Lietadlo spoločnosti Air CanadaReuters/Carlos Osorio
StoryEditor

Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí

Miroslav Kamody07.03.2024., 08:00h

Letenky vedia byť občas poriadne drahé. No nie tak veľmi, aby sa vyrovnali nájmu vo Vancouveri.

Lajkuj Brainee.sk na

Nájsť si kvalitný prenájom za rozumnú cenu vie byť poriadne náročné. Svoje by o tom vedeli povedať aj študenti naprieč celým svetom. Portál New York Post informuje o prípade študenta, ktorý sa namiesto predraženého ubytovania rozhodol do školy radšej pravidelne dochádzať - lietadlom. Ušetrí tak stovky eur mesačne.

Tim Chen, študent ekonómie v poslednom ročníku na University of British Columbia v kanadskom Vancouveri, lieta takmer dve hodiny zo svojho domu v Calgary do školy a späť, pretože ceny bývania mimo kampusu boli pre neho príliš vysoké.

image

Ostrov na Bahamách, tryskáč či šesť Ferrari. Pozreli sme sa, čo si môžete kúpiť za cenu bytu v bratislavskej Vydrici

Lietanie sa oplatí viac

„Pomyslel som si, prečo nezostanem v Calgary a potom nepoletím sem, je to ako ísť autobusom,“ povedal Chen pre CTV News. Ten má na akademickej pôde iba dva bloky výučby týždenne a podľa príspevku na Reddite nazval svoju nezvyčajnú metódu dopravy „super-dochádzanie“.

Na svoje extravagantné cestovanie použil výhradne Air Canada a v januári absolvoval sedem spiatočných ciest. Pôvodne však študent žil v prenajatom byte vo Vancouveri. Všetko sa zmenilo po tom, čo sa už beztak drahý nájom opäť navýšil minulý rok na jeseň po prázdninách.

image

University of British Columbia

Wikipedia/CjayD

„Keď som skontroloval cenu, pomyslel som si, že je to veľký nárast!“ povedal. „Musel som zaplatiť asi 2 500 dolárov (2 300 eur) za prenájom, takže som už nemal pocit, že je to životaschopné.“ Pre porovnanie, spiatočný let bez medzipristátia z Calgary do Vancouveru stojí zhruba 111 dolárov (102 eur).

Kríza študentov v Toronte

Keďže Chen musí do školy dochádzať iba dvakrát týždenne, mesačne minie na cestovanie približne 890 dolárov (približne 818 eur), zatiaľ čo stále žije v dome svojich rodičov v Calgary. Jednoizbový byt vo Vancouveri, najdrahšom meste na život v krajine, stojí približne 1 550 dolárov (1 425 eur) mesačne.

image

Muž v Írsku zarába 121-tisíc eur za ničnerobenie. Počas pracovnej doby stíha aj dvojhodinovú prechádzku

Mladý študent je presvedčený, že prostredníctvom svojho netradičného dochádzania ušetrí poriadny balík peňazí. „Mám celkovo tri hodiny vyučovania, po ňom sa vrátim k autobusu a idem na letisko!“ dodal.

Portál pripomína, že Chen nie je jediným študentom UBC, ktorý zmenil svoju životnú situáciu, kým ešte navštevoval školu. Niektorí zúfalí študenti dokonca začali žiť v dodávkach, pretože si nemohli dovoliť platiť nájom. 

„Toto bola jediná finančne životaschopná možnosť, pretože som si nemohol dovoliť bývanie,“ povedal Xelian Louw pre CTV News v októbri 2022. UBC má 58 590 študentov a ubytovanie je garantované len pre prvákov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 00:31