Glance HouseGoogle, Tasr/jakub Kotian, Youtube/ivan Donoval/
StoryEditor

Takto vyzerá opustená Kočnerova bytovka. Zlodeji ukradli, čo sa dalo, jeden vchod obýval drogovo závislý

Miroslav Kamody26.08.2022., 16:25h

Bytovka Glance House v Bernolákove je terčom medializácie pre jej zvláštny prevod na firmu blízku Marianovi Kočnerovi.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ zadáš do vyhľadávača Google názov bytovky Glance House v Bernolákove, nájde ti budovu s názvom Holubí dom. Nejde o chybu, takto bytovku mnohí označujú. Aj keď mala byť v roku 2010 hotová, dodnes sa do nej nasťahovali len holuby, ktoré svojimi exkrementmi zničili celé vrchné poschodie.

Väčšina bytov už bola predaná, majitelia sa však do nich nikdy nedostali. Ešte minulý rok sa objavila správa, že Národná kriminálna agentúra začala v kauze Glance House trestné stíhanie. „Vyšetrovateľ NAKA vedie trestné stíhanie vo veci zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa spáchaného z osobitného motívu na objednávku,“ povedal hovorca polície Michal Slivka.

image

Odsúdili vydieračov z Pokecu. Vydávali sa za dievča a od mužov chceli intímne fotky, za mlčanie pýtali peniaze

Urban exploration

Budova však okrem holubov láka aj ľudí. Okrem bezdomovcov, drogovo závislých, zlodejov či detí, ktoré chcú niečo posprejovať a rozbiť, sú medzi nimi aj takzvaní urbexeri. Ide o ľudí, ktorých spája záľuba v urban exploration, a teda objavovaní opustených miest.

Aj keď často navštevujú miesta, na ktorých by nemali čo robiť, podstatou urban exploration je zážitok a podliehajú mu prísne pravidlá. Človek na mieste nemôže nič poškodiť a ani si z miesta brať žiadny „suvenír“. Urbexeri často nakrúcajú z opustených priestorov videá, a preto nie je žiadnym prekvapením, že existujú aj zábery z Glance House v Bernolákove.

image

Glance House

Google/

Ukradli všetko, čo sa dalo

„Poslednýkrát som tam bol v decembri 2020, potom, ako bola aj reportáž v televízii. Vrátil som sa tam asi po roku pozrieť, aké sú tam zmeny. Zistil som, že ukradli, čo sa dalo, a otvorili to, čo otvorené ešte ani nebolo,“ spomína pre Brainee urbexer Marcelito Rečinský.

„Väčšinu toho, čo malo nejakú cenu, dalo sa odmontovať a nepozorovane odniesť, ukradli,“ dopĺňa ho vo videu Ivan Donoval, druhý urbexer, ktorý priestory navštívil. „Postupom času bytový dom prestali strážiť a nechali ho napospas svoju osudu. Po zemi sa váľajú rôzne zvyšky vybavenia budovy. Väčšina elektroinštalácie je zničená, ostala len ošúpaná izolácia z káblov. Neviem si ani predstaviť vzniknutú škodu na budove, bude obrovská,“ dodal.

image

VIDEO Za pár drinkov zaplatil stovky eur. PPPíter poukázal v Maďarsku na podvodný bar, ktorý okráda turistov

Bytovka na prvý pohľad vôbec nevyzerá, že by bola neobývaná. Pokiaľ k nej však človek príde bližšie, všimne si graffiti, porozbíjané výklady a vylomené dvere. Vo vnútri to nevyzerá o nič lepšie. V záberoch na videu od Ivana Donovala vidieť aj vrchné poschodie posiate exrementmi od holubov a dokonca aj rozkladajúcu sa mŕtvolu vtáka v strede miestnosti.

Jednoizbák za 50-tisíc

Všetko, čo malo nejakú hodnotu, už zlodeji dávno ukradli. Čo sa odniesť nedalo, zostalo zničené, rozbité a nepoužiteľné. Zaujímavosťou je, že stránka venovaná predajú bytovky je stále aktívna, no celé roky nebola aktualizovaná. Jednoizbový byt sa podľa webu predával za 50-tisíc eur, cena najdrahšieho štvorizbáku bola necelých 133-tisíc.

Majitelia nových bytov sa mohli tešiť na škôlku aj obchod v tesnej blízkosti bytovky, jedinou nevýhodou mohol byť len výhľad na mestský cintorín. Bytovka v cente sa však postupne zmenila na miesto, ktorému sa mnohí vyhýbajú. „Keď som tam bol prvýkrát, tak v jednom z vchodov nás vyháňal nejaký feťák, že mi rozbije kameru, ak nezmiznem,“ hovorí pre Brainee Marcelito.

„Je mi ľúto tých ľudí, ktorí si tie byty zaplatili a vyše desať rokov sa musia pozerať na to, ako to chátra. V každom prípade som zvedavý na to, ako celá stavba dopadne, lebo je dosť škoda, aby takto chátral panelák v tejto dobe,“ dodáva známy slovenský urbexer. Video z jeho prieskumu sa momentálne na YouTube nenachádza, pretože o svoj pôvodný kanál prišiel, sľubuje však, že ho nanovo pridá na svoj aktuálny.

Desaťročia súdnych procesov

​Vyšetrovanie prípadu Glance House bolo obnovené na pokyn nového generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Bytovka Glance House v Bernolákove je terčom medializácie pre jej zvláštny prevod na firmu blízku Kočnerovi. V súvislosti s ňou sa objavuje aj meno bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, ktorý pre ňu stratil aj miesto, keď čelil podozreniam, že v prospech Kočnera nezasiahol v kauze.

image

Romana Tabák pre Brainee: Moje meno predáva, médiá si na mne robia čítanosť

V roku 2012 ešte ako zastupujúci generálny prokurátor umožnil odblokovanie bytového domu v Bernolákove, a tak potvrdil súhlas s prevodom nehnuteľností. Projekt postavila developerská spoločnosť Axton Roberta Číža, jeho spoločníčka Jana Šlachtová podala na neho neskôr trestné oznámenie a obvinila ho z podvodu a porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku.

V januári 2018 súd oslobodil Číža a jeho manželku v plnom rozsahu, prokuratúre sa totiž nepodarilo preukázať, že sa skutok stal tak, ako tvrdila obžaloba. Špeciálna prokuratúra pre vyšetrovanie nehnuteľnosť zablokovala, čo sa dotklo klientov, ktorí sa nemohli preto dostať k svojim bytom. V súvislosti s Glance House prebieha viacero súdnych procesov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 02:57