Najstaršie víno sveta RömerweinWikipedia/Immanuel Giel, Unsplash/Marcel Gross
StoryEditor

Najstaršia fľaša vína na svete má vyše 1 600 rokov. Podľa vedcov je zrejme stále pitné, no má to jeden háčik

Miroslav Kamody02.05.2023., 10:00h

Zatiaľ čo najbohatší ľudia si doprajú ročníkové vína z roku 1983, zrejme nikto na svete si nemôže dovoliť fľašu, ktorej obsah bol uvarený ešte niekedy medzi rokmi 325 a 359. Piť by sa však dalo. Otázkou je, za akú cenu.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás má rôzne preferencie pri výbere vín. Niekomu chutí to lacné sladké za pár eur, niekto si potrpí na kvalitné odrodové červené vína a iný zase nedá dopustiť na ročníkové špeciály. 

Ako však informuje portál LadBible, na svete existuje aj fľaša, pri ktorej sa každému kajšmetke fajnšmekrovi začnú zbiehať sliny. Ide totiž o takzvaný Römerwein, ktorého vznik sa datuje na viac ako 1650 rokov v minulosti.

image

Fľaša z najmenšieho vinohradu na svete stojí päťtisíc eur. Jeho výrobca nechce, aby sa pilo

Zachovala sa len jedna fľaša

Táto neoceniteľná fľaša bola podľa odborníkov uvarená ešte v 4. storočí, približne medzi rokmi 325 a 359. Pre lepšiu predstavu, bolo to pred približne 600-tisíc dňami (priemerný človek dnes žije okolo 27 375 dní).

Malo ísť o jednu zo šestnástich takýchto fliaš, no zachovala sa iba táto jedna jediná. Objavená bola ešte v roku 1867 pri vykopávkach hrobky istého rímskeho šľachtica a šľachtičnej na území dnešného Nemecka, konkrétne pri meste Speyer.

Vzhľadom na to, ako vyzerá obsah tejto nevyčísliteľne cennej fľaše vyzerá, je vidieť, že najlepšie časy má za sebou a ty by si si mal dvakrát rozmyslieť, kým by si sa z nej napil. A má to pádny dôvod.

image

Najstaršie víno sveta Römerwein

Wikipedia/Altera levatur

Napiť sa sú vedci aj bežní ľudia

Okrem toho, že víno je neuveriteľne staré, ľudia v čase jeho vzniku používali na konzervovanie olivový olej, vďaka čomu ho utesnili pred vonkajším vzduchom. Z vína je teda dnes číra nealkoholická tekutina a pevná látka podobná kalofónii (tuhému destilátu).

Aj preto sa núka otázka, čo by sa nám vlastne stalo, keby si si z tohto vína nalial jedno „decko” do svojho lacného pohára. A rozhodne nie si sám, kto nad tým reálne rozmýšľa.

image

Čokoládové žabky či ďatelinové pivo. Takto si doma pripravíš top pochúťky z Harryho Pottera!

Fľaša je už viac ako sto rokov vystavená v Historickom múzeu Pfalz a odborníci sa pýtajú, či by mali stovky rokov starú tekutinu vyskúšať. Najprekvapivejšie na tom je, že keby si si skutočne doprial dúšok, pravdepodobne by ťa to nezabilo.

Pokazené zrejme nie je

Samozrejme, zrejme by chutilo naozaj odporne, no tvoje telo by to ustálo. „Mikrobiologicky pravdepodobne nie je pokazené, ale podľa vzhľadu by to neprinieslo radosť,” vysvetľuje profesorka vína Monika Christmann.

image

Najstaršie víno sveta Römerwein

Wikipedia/Immanuel Giel

A prečo teda nikdy myšlienku na otvorenie fľaše nezrealizovali? Najväčší problém je, že kvapalina by s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli svojmu veku neprežila v otvorenom prostredí. A koniec koncov, kto by chcel víno, ktoré ti neprinesie žiadnu radosť?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:31