Taquería El Califa de León, ktorá sa nachádza v štvrti San Rafael v Mexico City, patrila medzi zariadenia, ktoré získali aspoň jednu hviezdičku v prvom sprievodcovi Michelin Mexiko. Stal sa tak prvým mexickým stánkom s tacos, ktorý získal toto prestížne ocenenie.
„Tajomstvom je jednoduchosť nášho tacos,“ povedal pre CNN Rivera Martínez, šéfkuchár podniku. „Do tortilly dávame len červenú alebo zelenú omáčku a mäso, to je všetko. Rozhodujúca je však kvalita toho mäsa,“ prezradil Martínez, ktorý v stánku pracuje už 20 rokov.
Michelinské tacos za 4,60
Stánok, ktorý je široký len asi tri metre, existuje už viac ako 50 rokov a je známy hlavne svojím tacos Gaonera, zrejme pomenovaným na počesť mexického toreadora Rodolfa Gaonu. Je to len jedno zo štyroch jedál na ich jedálnom lístku. A chuť michelinskej hviezdy si môžeš dopriať len za päť dolárov (4,60 eur).
„Natenko nakrájaný hovädzí filet je odborne uvarený, ochutený iba soľou a limetkou. Druhý kuchár zároveň pripravuje vynikajúce kukuričné tortilly. Výsledná kombinácia je živelná a čistá,“ opisujú spomínané tacos vo vyhlásení na webovej stránke sprievodcu Michelin.
Prvý michelinský street food
Malý stánok s tacos s takýmto prestížnym ocenením však nie je taký unikát, ako by si si mohol myslieť. V roku 2016 sprievodca Michelin ocenil vôbec prvýkrát singapurský street food šéfkuchára Chan Hon Menga.
Podnik Hawker Chan, sa preslávil jednoduchou, no lahodnou sójovou omáčkou s kuracími rezancami v hodnote len 2,30 eur, čím sa stal aj reštauráciou s najlacnejším michelinským jedlom na svete. V najnovšom vydaní singapurského sprievodcu najlepšími gastro prevádzkami z roku 2021 však chýbal a svoju hviezdu tak stratil.
Za michelinskými pochúťkami však nemusíš cestovať až na druhý koniec sveta. V Poľsku sa nachádzajú hneď tri a z toho jedna má dokonca dve hviezdičky. Bottiglieria 1881 v Krakowe ponúka dve degustačné chody. „V každom sa používa to najlepšie z poľskej kuchyne, pričom každý jemne vypracovaný chod je zakončený umeleckým nádychom,“ opisuje reštauráciu michelinský sprievodca.
Ďalšie jednohviezdičkové podniky sa nachádzajú v Poznani a vo Varšave. V Poznani je to Muga, ktorú otvorili v roku 2014 a ponúka jedinečné moderné sezónne jedlá. V poľskom hlavnom meste sa špeciálnym gastro ocenením môže pýšiť Nuta. Jej šéfkuchár Andrea Camastra pochádza z juhu Talianska, žije však v Poľsku a má vášeň pre ázijskú kuchyňu. V unikátnom degustačnom menu však využíva to najlepšie zo všetkých troch.
Gastro zážitok z Maďarska
Kuchyňa našich južných susedov nie je len o klobásach a halászlé. Oproti Poľsku má dokonca dve dvojhviezdičkové reštaurácie a až sedem s jednou hviezdičkou.
V Budapešti si luxusný kulinársky zážitok môžeš vychutnať v reštaurácii Stand, ktorej stredobodom je samotná kuchyňa, ktorá je zo všetkých strán presklená. Môžeš si tak okrem jedla vychutnať aj šikovnosť miestnych šéfkuchárov.
Druhá dvojhviezdičková reštaurácia sa nachádza v meste Tata, len pár kilometrov od Komárna. Platán Gourmet ťa okrem sofistikovaného 12-chodového menu očarí aj prostredím. Leží priamo pod miestnym hradom v zrekonštruovaných historických objektoch.
Naši českí bratia sa zase môžu pochváliť dvoma ocenenými pražskými reštauráciami. V reštaurácii Field vsadili na minimalizmus, v ktorom prezentujú tradičné české jedlá s modernými prvkami. Niektoré ti urobia dokonca priamo pri stole. Druhou je La Degustation Bohême Bourgeoise, v ktorej ti ku troj alebo päť chodovému menu odborne poradia aj to správne víno.
Rakúska kuchyňa
Najväčší výber luxusných gastro zážitkov pod značkou michelinskej hviezdy sa však užiješ v Rakúsku. Dokopy tu majú až 16 ocenených reštaurácií a z toho jednu trojhviezdičkovú. Tá sa nachádza na okraji Viedne vo vinárskej usadlosti, čo odrzkadľuje nádherný tehlový klenutý strop a štýlový interiérový dizajn. Reštaurácia Amador ponúka ich deväť chodové degustačné menu za 395 eur.
Vo Viedni sa okrem toho nachádzajú ďalšie štyri dvojhviezdičkové reštaurácie a päť jednohviezdičkových. Z nich vypichneme podnik TIAN, ktorý má okrem klasickej michelisnkej hviezdy aj zelenú hviezdu za udržateľnosť. Táto vegetariánska reštaurácia ponúka ku svojim degustačným menu, ktoré často bývajú aj čisto vegánske, aj veľký výber BIO organických vín.