Ruku na srdce - keby ti povedia, že kuracie prsia, ktoré si si práve vložil do košíka v supermarkete, sú zo sliepky, ktorá bola predtým dusená, mala neošetrené zranenia, týždne bola vyhladovaná, zrejme sa v nej nájde nejaká tá chemikália a ešte k tomu bola usmrtená umlátením, kúpil by si si ich?
Jasné, že nie, veď to znie priam nechutne. Aj napriek tomu si ľudia pred Vianocami s radosťou hádžu do vane s chlórovou vodou pridusené a vystresované (áno, aj to sa odrazí na chuti) kapry. Samozrejme, je to naša tradícia, ale dáva rovnaký zmysel ako mlátenie žien na Veľkú noc - žiadny.
Vznikla petícia
O zastavenie tejto krutej tradície sa snaží občianske združenie Humánny pokrok, ktoré spustilo petíciu na ukončenie predaja živých kaprov na Slovensku. Cieľom je 10-tisíc podpisov, momentálne už má vyše 9-tisíc.
„Od tejto regionálnej tradície sa pomaly odvracajú už aj v susedných krajinách. V Poľsku sa už väčšina maloobchodných reťazcov zaviazala predaj živých kaprov ukončiť. Je čas, aby sme sa aj na Slovensku posunuli v ochrane kaprov pred krutosťou do 21. storočia,” píše sa na webe petície.
Okrem toho pripomína, že aj keď kapry vnímame ako obyčajný kus ryby, aj oni majú vyvinutú nervovú sústavu, ktorá im umožňuje pociťovať bolesť podobne ako človek. Okrem toho si dokážu pamätať udalosti spred niekoľkých rokov.
Trpia a dusia sa
„Ryby držané v nevyhovujúcich podmienkach majú oslabenú imunitu, sú častejšie choré, horšie sa bránia voči parazitom a ľahšie podľahnú zraneniam.” To všetko máš potom na tanieri, keď v pozadí hrajú vianočné koledy.
Počas cesty kapra na štedrovečerný stôl sa s ním zaobchádza hrubo ako s drevom na kúrenie. „Siete a podberáky mu zraňujú telo, neraz aj odtrhnú plutvu, a je opakovane vystavovaný bolestivým dotykom a stiskom. Kapor strávi množstvo času mimo vody, kde sa dusí a nedokáže nadýchnuť.”
Následne kapor strávi v kadi na predajnom mieste neraz dni až týždne. Natlačený s ďalšími kaprami zápasí s nedostatkom kyslíka. Aj keď kapor dokáže prežiť mimo vody aj niekoľko hodín, je to však niekoľko hodín dusenia sa, stresu a prepadania panike.
Chlór vo vani leptá žiabre a oči
„V igelitke či inej taške bez vody bojuje o život, a vydesený sa pokúša nadýchnuť kyslíku zo vzduchu, ktorý mu postačuje sotva na to, aby nezomrel ihneď,” píše občianske združenie.
Ešte predtým, než nakoniec zomrie, skončí na niekoľko hodín či dní vo vani. „Chlór vo vode kaprovi leptá jeho citlivé žiabre a oči. Kapry naviac svoje oči nedokážu zatvoriť, a chrániť sa tak pred dráždivým prostredím.”
Aj z tohto dôvodu sa supermarkety Billa a Tesco rozhodli predávať pred svojimi predajňami živé kapry. „Tesco s platnosťou od budúceho roka končí s predajom živých kaprov. Spoločnosť BILLA sa s okamžitou platnosťou zaviazala, že nebude ponúkať živé kapry,” informoval Humánny pokrok na svojej facebookovej stránke.
Zmiešané reakcie
Začiatkom tohto roka sa k tomuto kroku pridali aj siete potravín Terno a Kraj. Ostatné reťazce sa nateraz k výzve nepridali. Ľudia sa na internete okamžite začali kritizovať toto rozhodnutie s tým, že maloobchodné prevádzky sa snažia zničiť slovenskú tradíciu, uniká im však to najpodstatnejšie.
Neznamená to totiž, že obľúbenú štedrovečernú rybu si Slováci už nekúpia. Jednoducho len skončí predaj živých zviera a sním aj ich utrpenie. Nehovoriac o tom, že živého kapra si stále vieš kúpiť aj v humánnejších podmienkach. Našli sa však aj ľudia, ktorí tento krok schvaľujú.
„Dve vianočné sezóny som vylovoval kapry pre ľudí u známeho rybára. Všetkým odporúčal nechať si ho zabiť priamo na mieste a trebárs aj vyfiletovať. V igelitke ho niesť hodinu domov je postupné dusenie a stres ako hovädo,” napísal jeden z užívateľov.