Opustené obchodné centrum v BangkokuShutterstock/
StoryEditor

Konzum nemá proti prírode šancu. Tento opustený obchodný dom vyzerá ako vystrihnutý z hry The Last of Us

iDnes.czRadomír Dohnal26.11.2022., 11:00h

Kedysi preslávená a súčasne kritizovaná nepovolená stavba obchodného domu v Bangkoku čoskoro napíše záverečnú kapitolu svojej štyridsaťročnej histórie. Polovicu času hyzdila demolovaná ruina susedstvo, mestu prispela aj inváziou komárov a pochváliť sa môže aj neúmyselným vytvorením unikátneho akvária.

Lajkuj Brainee.sk na

Obchodný dom bol symbolom novej éry. Dôkazom toho, že Bangkok nezostáva v minulosti, ale mení sa na dynamickú modernú metropolu. Význam jedenásťposchodového obchodného domu New World Mall, ktorý v roku 1983 vyrástol v štvrti Bang Lamphu, totiž presahoval jednoduchú komerciu.

Hoci ponúkal množstvo značkového tovaru i všemožných napodobenín dovozových šuntov, pre životy státisícov mladých obyvateľov mesta prinášal vítanú zmenu životného štýlu, píše Radomír Dohnal z iDnes.

image

Takto vyzerá opustená základňa nad Bratislavou. Nonstop nabité protilietadlové rakety vystriedal bordel a vandali

K tým najväčším dobrodružstvám Bang Lamphu totiž pred otvorením obrieho obchodného domu patrili len prosté tržnice, pár zmrzlinových stánkov na nárožiach a niekoľko barov, v ktorých už mali televíziu. Zábavy tu bolo pomenej.

V New World Mall na ulici Chakrabongsa si mohol pokojne stráviť celý deň, aj za dažďa bez toho, aby si si čokoľvek kúpil. Mohol si tu len tak pozerať do výkladov, obdivovať módne výstrelky, vysedávať v kaviarňach a bistrách, pochutnávať si na nezdravom fastfoode, sledovať športové prenosy, počúvať hudbu z MTV a baviť sa s priateľmi. Bolo to nové, trendy a moderné!

image

Opustené obchodné centrum v Bangkoku

Profimedia/

Kto to vlastne povolil? Nikto

Staršej generácii sa však veľmi nepáčilo. Domnievali sa, že New World Mall „kazí“ mládež – robí ju závislou od tovaru zo západu a narúša tradičné spoločenské hodnoty. A výhrady boli aj proti architektúre obchodného domu.

Bol príliš okázalý, rušivo modernistický a prehnane veľký. Obchoďák s jedenástimi poschodiami sa totiž doťahoval na neďaleký Wat Prang, posvätnú budhistickú pagodu, a zatieňoval aj Kráľovský palác. Preto sa množili rozhorčené otázky, kto vlastne takú stavebnú beštiu schválil. Ukázalo sa, že nikto.

image

Takto vyzerá opustený liečebný dom v Trenčianskych Tepliciach. Z klenotu sú kulisy pre hororový film

Stavebný odbor bangkokskej metropolitnej správy totiž v 80. rokoch vydal povolenie iba na výstavbu štvorposchodového komplexu. Majitelia New World Mall si dodatočne požiadali o povolenie na navýšenie o ďalšie štyri podlažia, ale ešte než sa dočkali schválenia, svojvoľne pristavali tých podlaží rovno sedem. Načierno.

Ako to mohlo prejsť? Špekulovalo sa vtedy o korupcii a úplatkoch, ktoré to umožnili. Pred súd sa postavilo pár úradníkov, vedúci stavebných firiem, manažéri obchodného domu.

Bangkok vtedy procesom celkom žil, bol vykladaný ako konflikt starej a mladej generácie. Kaew Pooktuanthong, majiteľ New World Mall, sa vtedy rozhodol radšej rebelsky platiť každý deň radnici pokutu za prevádzkovanie nelegálnej stavby, než aby sa podriadil nariadeniam mesta.

image

Opustené obchodné centrum v Bangkoku

Profimedia/

Betónový vežiak v bažine

Napriek tomu sa začalo ukazovať, že stavba mestu nevyhovuje nielen legislatívne, ale aj svojou statikou. Podložie Bang Lamphu, nie až tak dávno utvorené z mangrovových naplavenín, totiž nebolo schopné zniesť takú záťaž. Začali sa prejavovať neduhy uponáhľanej práce, lacného stavebného materiálu, neskolaudovaných riešení.

Vo vyšších poschodiach obchodného domu sa v stenách objavovali praskliny, bol tu problém s vlhkosťou a plesňami, s narušenou elektroinštaláciou. Dve horné podlažia dokonca boli prakticky trvalo uzavreté.

image

Takto vyzerá opustená Kočnerova bytovka. Zlodeji ukradli, čo sa dalo, jeden vchod obýval drogovo závislý

Keď v roku 1994 vydal súd na popud metropolitnej správy definitívne rozhodnutie o nariadenej demolácii všetkých siedmich nelegálne dostavaných podlaží, nikoho – okrem majiteľa – to už veľmi netrápilo. V thajskej metropole v tom čase už fungovalo množstvo novších, vzhľadnejších a hlavne bezpečnejších nákupných centier.

New World Mall, nedávno ešte žiarivý maják novej doby, sa stal neperspektívnym. V roku 1997 bol z dôvodov stavebných úprav a prebiehajúcej dekonštrukcie uzavretý verejnosti, o dva roky neskôr došlo na stavenisku k veľkému požiaru.

Oheň zdevastoval to, čo si tu ešte trochu uchovávalo nejakú hodnotu. Ďalší rok tu malo dôjsť k smrteľnému úrazu. A keď v roku 2004 konečne bývalý obchodný dom znížil svoju výšku na radnici schválené štyri podlažia, ponechal už zbankrotovaný majiteľ celé torzo bez zastrešenia.

image

Opustené obchodné centrum v Bangkoku

Shutterstock/

Uprostred Bang Lamphu v podstate zostala len oplotená ruina. Skončila tým jedna etapa vývoja bangkokskej štvrte, ale nie miesta samotného.

Divočina uprostred metropoly

Betónové obvodové murivo uzavretého komplexu, zbaveného strechy, totiž poslúžilo ako dokonalý lapač dažďovej vody. Piazzetta v strede budovy, pomyselné námestíčko obstúpené niekdajšími obchodíkmi, bistrami a predajňami, sa prekryla zelenou hladinou.

Tam, kde predtým posedávala mládež lačná módnych noviniek zo sveta, vzniklo jazero o rozlohe 460 metrov štvorcových. A uprostred tohto podivného kaňonu, z ktorého stredu trčali nahor k vyšším poschodiam eskalátory, si potom rýchlo nachádzala miesto na život divoká príroda.

image

Opustené obchodné centrum v Bangkoku

Shutterstock/

Zeleň machu a lián miestnym neprekážala. Že na prízemí bývalého obchodného domu stojí celoročne meter vody, im začalo vadiť až vtedy, keď sa tu vo veľkom začali vyskytovať komáre.

Komáre tropické síce k Thajsku patria, ale ich obria liaheň v stojatej vode, priamo v centre, bola problémom. Piskľavé kŕdle komárov každý večer paralyzovali celú štvrť, na hmyziu inváziu sa čoskoro sťažovali aj zahraniční turisti.

Riešenie rybou nebolo chybou

Obyvatelia si našťastie vedeli rady. Pohotovo do jazera vo vnútri New World Mall vysadili ryby, ktoré si pochutnávajú na larvách. Tilápia a farebné koi-kapre tu mali prichystanú tak výdatnú hostinu, že sa tu čoskoro zabývali a úspešne sa začali množiť.

Rybiu posádku niekto ešte obohatil dravými sumčekmi a opustené miesto sa čoskoro stalo netradičným bangkokským akváriom. Unikátna lokalita začala žiť svojim vlastným životom.

Podivuhodné miesto potom začali objavovať zahraniční lovci adrenalínových zážitkov, urbexeri a turisti. Bez toho, aby si uvedomovali, že v reštauráciách Bang Lamphu sa často servírujú ryby, ktoré pochádzajú práve odtiaľ.

image

Opustené obchodné centrum v Bangkoku

Getty Images/

Metropolitná správa sa – po niekoľkých nepríjemných incidentoch a kvôli výhradám hygienikov – rozhodla ryby v roku 2014 vyloviť, a komárí problém riešiť s pomocou insekticídnych postrekov. Bangkok tým prišiel o jednu kuriozitu, ktorá bola pre turistov rozhodne väčším magnetom ako obchodné domy.

Tento rok v apríli nakoniec padlo rozhodnutie o odstránení celej stavby. Parcela, ktorú objekt v centre zaberá, má dnes takú hodnotu, že kompletná demolácia chátrajúca zaplavené stavby sa už oplatí.

Ak teda chceš túto – hoci oficiálne verejnosti stále neprístupnú – lokalitu navštíviť, ponáhľaj sa. Budúci rok už by tam New World Mall, kedysi chápaný ako symbol novej éry, byť nemusel.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:04