Kaštieľ v HruboňoveNehnuteľnosti/RE/MAX
StoryEditor

Pri Nitre je na predaj obrovský barokový kaštieľ. Pripomína sídlo Brucea Wayna a stojí menej ako trojizbák v Starom meste

Miroslav Kamody14.03.2024., 12:00h

Teraz máš jedinečnú príležitosť vrátiť dušu magickej historickej stavbe neďaleko Nitry. Vieme, koľko ťa to bude stáť.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruku na srdce - aj ty si si určite už niekedy predstavoval, aké by to bolo žiť v gigantickom paláci, tancovať cez gigantické miestnosti s vysokým stropom a zošuchnúť sa po zábradlí priamo do vestibulu s veľkým lustrom. Cítiť sa ako hotové knieža či rovno kráľ nie je na Slovensku také náročné, ako by si si možno myslel.

Keďže po celej krajine sú roztrúsené rôzne historické budovy, kaštiele či kúrie, majiteľom honosného sídla sa môžeš bez problémov stať aj ty. Pozor si však musíš dávať na samotný stav budovy, prípadne zaradenie medzi národné kultúrne pamiatky, ktoré ťa môže poriadne potrápiť pri rekonštrukcii.

image

FOTO Chceš sa cítiť ako kráľ? Neďaleko Topoľčian je na predaj gigantický kaštieľ, takúto sumu potrebuješ na jeho kúpu

Má vyše 350 rokov

Na portáli Nehnuteľnosti sa objavila ponuka realitnej kancelárie RE/MAX, v rámci ktorej sa môžeš stať novým vlastníkom barokového kaštieľa zo 17. storočia v obci Hruboňovo - časť Výčapky, ktorá sa nachádza necelých 20 kilometrov od Nitry.

Kaštieľ dal postaviť gróf Jozef Szlávy niekedy po roku 1671. Do barokovej podoby ho upravil barón Juraj Vajay v roku 1732. Ďalšími vlastníkmi boli barón Malonyay, gróf Nyáry a veľkostatkár Bauer.

„Dvojpodlažný objekt s podlahovou plochou 1326 m2 sa skladá z hlavnej budovy kaštieľa v tvare L a z pričlenenej hospodárskej budovy. Hlavná časť objektu je podpivničená s klenbovým stropom a je ako stvorená pre vytvorenie vínnej pivnice,” píše sa v inzeráte.

Zachovalé prvky

Steny vo vnútri kaštieľa zdobia v takmer každej miestnosti zachovalé barokové štukové výzdoby, pôvodné podlahy, rámy dverí a okien, na poschodie vedie pôvodné drevené schodisko, v hlavnej sále sa nachádzajú 2 dobové zachovalé kozuby. Zvonku zdobia kaštieľ klasicistické fasádne pilastry a kordónové rímsy.

Ku kaštieľu prislúcha ešte veľký 130 árový pozemok, na ktorom je unikátna lipová alej aj studňa. Podľa realitnej kancelárie je možné dokúpiť aj ďalšie susedné pozemky a zvýšiť tak potenciál tohto miesta na maximum. 

Celkovo budova pripomína sídlo Brucea Wayna - Batmana z komiksových príbehov z dielne DC. Vzhľadom na stav by sa však najlepšie dal prirovnať práve k tomu z filmu Batman v Superman. Aj v tomto prípadne však platí, že s poriadnou dávkou odvahy a peňazí z neho opäť môže nádherná stavba, ktorá prežije ďalšie stáročia.

Za cenu bytu v Bratislave

Využiť ju môžeš nielen na svoje nové honosné sídlo, ale prípadne aj ako hotel, reštauráciu, vínnu pivnicu, wellness či sociálne zariadenie. Podľa dostupných informácií sa kaštieľ predával aj minulosti, nového majiteľa si však zatiaľ nenašiel. Jeho cena je aktuálne 330-tisíc eur, čo je v mnohých prípadoch omnoho nižšia suma, než zaplatíš v centre Bratislavy za trojizbový byt.

Zároveň však treba dodať, že na rozdiel od bytu v Starom meste si táto nehnuteľnosť pýta ešte masívne množstvo investícií, nehovoriac o tom, že všetko budeš musieť konzultovať s pamiatkármi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 12:56