7 jednoduchých tipov, ako ušetriť na jedle a jesť pritom kvalitne a zdravo.Unsplash/Becca Tapert
StoryEditor

Desia vás drahé potraviny? Prinášame tipy na zdravé a lacné veci, vďaka ktorým ušetríte

kov19.08.2022., 11:00h

Potraviny tvoria jednu z najväčších položiek našich rozpočtov. Stačí však dodržiavať niekoľko základných pravidiel, a tvoja peňaženka ihneď pocíti rozdiel.

Lajkuj Brainee.sk na

Slováci sú často v obchodoch zúfalí, pretože ceny potravín už niekoľko mesiacov rastú do astronomických výšin. Mnohí preto premýšľajú, ako a na čom ušetriť.

Brainee ti prináša zopár jednoduchých tipov, ako sa dá ušetriť na jedle a jesť pritom zdravo a kvalitne.

Urob si nákupný zoznam

Ešte predtým než vyrazíš do obchodu, vytvor si nákupný zoznam. Pozri sa do chladničky a zisti, čo ti chýba. Spíš si to a potom sa vydaj do obchodu. V takomto prípade sa ti nemôže stať, žeby si kúpil  niečo, čo už doma máš.

image

7 jednoduchých tipov, ako ušetriť na jedle a jesť pritom kvalitne a zdravo.

Unsplash/Torbjørn Helgesen

Vytvor si plán varenia

Tento jednoduchý trik ti môže pomôcť efektívne znížiť výdaje na jedlo. Je to podobné ako s nákupným zoznamom – spíš si týždenný plán varenia, a budeš presne vedieť, aké suroviny máš na ich prípravu nakúpiť, píše web CNBC. Vyhneš sa tak náhodnému kupovaniu potravín, ktoré môže zaťažiť tvoju peňaženku.

image

Odborníci varujú: Ak patríš k týmto ľuďom, vôbec by si nemal piť kávu

Sleduj trvanlivé veci v akcii

Cestoviny, ryžu, trvanlivé mlieko, konzervy a mnohé ďalšie potraviny vydržia dlho. Preto si ich môžeš nakúpiť do zásoby. Určite sa oplatí aj sledovanie ostatných zliav.

image

7 jednoduchých tipov, ako ušetriť na jedle a jesť pritom kvalitne a zdravo.

Unsplash/Franki Chamaki

Nenakupuj hladný

Ak si hladný a prídeš do obchodu, všetko zrazu vyzerá chutne. Dokonca je aj oveľa väčšia šanca, že si kúpiš niečo nezdravé alebo potraviny, ktoré vlastne ani vôbec nepotrebuješ.

Kupuj sezónne potraviny 

Zisti si, kedy je sezóna rajčín, marhúľ, jahôd a podobne. Počas tohto obdobia sú konkrétne druhy ovocia a zeleniny lacnejšie. Rozdiel v cene sa môže pohybovať až v desiatkach percent.

image

7 jednoduchých tipov, ako ušetriť na jedle a jesť pritom kvalitne a zdravo.

Unsplash/Olga Kudriavtseva

Urob si domáci jogurt či nátierku

Chlieb, jogurty, nátierky či džemy si vieš pripraviť aj doma. Stačí trošku snahy a kreativity, a kúzlo je na svete. Môžu dokonca chutiť lepšie a byť zdravšie, ako tie z obchodu, pretože vieš, čo si do nich dal. Ďalším pozitívom je, že ušetríš, pretože práve na tieto potraviny neraz míňame kopu peňazí.

Dobre sa v obchode rozhliadni

Obchody s potravinami majú tendenciu skladovať svoje najdrahšie položky vo výške očí, pretože vedia, že zákazníci si tieto položky s najväčšou pravdepodobnosťou kúpia. Ak chceš nájsť lacnejšie ponuky potravín, nezabudni prezerať police zhora nadol, namiesto toho, aby si zobral prvú položku, ktorú uvidíš.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:32