Opustená psychiatria v ŽilineYouTube/Ivan Donoval, Pixabay/Pixxel_Worx
StoryEditor

VIDEO Opustená psychiatrická liečebňa V Žiline vyzerá ako z tvojej najhoršej nočnej mory. Pozri sa, ako to vyzerá vo vnútri

Miroslav Kamody31.08.2023., 13:00h

Prinášame ti ďalšiu obľúbenú lokalitu slovenských urbexerov. Okrem informácií v článku nájdeš hneď niekoľko videí, ktoré mapujú, ako to v schátranej budove honosného kaštieľa dnes vyzerá.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ patríš k milovníkom hororov, určite ti nemusíme vysvetľovať, ako veľmi strašidelná vie byť opustená historická budova. A teraz si predstav, že ide o opustenú psychiatriu sídliacu v historickej budove. Desivá predstava, však?

Presne takéto miesto na Slovensku skutočne existuje. Nachádza sa v Bytčici, dvojtisícovej mestskej časti Žiliny, ktorá sa nachádza južne od časti Solinky. V minulosti išlo o panstvo, do ktorého patrila napríklad aj Lietava. Dnes sa hneď za obcou stavia nekonečný úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Dubná Skala.

image

Takto vyzerá opustená základňa nad Bratislavou. Nonstop nabité protilietadlové rakety vystriedal bordel a vandali

V rámci našej urbex série sme ti už priniesli: 

Patril jednej z najstarších uhorských šľachtických rodín

Toto miesto dýcha honosnou históriou, takže pokiaľ sem niekedy zavítaš, obdivovať môžeš barokový kaštieľ z polovice 18. storočia, klasicistický kaštieľ z roku 1844, budovu bývalého klasicistického majera a klasicistický rímskokatolícky Kostol svätého Imricha z roku 1844.

Najznámejší a najrozsiahlejší kaštieľ patril jednej z najstarších uhorských šľachtických rodín – turčianskej rodine Révai. Alžbeta Révai bola vydatá za Štefana Petróciho, generála povstaleckých kuruckých vojsk Františka II. Rákociho. Okolo roku 1725 bol renesančný kaštieľ prestavaný do dnešnej rozsiahlejšej barokovej podoby Alžbetou Révai s manželom barónom Kališom. 

Detská nemocnica aj psychiatria

Kaštieľ však nebol vždy iba honosným sídlom. Ľudia si ho z minulosti pamätajú nielen ako psychiatrickú liečebňu, ale aj detskú nemocnicu. Dlhé roky bol majetkom Nemocnice s poliklinikou v Žiline, ktorá ho odpredala. Je neobývaný a chátra. 

„Pod kaštieľom sa nachádza priestranný, ale neudržiavaný park. V dolnej časti parku bolo postavené psychiatrické oddelenie žilinskej nemocnice, ktoré sa v máji 2009 presťahovalo do NsP v Žiline. Psychiatrické oddelenie existovalo v Bytčici približne 50 rokov. V kaštieli bola pôvodne umiestnená časť psychiatrického oddelenia a pre nemocnicu začal slúžiť už od roku 1920 ako detská nemocnica,” píše urbexer Pišta pod svojím videom.

Desivé a zdevastované miesto

Práve urbexerov, teda lovcov opustených budov a miest, táto budova mimoriadne láka. Skrýva v sebe isté tajomno a množstvo miestností, ktoré majú priam hororový nádych. Budova je v súčastnosti totálne zdevastovaná. Čo sa dalo pokradnúť, to je preč, steny zdobia graffiti a pleseň, ktorá sa tiahne celou budovou.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa z kedysi honosného kaštieľa stane ruina, ktorá sa postupne prepadne do zabudnutia. Podľa dostupných informácií patrí budova aktuálne spoločnosti URPÍN, s. r. o., ktorej konateľom je žilinský podnikateľ a riaditeľ obchodného centra Mirage Ivan Solenský. Firme okrem samotnej budove patrí aj rozľahlý park. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:23