Gastro trendy roka 2023Unsplash/emy, Brooke Lark, Chad Montano
StoryEditor

Gastro trendy roku 2023. Na svoje si prídu milovníci mäsa aj udržateľného či prírodného stravovania

iDnes.cz07.01.2023., 16:00h

Gastronómia, rovnako tak ako móda či architektúra, sa pravidelne vyvíja a posúva vpred. A teraz nemáme na mysli len prestížne reštaurácie. Prinášame ti výber gastro trendov roka, ktoré rozhodne musíš vyskúšať.

Lajkuj Brainee.sk na

Rok 2022 bol v gastronómii v znamení kimchi, kombuchy, škoricových roliek, doručovacích služieb alebo bean-to-bar čokolády. Čo nás čaká v gastronómii v roku 2023? Na to ti prináša odpoveď Michaela Červená z webu iDnes.

Rybia revolúcia

Na superčerstvú pražmu do dobrej reštaurácie už chodíme, doma si dáme kapra a tresku a na chlieb tuniakovú nátierku. Laurentia Romaniuk, expertka na trendy na sociálnych sieťach, podľa správania na Instagrame alebo Tiktoku predikuje ako jeden z hitov v roku 2023 kreatívne rybie konzervy, nátierky a jedlá.

image

Vegáni a vegetariáni si môžu vydýchnuť. Konzervačné látky v mäse zvyšujú riziko rakoviny čriev, odhalila štúdia

„Sardinky sa objavujú v izraelskej šakšuke, plackách, paštétach a zapečených tartínoch. Ančovičky sa dostávajú do frittat, vyprážanej ryže a dokonca aj zemiakového šalátu. Makrela sa objavuje na pizzi alebo v rybích tacos a gulášoch,“ hovorí.

Ryby spracované v konzerve sa dajú navyše ľahko nakupovať, dlho doma skladovať a prevážať. Podľa nej ryba v konzerve začne v našom jedálničku hrať väčšiu úlohu, pretože rozširuje naše obzory, obohacuje chuťové poháriky a uspokojuje túžbu po skúšaní nových vecí.

Upcyklácia a zvyškové suroviny

Podľa obchodného reťazca Waitrose rastie dopyt po rybích hlavách, jahňacom krku, hovädzích kostiach či bravčových líčkach. Vďaka vzostupu udržateľnosti, s ktorým súvisia múdre spôsoby využitia potravinového odpadu i surovín, ktoré by skôr skončili v koši, a nepochybne aj vzrastajúcim nákladom, sa aj kuchári prekonávajú a hľadajú múdre a kreatívne spôsoby, ako využiť najobyčajnejšie suroviny.

image

Gastro trendy roka 2023

Unsplash/Eiliv Aceron

Doma môžeš napríklad skúsiť chlieb zo zvyšných zemiakových šupiek alebo penu z rybích brušiek. A pretože si čím ďalej viac ľudí pripravuje domáce ovsené alebo mandľové mlieko, rieši sa aj to, čo so zvyšnou surovinou po výluhu. Priprav sa na vlnu receptov, v ktorých ju využiješ vysušenú a pomletú ako múku.

Náhradky všetkých druhov mäsa

„Čím ďalej tým viac je na vzostupe vegánstvo, ktoré sa presadzuje aj vo verejnom a firemnom stravovaní. Navyše spojené s lokálnosťou produktov a veganizáciou pokrmov, pri ktorých by ste to neočakávali. Dostávajú tak vegánsku interpretáciu,“ predpovedá známy kuchár Radek David, ktorý sa nedávno stal kreatívnym šéfom Aramarku.

Náhradky kuracieho alebo hovädzieho mäsa sa budú viac objavovať aj v kreatívnych reštauráciách, hitom sa môžu stať aj vegánske alternatívy morských plodov a rýb.

image

Si vegán a chystáš sa cestovať? V týchto európskych metropolách sa naješ najlacnejšie, umiestnila sa aj Bratislava

Morské riasy

Riasy budú patriť k tohtoročným hitom. V obchodoch ich uvidíš čím ďalej častejšie v podobe riasových chipsov, snackov, cestovín alebo rezancov. Riasa je výživná, všestranná a nezaťažuje klímu. Pomáha absorbovať uhlík v atmosfére a nepotrebuje cennú sladkú vodu ani pridané živiny.

Iné pestovanie

Tento trend je tiež spôsobený zmenou klímy. Poveternostné podmienky tlačia poľnohospodársky vývoj novými smermi, ale vplyv naň má aj tlak na udržateľnosť.

To umožňuje aj v Európe vypestovať niektoré tropické ovocie, ktoré sa vyhne dlhým prepravným trasám. Napríklad obľúbené mango alebo avokádo. Na vzostupe je aj akvapónia a indoor farmárčenie.

image

Gastro trendy roka 2023

Unsplash/Heather Ford

Alternatívne cestoviny

Špagety z bielej múky? Ale kdeže, v roku 2023 nás čakajú na menu cestoviny z cíceru, šošovky, ryže, z cukety alebo špagetovej tekvice, dokonca aj zo zelených banánov alebo palmových srdiečok. A to aj v reštauráciách.

Jedlo v znamení ochrany klímy

Udržateľnosť je čím ďalej dôležitejšia aj na našom tanieri. Zohľadňovať životné prostredie, obaly alebo cestu samotnej ingrediencie na náš stôl sa snaží čoraz viac značiek aj bežných konzumentov.

Jesť s ohľadom na klímu našej planéty znamená napríklad obmedziť mäso alebo vyberať jedlo, ktoré bolo vyrobené vo fabrike alebo na farme s nízkou alebo minimálnu uhlíkovú stopu. Väčšina značiek sa ju potom snaží kompenzovať projektami na podporu klímy.

image

Dočkáme sa v januári snehu? Padnú teplotné rekordy, meteorológovia prirovnali Európu k Afrike

Dokonca existujú aj prvé klimaticky pozitívne príkrmy. Spoločnosť Whole Foods ďalej predpovedá, že rastúci počet značiek potravín a nápojov o tom dá vedieť viditeľne aj na obale, preto vzniknú certifikácie zdôrazňujúce benefity pri výrobe a preprave či minimalizácii odpadov na životné prostredie.

Podľa Radka Davida budú trendom aj regeneratívne potraviny, pochádzajúce z udržateľného poľnohospodárstva, ktoré sa zameriava na regeneráciu pôdy a biodiverzitu.

Zemiakové mlieko

Používaš v kuchyni módne náhradky mlieka, napríklad mandľové, sójové či ovsené? Pripravte sa na ďalšie varianty „Očakávajte, že sa u vás čoskoro zabýva zemiakové mlieko, ktoré obsahuje iba hrachový proteín, čakankovú vlákninu, maltodextrín, prírodné arómy, repkový olej, vitamíny a kyselinu listovú,“ myslí si Radek David.

image

Čokoládové žabky či ďatelinové pivo. Takto si doma pripravíš top pochúťky z Harryho Pottera!

„A keďže sú zemiaky superudržateľné a majú nízku uhlíkovú stopu, čoskoro budeme ráno piť cappuccino s penou zo zemiakového mlieka,“ dodáva

Jedlo a pitie pre zdravie

Trendom budú superzdravé potraviny, ktoré posilňujú imunitu a udržujú zdravie čriev v súlade s mikrobiómom. So zdravšou stravou sa spája aj obmedzenie zbytočnej konzumácie alkoholu. Podľa platformy Veylinx je rastúci trend „triezvej zvedavosti“ ovplyvňovaný predovšetkým mladšími Američanmi – 52 percent z nich chce aktívne nahradiť alkohol nealko variantom.

K slovu s dostanú repné koktaily, výluhy zo zázvoru, alebo napríklad yupon – ker cezmíny produkujúci kofeín pripravený v podobe čaju, ktorý domorodí Američania po desaťročia milujú. Whole Foods predpovedá, že jej jemná, zemitá chuť sa objaví v nápojoch a na barových menu, od kombuchy po koktaily.

image

Gastro trendy roka 2023

Unsplash/Юлія Вівчарик

Pečenie s kvetmi

Po mánii s kváskovým chlebom a kysnutým cestom nás čaká rok pečenia s kvetmi. Aspoň podľa Pinterestu, ktorý zaznamenal nárast vo vyhľadávaní o viac ako 85 percent. Priprav sa na fialkové torty, koláčiky s divokými kvetmi či roztomilé bábovky s polevou s ružami.

Ďalšie tohtoročné gastro hity:

  • Avokádový olej - Veľa cenných látok či neutrálna chuť mu umožní vyniknúť v studenej i teplej kuchyni.
  • Vintage recepty - Už nebudú babičkine, ale vintage. Návrat k nostalgickým chutiam ukážeš na sociálnych sieťach.
  • Nátierky na doske - Miesto do misky ich rozprestri na peknú drevenú doštičku a pekne nazdob.
  • Posh suroviny na obyčajnom toaste - Miesto avokáda servíruj na toaste kraba či slimáky.
  • Datle - Ako desiata aj sladidlo, vo forme sirupov aj omáčok.
  • Apéro - Stretávanie s priateľmi v podvečer pri pohári niečoho dobrého s drobným občerstvením.
  • Varenie na ohni - Grilujú všetci, ale otvorený oheň láka viac. „Jedlo, ktoré je opálené ohňom dáva do jedla divokosť a jedlá nie sú také sterilné,“ hovorí šéfkuchár Radek David.
  • Včelia perga - Fermentovaný peľ alebo včelí chlieb.
  • Dobré kuracie mäso - Po prestupe na vajcia od šťastných sliepok nás čaká hĺbanie nad kvalitou hydinového mäsa z komerčných chovov.
  • Maslový burger - Burger s hrubým plátkom masla, ktoré sa rozpustí na mäse aj do žemle. 

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 07:10