Raketová základňa na Devínskej KobyleWikipedia/Lukáč Peter, Unsplash/Specna Arms, YouTube/Frenkie
StoryEditor

Takto vyzerá opustená základňa nad Bratislavou. Nonstop nabité protilietadlové rakety vystriedal bordel a vandali

Miroslav Kamody10.06.2023., 11:00h

Raketová základňa na Devínskej Kobyle mala v čase fungovania nonstop nabité rakety v rámci obrany proti NATO. Dnes láka vandalov, fanúšikov airsoftu, urbexerov a po novom opäť aj milovníkov výhľadov.

Lajkuj Brainee.sk na

Devínska Kobyla je medzi Bratislavčanmi mimoriadne obľúbenou lokalitou. Môže za to nielen príroda a blízka dostupnosť z mesta, ale po novom aj moderná vyhliadková veža, z ktorej má človek výhľad na okolie Devínskej Novej Vsi, ale aj Česko, Rakúsko a Maďarsko.

Približne v 70. rokoch minulého storočia na tomto mieste stála malá drevená rozhľadňa a často sem chodili rodiny s deťmi. Medzi drevenou a modernou vyhliadkou však existovalo temné obdobie, kedy sa k vrcholu mohol priblížiť len málokto. V ďalšej časti našej série o objavovaní opustených miest sa pozrieme na vojenskú základňu, ktorá na tomto mieste stála.

image

Devínska Kobyla

Wikipedia/svetovid/

V rámci našej urbex série sme ti už prieniesli: 

Obľúbené miesto uzavrela armáda

Devínska Kobyla mala na svojom vrchole rovnú plochu. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo bol v 80. rokoch kopec uzatvorený pre verejnosť, píše web Kam na Výlety. Následne na mieste vybudovala Československá ľudová armáda plot, za ktorým začali rásť prvé stavby a budovy. Netrvalo dlho a na vrchole kopca začal vyčnievať radar.

Na mieste vznikla raketová základňa, ktorá vďaka dobrému umiestneniu mohla posielať rakety na všetky svetové strany. Armáda sem nainštalovala najmodernejšiu bojovú techniku, aká v tom čase na Slovensku bola. Malo ísť o šestnásť protilietadlových rakiet systému zem – vzduch S 125 Neva, označované tiež ako SA-3 GOA.

image

Takto vyzerá opustená Kočnerova bytovka. Zlodeji ukradli, čo sa dalo, jeden vchod obýval drogovo závislý

Súčasťou obrany proti NATO

Tie boli na štyroch odpaľovacích rampách - tri boli nonstop nabité a pripravené k boju, jedna slúžila na výcvik. Na základni bolo dvadsať objektov vrátane bunkrov a v čase aktívneho využívania tu slúžilo približne 140 vojakov 186. raketovej brigády Československej ľudovej armády, ktorej úlohou bola ochrana vzdušného priestoru nad Bratislavou.

Brigáda bola súčasťou obrany štátov Varšavskej zmluvy proti letectvu a raketám NATO. Základňa po zmene režimu postupne stratila svoj význam a začala chátrať. Rakety S-125 vydržali na vrchole Devínskej Kobyly do mája 1997, potom sa vrátili do vojenského útvaru v Moste pri Bratislave, ktorý zrušili v roku 2003.

image

Základňa na Devínskej Kobyle

Wikipedia/lukáč Peter/

Ľudia zobrali všetko, čo sa dalo

Areál bol spočiatku chránený, dnes sa do neho dostane ktokoľvek. Okrem areálu, ktorý láka fanúšikov airsoftu, graffiti a vandalov, sa tu totiž nachádza nová rozhľadňa, ktorá nahradila starú. Tá bola vyrobená z bývalej rakety. Zatiaľ čo sa teda ľudia chodia pokochať výhľadom, areál sa postupne mení na opustenú ruinu.

„Celý areál desiatky rokov chátra. Nikto ho nestráži, nikoho nezaujíma. Niet divu, že sa z interiéru prakticky nič nezachovalo. Areál nad Bratislavou zostal napospas zlodejom a vandalov. V celej budove chýba väčšina dvier a o sklenenej výplni ani nehovorím. Po rozvádzačoch zostali v stenách už len diery,” hovorí o mieste urbexer Ivan.

„Za veľkým hangárom je ukrytá spleť chodieb. Celá stavba je poprepájaná - je to vlastne jeden veľký bunker. V chodbách je niekoľko menších miestností. Technológia je samozrejme preč. Po stenách visia zvyšky starých káblov,” dodáva.

Areál sa už zachrániť nedá

Spolu s ďalším urbexerom, ktorý sa na YouTube prezentuje ako Frenkie, si všimli, že na jednom mieste sa nachádza piecka, ktorá však s výbavou základne rozhodne nemá nič spoločné. Zrejme si ju tu postavili ľudia, ktorí sem chodia prespávať a počas chladných nocí sa potrebovali zohriať.

Dnes je už jasné, že areál sa nedá zachrániť. Väčšina zdevastovaných budov je zarastená stromami, odpaľovacie rampy zmizli pod bujnou vegetáciou a čo nezničil čas, o to sa postarali vandali a hráči airsoftu. Tí si totiž do stien urobili diery, aby si zatraktívnili hru.

image

Raketová základňa na Devínskej Kobyle

Youtube/frenkie/

Všetky priestory sú voľne dostupné, pri ich objavovaní však treba myslieť na to, že stále ide o schátraný bývalý areál raketovej základne, kde sa dá ľahko zraniť. Aj preto by si ho nemal navštíviť sám, ale minimálne vo dvojici.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:43