Pozreli sme sa, či môžeš na Slovensku žiť vo vlakuBrainee x Canva
StoryEditor

Si študent a nemáš peniaze? Pozreli sme sa, či môžeš na Slovensku žiť vo vlaku. Stáť ťa to bude menej ako najhorší intrák

Miroslav Kamody13.03.2024., 10:00h

Dá sa to, no musíš byť v poriadnej finančnej tiesni, aby si sa rozhodol pre tento životný štýl.

Lajkuj Brainee.sk na

Na internete môžeš čas od času natrafiť na príbehy študentov či ľudí z celého sveta, ktorých kríza ubytovania dohnala ku vskutku netradičným riešeniam komplikovanej situácie. Niektorí sa rozhodli žiť na lodiach, iní si prerobili dodávky bývanie a tento kanadský študent napríklad namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta.

Položili sme si preto otázku, ako čo najlacnejšie študovať na vysokej škole v Bratislave. Slovenským študentom sa v tomto smere najviac oplatí kombinovať dochádzanie (či skôr žitie) vo vlaku. Samozrejme, bude to nepohodlné a vynára sa ti jeden zásadný problém, no na druhú stranu ťa to nebude stáť takmer nič. Poďme sa na to pozrieť. 

image

Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí

Drahé bývanie

Celý byt pre seba v Bratislave zoženieš za približne 650 eur (prípadne 550, ak sa uspokojíš s tým najmenším). Ceny samostatných izieb sa pohybujú od 180 do 300 eur, záleží od ich veľkosti či napríklad balkóna.

Najlacnejšiu izbu na internátoch Univerzita Komenského ponúka od približne 80 eur, ide však o nezrekonštruovanú izbu s dvomi ďalšími spolubývajúcimi. Dôstojné izby sa pohybujú v sumách nad sto eur.

Ako teda zraziť túto sumu z rozpočtu na nevyhnutné minimum? Vďaka bezplatnému cestovaniu vlakom naprieč celým Slovenskom môžeš jednoducho začať fungovať železničným štýlom.

image

Železničná stanica v Košiciach

František Iván/Tasr

Cesta tam...

Ako by to vyzeralo? V Bratislave na Hlavnej stanici nasadneš na Ex 613 TATRAN, ktorý z nášho hlavného mesta vyráža 17:27. Následne si môžeš vychutnať niekoľkohodinový oddych s prístupom na internet či záchod. Jednoducho si môžeš dať na uši slúchadlá, dať nabiť notebook či telefón a v nie úplnom pokojnom prostredí sa učiť na ďalšie dni či zápočty.

Vlak ide do Košíc, a keďže nechceme platiť ani cent navyše, zadarmo sa odvezieme priamo až do metropoly východu. V nej sme 22:53. Prichádza ideálny čas na poslednú epizódu obľúbeného seriálu či podcastu, v najlepšom prípade si stihneš umyť aj zuby.

...a zase späť

Na železničnej stanici ťa už bude čakať R 614 ZEMPLÍN, ktorý má odchod naplánovaný o 23:45. Pokojne sa môžeš uložiť na spánok, ktorý bude trvať do 5:33. Vtedy sa vlak vrúti naspäť na bratislavskú Hlavnú stanicu po necelých šiestich hodinách spánku (ak si nedriemal už v prvom vlaku).

image

Nové vlaky

Zssk/Facebook

Zatiaľ čo sa bude hlavné mesto preberať, tvoje kroky budú viesť na dve miesta - prvým bude fitko. Znie to možno prekvapivo, no podľa dostupných informácií Bratislava nemá verejné sprchy. Chýbajú aj informácie o sprchách na samotnej stanici. V okolí mesta sa síce nachádza niekoľko čerpacích staníc so sprchou, no sú príliš vzdialené.

Aj preto je pre teba najideálnejšou možnosťou fitko. Napríklad v tomto v Starom meste ako študent zaplatíš mesačne len 38,90 eura. Okrem pravidelnej dávky cvičenia získaš aj prístup k sprche. Následne sa v prípade potreby môžeš presunúť do Mlynskej doliny, kde si za približne päť eur môžeš dať vo verejnej práčovni oprať veci. 

Najlacnejšia možnosť

To je všetko a tvoj denný kruh sa uzatvára - čaká ťa škola, prípadne posedenie so spolužiakmi, študovanie v knižnici či rande a potom šup na vlak. Pokiaľ rátame fitko spolu s cestovaním vlakom (ktoré je zadarmo, ale v prípade vlaku z Košíc do Bratislavy je potrebná miestenka za euro), dokopy mesačne zaplatíš 58,90 eura. (Dodajme, že spoje vieš kombinovať aj tak, aby si miestenku nepotreboval, no v takomto prípade sa vôbec nevyspíš a budeš musieť viackrát prestupovať)

image

Prežili ste vysokoškolský život na internáte? Otestujte sa v kvíze a ukážte, či ich spoznáte len na základe jednej fotografie

Ak budeš dochádzať len štyri dni do týždňa, suma bude 54,90 eura, a ak len tri dni do týždňa, tak len 50,90. Sumu za najhoršiu a najlacnejšiu izbu na internáte podlezieš o približne 30 eur. Na druhú stranu sa treba samého seba opýtať, či je toto životný štýl, ktorému sa chceš skutočne oddať.

Bude to nepríjemné? Pravdepodobne. Bude to lacné? Extrémne. A bude ťa bolieť krk, ktorý len zdôrazní to, že máš za sebou nedostatočnú dĺžku spánku? Samozrejme. Ale ruku na srdce - keď ti dôjdu všetky peniaze, nevieš si nájsť žiadnu brigádu a si taký veľký introvert, že zdieľať dlhodobo jeden životný priestor s inou osobou je pre teba nočnou morou, vieš čo máš robiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 10:02