloh,“ píšu vedci v štúdii.

Tiež mali tendenciu byť šťastnejší vo svojich vzťahoch. Vedci však odhalili, že keď sa deti homosexuálnych párov stretli s homofóbnou mikroagresiou, mali tendenciu mať viac internalizovanách problémov.

image

Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie

Unsplash/Maico Pereira

Studená sprcha pre odporcov

Stručne povedané, deti vychovávané partnerskými homosexuálnymi otcami v stabilných rodinách sa majú dobre – a sú v skutočnosti lepšie prispôsobené ako deti v tradičných rodinách, ktoré by v racionálnom svete hodili vedro studenej vody na vládnych úradníkov, ktorí chcú vymazať LGBTI+ komunitu z verejného diskusie, píše portál.

Anti-LGBTI+ politika a diskriminácia totiž jednoznačne poškodzujú deti homosexuálnych párov. Štúdia je tiež ráznym vyvrátením pre ľudí, ktorí chcú zakázať alebo kriminalizovať praktiky gestačného náhradného materstva, ako napríklad v Taliansku.

image

Roman Samotný pre Brainee: Z národných tradícii sme si spravili taký fetiš, úplne sme zabudli na modernú časť našich dejín

V tejto krajine chcú konzervatívci pokutovať a uväzniť páry, ktoré splodia deti týmto procesom. Je to trestuhodná myšlienka, pretože vo výsledku sa netýka len homosexuálnych párov, ale aj heterosexuálov, ktoré nemôžu otehotnieť prirodzenou cestou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 09:20