Ak ťa tunajšia krajina už omrzela, môžeš sa presťahovať do oblastí, ktoré ti za to ešte aj zaplatia.Pixabay/joshua Woroniecki/
StoryEditor

Omrzelo ťa platenie nájomného a hypotéka nehrozí? Presťahuj sa na miesta, kde ti budú platiť za to, že tam budeš bývať

mor28.04.2023., 09:00h

Európske mestá s klesajúcim počtom obyvateľov ponúkajú novým obyvateľom štedré peňažné stimuly. Mnohé vidiecke oblasti totiž čelia starnutiu obyvateľstva, keďže mladí ľudia sa sťahujú do miest alebo sa rozhodnú nemať deti.

Lajkuj Brainee.sk na

Aby sa tomu zabránilo, niektoré miestne vlády nabádajú cudzincov, aby sa u nich usadili prostredníctvom grantov na presťahovanie, ktoré im vyplatia hotovosť, uvádza portál EuroNews.

image

Oslavujeme európske narodeniny

Ponuky sa hrnú zo všetkých smerov - od Španielska po Taliansko, tu všade ti zaplatia, ak sa rozhodneš presťahovať sa do vymierajúcich regiónov, stačí si už len vybrať svoj domov snov.

Zobuď sa s výhľadom na Alpy vo švajčiarskom Albinene

Albinen je aktuálne domovom pre menej ako 250 obyvateľov a nachádza sa v čarokrásnom vysokohorskom prostredí. Na doplnenie počtu obyvateľov malá obec ponúka rodinám viac ako 50 tisíc eur, aby sa tam presťahovali.

Malebná dedinka posadená na úbočí hory v kantóne Valais, je len niečo vyše hodiny jazdy autom od známeho lyžiarskeho strediska Verbier. Dospelí do 45 rokov dostanú za presťahovanie 25 tisíc švajčiarskych frankov (čo je približne 25 300 eur) plus desaťtisíc švajčiarskych frankov (10 120 eur) na dieťa.

Program je však otvorený len pre švajčiarskych občanov alebo oprávnených cudzincov, ktorí žili vo Švajčiarsku dostatočne dlho na to, aby získali povolenie na pobyt C. Žiadatelia sú tiež povinní žiť v dome v hodnote najmenej 200 tisíc švajčiarskych frankov (202 310 eur) a musia sa zaviazať, že budú žiť v Albinene najmenej desať rokov.

image

Túto obľúbenú európsku krajinu precestuješ len za 49 eur. Stačí jeden lístok, ten platí vo vlakoch, busoch aj v električkách

Uteč do hôr v španielskom meste Ponga

Ponga má 600 obyvateľov a nachádza sa na severozápade Španielska. Prípadným záujemcom zaplatí takmer tritisíc eur za presťahovanie, musíš sa však zaviazať, že tam budeš žiť aspoň päť rokov. Ďalšie tri tisícky dostaneš za každé dieťa, ktoré sa v meste narodí.

Mesto s biosférickou rezerváciou zapísanou na zozname UNESCO v srdci Kantabrijských hôr na dosah ruky je rajom pre peších turistov. Je tiež len na skok od pobrežia. 

Kúsok pokoja v španielskej Rubii

Zostaneme ešte chvíľu v krajine pomarančov. Španielska dedina Rubia v Galícii chce platiť expatom až 150 eur mesačne, aby tam mohli žiť. Program je zameraný na rodiny s nádejou, že sa tým zvýši počet študentov v miestnych školách. 

Rubia sa nachádza na severozápade Španielska, dve a pol hodiny jazdy východne od Santiaga de Compostela, ktoré je veľmi navštevovanou kresťanskou destináciou. 

image

Európa za lacno. Objav s nami nádherné mestá, kde na letnú dovolenku neminieš celý majetok

Preskúmaj pláže a dediny v talianskej slnečnej Kalábrii

Jedná sa o juhozápadný región Talianska. Presťahovanie sa do dediny s dvetisíc obyvateľmi alebo menej ti zarobí až 28 tisíc eur. Iniciatíva dúfa, že takáto ponuka bude účinnou zbraňou proti vyľudňovaniu.

Záujemcovia o prihlášku musia mať 40 rokov alebo menej a presťahovať sa do regiónu do 90 dní od prijatia žiadosti. Musia tiež začať podnikať alebo si nájsť zamestnanie.

Relax v olivových hájoch v Presicce-Acquarica v Taliansku

Dedina leží v juhotalianskom regióne Puglia a zaplatí novým obyvateľom až 30 tisíc eur za sťahovanie. Obec sa skladá z dvoch miest: Presicce a Acquarica del Capo - obe sú obklopené krásnou krajinou a olivovými hájmi.

Aby sa jednotlivci alebo rodiny mohli uchádzať o príspevok, musia presunúť svoje oficiálne bydlisko do mesta na juhu Talianska a peniaze treba použiť na kúpu a rekonštrukciu neobývanej nehnuteľnosti v okolí (ktorých je veľa). Ďalších tisíc eur dostaneš za každé tam narodené dieťa.

Odpočinok na nedotknutých plážach Sardínie

Taliansky ostrov Sardínia ponúka záujemcom 15 tisíc. Táto stredomorská idyla známa svojimi piesočnatými plážami, modrou oblohou a tyrkysovými vodami, čelí zmenšujúcemu sa počtu vidieckeho obyvateľstva, keďže mladí miestni obyvatelia sa sťahujú za prácou do zahraničia.

image

GALÉRIA Omrzeli ťa obchodné centrá a hrad? Máme pre teba desať skvelých tipov na menej známe miesta Bratislavy

Na boj proti tomuto exodu vláda vyčlenila 45 miliónov eur na grant na presťahovanie. Aby si mal nárok na grant, musíš sa presťahovať do obce na Sardínii s počtom obyvateľov menej ako tritisíc.

Peniaze treba použiť aj na kúpu alebo rekonštrukciu domu. Grant nemôže presiahnuť polovicu celkových nákladov na dom alebo rekonštrukciu – to znamená, že v niektorých prípadoch sa suma 15 tisíc eur zníži. Príjemcovia tam musia žiť na plný úväzok a musia sa zaregistrovať na trvalý pobyt na Sardínii do 18 mesiacov od podania žiadosti.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 19:56