Objavili najstaršie víno na svete.X/Emilioj98961760/
StoryEditor

Mohol z neho piť aj Ježiš? Objavili 2000 rokov staré víno, zachovalo sa v tekutom stave

Michal Čiernik26.06.2024., 13:00h

V starovekej rímskej nekropole Carmo na území dnešného Španielska archeológovia objavili zapečatený pohár vína, ktoré je aj po dvetisíc rokoch stále v tekutom stave.

Lajkuj Brainee.sk na

V objavenom pohári však nebolo len samotné víno. Spolu s alkoholom boli v pohári objavené aj spopolnené pozostatky Rimana, ktorý bol v hrobke pochovaný. Nalievanie vína na spopolnené pozostatky milovanej osoby je známy pohrebný zvyk zo starovekých rímskych čias. Kedysi sladké biele víno, tak po dve tisíc rokoch nadobudlo aj kvôli ľudskému popolu červenkastú farbu.

image

Potápači sa chystajú vyloviť vrak, na ktorom sa ukrýva rozprávkový poklad. Poloha potopenej lode je prísne tajná

Napriek tejto špeciálnej prímesi sa však jedná o najstarší ročník na svete,ktorý prevyšuje fľašu vína Speyer zo 4. storočia o stovky rokov. „Boli sme veľmi prekvapení, že sa tekutina zachovala v jednej z pohrebných urien,“ hovorí archeológ Juan Manuel Román z Carmona‘s Museum of City.

Samotné mauzóleum z tohto obdobia, pravdepodobne kolektívna hrobka patriaca konkrétnej rodine, je však extrémnou raritou. V priebehu tisícročí sú totiž staré hrobky väčšinou vydrancované vykrádačmi hrobov. V roku 2019 však archeológovia narazili na komoru v južnom Španielsku, ktorá bola stále zapečatená.

Okrem množstva šperkov a vzácnych pohrebných artefaktov tam našli aj veľkú olovenú nádobu so zapečatenou sklenenou urnou, v ktorej bolo spomínané víno.

Vzácne artefakty

Rímsky muž, ktorý bol uložený v urne s vínom, bol pochovaný v tej istej komore ako ďalších päť ľudí. Ďalšia sklenená urna na mieste obsahovala pozostatky ženy menom Hispana. Jej urna, namiesto vína obsahovala jantárové šperky, krištáľovú nádobu a látku, ktorá bola kedysi hodvábom.

Ani urna rímskeho muža nebola bez bohatstva. Jeho nádoba obsahovala zlatý prsteň, s vyrezaným zobrazením rímskeho boha času.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 15:12