Archeológ ukazuje 2400-rokov starú polievku.Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia
StoryEditor

Maslo z močiara či 4000-ročný syr z egyptskej hrobky. Ak si odvážny, ochutnaj s nami najstaršie objavené jedlá

som10.06.2022., 16:00h

Najstrarší kus chleba pochádza z doby, kedy ešte o poľnohospodárskej revolúcii nemohli ani tušiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Dejiny sú plné zaujímavých príbehov. Nie sú len o dátumoch a krviprelievaní. Vďaka archeológom sa dozvedáme množstvo detailov a zaujímavosti o tom, čo naši predkovia konzumovali.  Ak si gurmán a nepohrdneš zrejúcim syrom, možno ťa nadchne 4000 rokov starý syr z egyptskej hrobky či najstaršie rezance z Číny.

Najstarší kúsok chleba

Mnoho ľudí si svoj život bez chleba nevie predstaviť. Možno preto, že ho ľudia konzumujú už po tisícročia. Pri vykopávaní kamenného krbu v jordánskej púšti v roku 2018 našli archeológovia najstarší známy kúsok chleba na svete. Chlieb, ktorého vek sa odhaduje na 14-tisíc rokov pripomínal chlieb pitta, ale bol vyrobený z ovsa a obilnín podobných jačmeňu. Súčasťou ingrediencií boli aj hľuzy (vodná rastlina), ktoré chlebu dodali slanú chuť. Čo je však najprekvapujúcejšie je, že tento kúsok chleba bol pripravený skôr, než začala neolitický revolúcia, ktorej súčasťou je vznik poľnohospodárskej výroby. Takže teraz vieme, že výrobky podobné chlebu sa vyrábali dávno pred rozvojom poľnohospodárstva.

Rezance z Číny

Kto by nemiloval čínske rezance? Podlhovasté cestoviny si väčšinou spájame s talianskymi špagetami. Ale zdá sa, že Talianov dávno predbehli Číňania. Štyritisíc-ročné zachovalé, dlhé, tenké žlté rezance sa našli v prevrátenej zapečatenej miske v archeologickom nálezisku Lajia pozdĺž Žltej rieky v severozápadnej Číne. Miska bola pochovaná pod  troma metrami sedimentu.

Vedci zistili, že rezance boli vyrobené z dvoch druhov prosa, obilia pochádzajúceho z Číny a Moderné severoamerické a európske rezance sa zvyčajne vyrábajú z pšenice.

Egyptský syr z hrobky

Počas výkopu hrobky faraóna Ptahmesa pred takmer desiatimi rokmi archeológovia narazili na nezvyčajný nález: syr. Syr bol skladovaný v pohároch a jeho vek sa odhaduje na 3200 rokov, čo z neho robí najstarší známy syr na svete. Testy naznačujú, že syr bol podľa archeológov pravdepodobne vyrobený prevažne z ovčieho alebo kozieho mlieka, čo je významné, pretože predtým neexistovali žiadne dôkazy o výrobe syra v starovekom Egypte.

Vedci tvrdia, že našli aj stopy baktérie, ktorá môže spôsobiť infekčné ochorenie známe ako brucelóza, ktoré pochádza z konzumácie nepasterizovaných mliečnych výrobkov.

Čínsky vývar z kostí

Po tisícročia sa na celom svete konzumovali polievky a bujóny na liečebné účely. V starovekej Číne sa kostná polievka používala na podporu trávenia a zlepšenie funkcie obličiek.

V roku 2010 odhalili archeologické vykopávky hrobky neďaleko mesta Šen-si bronzový hrniec, ktorý obsahoval poriadne starú polievku z kostí - mali si na nej pochutnať pred 2 400 rokov. Polievka aj kosti sa v dôsledku oxidácie bronzu zafarbili na zeleno. . Tento objav zohral významnú rolu v štúdiu stravovacích návykov a kultúry počas Obdobia bojujúcich štátov,

image

Archeológ ukazuje 2400-rokov starú polievku.

Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia

Maslo z močiara

Často sa vám pokazí maslo skôr, než ho stačíte zjesť? Podľa írskeho nálezu neďaleko mesta Galway vydrží mliečny výrobok aj 2000 rokov. 

„Bog butter“ v preklade maslo z močiara bolo nájdené v predovšetkým v močiaroch v Írsku. Vzorky slatinného masla sú zvyčajne uložené v drevených nádobách.

Nie je jasné, prečo to ľudia v minulosti robili. Maslo mohlo byť uskladnené, aby sa uchovalo dlhšie, pretože teploty v močiaroch boli nízke. Predpokladá sa tiež, že keďže maslo bolo cenným predmetom, jeho zakopanie ho malo ochrániť pred zlodejmi a útočníkmi. Existujú aj iné teórie. V močiari sa aj podľa írskeho Cavan County Múzea, kam bola staroveká hruda umiestnená, ocitla vďaka tomu, že niekdajší ľudia umiestňovali do bažín dary ako poctu božstvu, aby si zachovali jeho náklonnosť. 

Šalátový dresing

Vo vraku lode v Egejskom mori bola v roku 2004  objavená nádoba so šalátovým dresingom z roku 350 pred Kristom. O dva roky neskôr šalát vedci podrobili analýze, ktorá odhalila, že v nádobe bola zmes olivového oleja a oregana. Tento recept sa používa dodnes. V Grécku traduje z generácie na generáciu, pretože pridanie bylinky ako oregano alebo tymian do olivového oleja nielenže dodáva chuť, ale aj konzervuje.

Antarktický ovocný koláč

Takmer nezničiteľný ovocný koláč vydržal storočie v najchladnejšom, najveternejšom a najsuchšom mieste na Zemi.

Ovocné koláče vyrobené zo silných liehovín, ako je whisky, brandy a rum, môžu trvať dlhú dobu. Alkohol v koláči môže pôsobiť ako konzervačný prostriedok, ktorý zabíja baktérie, takže ovocné koláče možno skladovať niekoľko mesiacov bez toho, aby sa pokazili.

Dlhá trvanlivosť urobili z ovocného koláča ideálnu potravu u  pre antarktickú expedície Roberta Falcona Scottav. V roku 2017 počas vykopávok Antarctic Heritage Trust v chate Cape Adare, ktorú používal Scott, sa našiel ovocný koláč zabalený v papieri aj so zvyškom krabice.

Britský prieskumník  Scott pravdepodobne priniesol koláč vyrobený britskou sušienkovou spoločnosťou Huntley & Palmers do Antarktídy počas svojej expedície Terra Nova v rokoch 1910-1913.

Korunovačná čokoláda Edwarda VII

Pri príležitosti korunovácie Eduarda VII. 26. júna 1902 bolo vyrobených niekoľko pamätných predmetov vrátane hrnčekov, tanierov a mincí. Ľuďom rozdali aj krabičky s čokoládou vrátane tých, ktoré boli vyrobené v St Andrews. Jedna školáčka, Martha Grieg, dostala jednu z krabičiek Pozoruhodné je, že sa čokolády ani nedotkla Namiesto toho sa krabička s čokoládou vo vnútri odovzdávala nasledujúci 2 generáciám jej rodiny. Vnučka Martha v roku 2008 štedro darovala čokolády organizácii St Andrews Preservation Trust.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:29