Ilustračný obrázokBrainee x Canva
StoryEditor

Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii

Miroslav Kamody22.03.2024., 10:30h

Malí súrodenci spojili sily aj vreckové a dnes sa môžu ako jedni z mála vo svojom veku pochváliť tým, že vlastnia nehnuteľnosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Asi každý z nás závidí predchádzajúcim generáciám, ktoré sa k nehnuteľnostiam vedeli dostať nielen jednoduchšie, ale hlavne lacnejšie. Pri prezeraní aktuálnych cien a úrokov hypoték človeka akurát tak rozbolí hlava. Ako píše portál LadBible, kríza životných nákladov spojená s infláciou v mnohých prípadoch zruinovala dlhodobé plány ľudí na vlastné bývanie.

A možno to na prvý pohľad vyznie ako sypanie soli do rán, príbeh 8-ročnej majiteľky domu z Austrálie nás môže naučiť veľmi cennú lekciu. Podnikateľ Cam McLellan si dal za cieľ zabezpečiť svoju rodinu. Svojim deťom preto začal dávať každý týždeň vreckové. Tu sa však, na rozdiel od mnohých našich rodičov, nezastavil a učil ich, aby boli zodpovední ku svojim financiám. 

image

FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov

Najmladší majitelia

To vyvrcholilo tým, že tri deti, 14-ročný Angus, 13-ročná Lucy a osemročná Ruby, vložili 3-tisíc libier (3 500 eur), ktoré si našetrili z týždenného vreckového, ako zálohu na dom so štyrmi spálňami. Dva roky na to má nehnuteľnosť hodnotu pol milióna libier (583-tisíc eur), pričom pôvodne stál 344-tisíc (približne 400-tisíc eur)

Asi ti je jasné, že zvyšok doplatili ich rodičia, aby im pomohli zabezpečiť sa v budúcnosti. Trojica detí je však oficiálne majiteľmi nehnuteľnosti. Cam, ktorý je generálnym riaditeľom spoločnosti OpenCorp, ktorá investuje do nehnuteľností, pre Today povedal: „O desať rokov, keď sa naše deti začnú snažiť kúpiť si vlastné domy, budú ich vklady predstavovať 200-tisíc dolárov.”

Podľa neho totiž neexistuje spôsob, ako by si dnešné deti mohli dovoliť domov bez pomoci mamy a otca. Zo strachu, že ceny bývania vyletia na „astronomické ceny“, sa rodičia snažili čo najskôr naučiť svoje deti o výhodách šetrenia peňazí.

Jasný plán

„Čím skôr môžete začať, tým lepšie, pretože ceny nehnuteľností budú naďalej rásť, pretože v Austrálii máme obrovskú nedostatočnú ponuku bývania,” povedal pre News. Toto rozhodnutie ich však nezastavilo v kritike – niektorí totiž obviňujú Cama a jeho manželku Felicity zo zneužívania ich detí.

image

Pri Nitre je na predaj obrovský barokový kaštieľ. Pripomína sídlo Brucea Wayna a stojí menej ako trojizbák v Starom meste

Faktom ale zostáva, že malé deti mohli peniaze minúť na čokoľvek. Prístup rodičov sa však postaral o to, že si peniaze nielen odkladali, ale nakoniec aj spojili dokopy. A pokiaľ máš súrodencov, zrejme si vieš predstaviť, aké náročné rozhodnutie to pre ne muselo byť. 

Dom sa momentálne prenajíma, čo znamená, že súrodenci sú jedni z najmladších vlastníkov pôdy na svete, pričom už teraz zvažujú kúpu druhého domu z peňazí, ktoré im generuje. Keď nakoniec vyrastú, tento dom plánujú predať za rozhodne vyššiu cenu, než ho kúpili, vďaka čomu budú mať dosť peňazí na to, aby si zabezpečili vlastné bývanie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:05