Cestoviny nie sú len samé sacharidy. Sú oveľa zdravšie ako si si myslel.Pexels/Pexels
StoryEditor

Snažíš sa schudnúť a vynechávaš z jedálnička cestoviny? Chyba! Nemusia byť na čiernej listine

Michal Čiernik14.01.2023., 09:00h

Nový rok, nové predsavzatia a nová diéta po sviatkoch. Známa fráza, ktorú si väčšina z náš pravidelne v januári opakuje. Väčšina diét však začína vytvorením čiernej listiny potravín, na ktorej často končia aj cestoviny. Tie však v skutočnosti vôbec nie sú také zlé, ako sa môže zdať.

Lajkuj Brainee.sk na

Pravdepodobne vieš, že existujú odporúčania, koľko energie (kilojoulov alebo kalórií) by si mal za deň zjesť. Tieto odporúčania sú založené na veľkosti tela, pohlaví a fyzickej aktivite. Možno si si však neuvedomil, že existujú aj odporúčania týkajúce sa profilu makroživín ako sú tuky, sacharidy a bielkoviny, ktoré dodávajú túto energiu.

Rovnováha makroživín popisuje pomer alebo percento týchto živín, ktoré by mali poskytnúť dostatočnú energiu. Tieto rozsahy sú stanovené odborníkmi na základe zdravotných výsledkov a modelov zdravého stravovania. Ich cieľom je zabezpečiť, aby sme z každej stravy dostali dostatok živín, ale nie zase až príliš. Nadmerná konzumácia alebo naopak príliš málo akéhokoľvek druhu potravín môže mať totiž zdravotné následky.

image

100 gramov varených cestovín totiž obsahuje asi štvrtinu nášho denného odporúčaného príjmu vitamínov B1 a B9, polovicu odporúčaného príjmu selénu a desať percent našej potreby železa.

Pixabay/

Pomery sú tiež navrhnuté tak, aby zabezpečili dostatok vitamínov a minerálov, ktoré prichádzajú s energiou v potravinách. 45 až 65 percent energie by sme mali získať zo sacharidov, 10 až 30 percent z bielkovín a 20 až 35 percent z tukov. Podľa týchto pomerov môže byť zdravé zjesť 1,2 až 6,5-krát viac sacharidov za deň ako bielkovín, keďže každý gram bielkovín má rovnaké množstvo energie ako gram sacharidov, uvádza The Conversation.

image

Cestoviny sa jedli už pred 7-tisíc rokmi. Taliani si ich bránia, no zrejme pochádzajú z druhej strany Zeme

Pomer uhľohydrátov k bielkovinám v cestovinách je 38 gramov ku 7,7 gramom, čo sa rovná pomeru približne 5:1, čo je v rámci prijateľného rozsahu distribúcie makroživín. To znamená, že cestoviny majú v skutočnosti dostatok bielkovín na vyváženie so sacharidmi. Nie je to len kvôli vajíčkam v cestovinách. Pšenica je totiž ďalším zdrojom bielkovín, ktorý tvorí asi 20 percent bielkovín z celosvetovej spotreby.

image

Pomer uhľohydrátov k bielkovinám v cestovinách je 38 gramov ku 7,7 gramom, čo sa rovná pomeru približne 5:1.

Pixabay/

V cestovinách je však aj 0,6 gramov tukov, všetká tá voda, ktorá sa vstrebe z varenia, a množstvo vitamínov a minerálov. 100 gramov varených cestovín totiž obsahuje asi štvrtinu nášho denného odporúčaného príjmu vitamínov B1 a B9, polovicu odporúčaného príjmu selénu a desať percent našej potreby železa.

image

Gastro trendy roku 2023. Na svoje si prídu milovníci mäsa aj udržateľného či prírodného stravovania

Okrem toho prehľad desiatich rôznych štúdií zistil, že cestoviny lepšie vplývali na hladinu glukózy v krvi po jedle ako chlieb alebo zemiaky. Preto namiesto toho, aby si sa úplne vzdal špagiet, zváž radšej zmenšenie veľkosti porcií alebo prechod na celozrnné cestoviny, ktoré majú vyšší obsah vlákniny, čo je prospešné pre zdravie čriev a môže ti pomôcť cítiť sa dlhšie sýty.

Bezlepkové cestoviny majú o niečo menej bielkovín ako pšeničné. Takže napriek tomu, že sú zdravšie pre ľudí s intoleranciou lepku, prechod na bezlepkové cestoviny pre väčšinu z nás neprináša žiadne zvýšené zdravotné výhody.

image

Veľká cestovinová kauza v Taliansku. Tip na varenie od nobelového fyzika zmietol michelinský kuchár zo stola

Vedci dokonca zistili, že cestoviny sú ešte lepšie, keď ich nezjeme hneď čerstvé. Keď sú cestoviny uvarené a ochladené, časť uhľohydrátov sa premení na rezistentný škrob . Tento škrob dostal svoje meno podľa toho, že sa ťažšie trávi a tým je aj prospieva hladine cukru v krvi. Takže vo finále majú tvoje cestoviny zo včera po zohriatí ešte menej kalórií, ako predchádzajúci deň.

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:38