Mäsokombinát vo ZvoleneYouTube/Frenkie Urbex, Unsplash/Kyle Mackie
StoryEditor

VIDEO Mäsokombinát vo Zvolene patril k najväčším. Dnes je z gigantického areálu ruina, kde by pokojne mohli natáčať horor

Miroslav Kamody23.02.2023., 12:00h

Kedysi tu pracovali stovky ľudí, dnes sa miesto mení na ruinu. Nad vodou ho drží len možnosť zahrať si v areáli paintball.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku človek azda nenájde väčšie mesto, na ktorého okraji by sa nenachádzal rozsiahly priemyselný areál. Problémom však je, že mnohé z nich v minulosti z rôznych dôvodov stratili svoje pôvodné využitie a schátrali do stavu, z ktorého niet návratu.

image

Takto vyzerá opustená základňa nad Bratislavou. Nonstop nabité protilietadlové rakety vystriedal bordel a vandali

Podobný je aj príbeh rozsiahleho areálu mäsokombinátu vo Zvolene. Ten podľa informácií chátra už od roku 1998, kedy poslední zamestnanci dostali výpovede a firma sa ocitla v exekúcii.

V rámci našej urbex série sme ti už priniesli: 

Privatizácia a krach

V súvislosti s ním sa v minulosti riešila kauza uniknutej reportáže zo strižne Slovenskej televízie po tom, čo vedenie rozhodlo o jej zastavení. Sústredila sa na privatizáciu mäsokombinátu bývalým funkcionárom HZDS Pavlom Čupkom.

image

Mäsokombinát vo Zvolene

YouTube/Frenkie Urbex

V roku 1996 ho totiž mal kúpiť výrazne pod cenu. V reportáži sa vtedy objavili aj viacerí súkromní roľníci, ktorí mali krátko pred prechodom podniku do súkromných rúk odovzdať svoj dobytok, za ktorý nedostali peniaze.

Krátko po privatizácii sa celý mäsokombinát dostal do konkurzu a budovy mala neskôr odkúpiť firma Čupkovej dcéry. Niektoré budovy sa v priebehu rokov zrekonštruovali a sídli tu viacero menších firiem. V súčasnosti sa tu má nachádzať najväčší paintballový areál na Slovensku.

Preč je všetko, čo sa dalo odniesť

Toto miesto bol nedávno preskúmať aj urbexer Frenkie, ktorý sa venuje objavovaniu opustených miest. „V jednotlivých výrobných halách toho veľa nezostalo. Betónové pätníky, na ktorých sa nachádzali stroje a zariadenia, asi skončili u exekútorov na splatenie dlhu,” opisuje video.

„Miesto je zdevastované, ale aj tak patrí medzi tie lepšie,” hovorí Frenkie, ktorý má na svojom konte už desiatky prieskumov opustených priestorov, medzi nimi aj niekoľko ďalších veľkých mäsokombinátov.

Podľa komentárov pod iným videom s rovnakou destináciou našla využitie týchto priestorov aj jedna skupina Číňanov, ktorí tu ilegálne pestovali marihuanu. V súčasnosti je priestor strážený a v objekte sa nachádzajú aj fotopasce. Zároveň zostáva smutnou pripomienkou nešťastného príbehu s názvom privatizácia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 14:56