Najväčším dodávateľom je však Apple.Unsplash.com/julian O´hayon/
StoryEditor

Žiadny Apple na Vianoce? Výrobcu čipov ohrozuje vojna. Pozri sa, čo môže byť na Slovensku nedostatkový tovar

Michal Čiernik04.08.2022., 13:00h

Svetu hrozí ďalší veľký vojnový konflikt, ktorý by mohol mať následky pre celý svet. Čína si totiž robí zálusk na najväčšiu továreň na výrobu čipov. Súčiastky z Taiwanskej spoločnosti možno práve držíš v ruke.

Lajkuj Brainee.sk na

Čínska armáda začala vojenské cvičenie v šiestich oblastiach, ktoré obklopujú Taiwan. Podľa taiwanských predstaviteľov tieto manévre porušujú pravidlá stanovené Organizáciou Spojených národov, narúšajú územnú suverenitu Taiwanu a sú priamou hrozbou pre leteckú a námornú dopravu. Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Návštevu predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovovej preto vníma ako provokáciu.

TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP.

Taiwan uznáva len trinásť krajín sveta vrátane Vatikánu. Suverenitu ostrovného štátu uznávali po čínskej občianskej vojne aj USA, v roku 1979 však zmenili názor. Napriek tomu si USA zachovali pozitívny vzťah s Taiwanom, vrátane ponuky vojenskej pomoci ostrovu, čo je krok, ktorý spôsobil napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou.

Od iPhonov až po automobily

Prečo by ťa však mal tento konflikt zaujímať? Na ostrove sa totiž nachádza najhodnotnejšia spoločnosť v Ázii a 10. najhodnotnejšia spoločnosť na svete TSMC, ktorá sa zaoberá výrobou čipov a polovodičov. Vyvíja čipy pre celý rad veľkých spoločností a zastrešuje vyše 55 percent celkového trhu polovodičov.

Spoločnosť TSMC má za svojich klientov najvýznamnejšie spoločnosti vyrábajúce zariadenia ako sú Apple, Qualcomm, Nvidia a Advanced Micro Devices. Vyrába čipy série A, ktoré sa používajú v telefónoch iPhone a iPad, ako aj čipy série M pre počítače Apple Silicon Mac. Čipy TSMC sú tiež v autách a herných konzolách, vrátane Nintendo Switch a Sony PlayStation. TSMC sídli v Hsinchu Science Park v Hsinču pobočky má však po celom Taiwane v Severnej Amerike, Európe, Japonsku, Číne, Južnej Kórei a Indii.

Tohtoročné Vianoce bez elektroniky? 

Ben Barringer, analytik akciového výskumu v Quilter Cheviot, povedal pre MailOnline, že Čína by sa pravdepodobne zamerala na zachovanie TSMC, ak by prevzala kontrolu nad ostrovom. Získala by tak výhodu oproti americkým a kórejským výrobcom polovodičov. „Vzhľadom na svoju pozíciu na trhu, odbornosť, ktorú má, a zložitosť sektora, TSMC pravdepodobne zostane strategicky dôležitá pre každého, kto bude na Taiwane vládnuť teraz aj v budúcnosti,“ povedal Barringer. 

image

Smart hodinky jej zachránili život. Myslela si, že len nefungujú správne, chcela ich vyhodiť

„Mohli by však existovať nebojové intervencie z Číny, ako sú potenciálne blokády,“ dodal. Barringer tiež uviedol, že oneskorenia a nedostatok spotrebných produktov s najväčšou pravdepodobnosťou nastanú budúci rok. „Tretí štvrťrok roka je pre polovodičový priemysel mimoriadne dôležitý. V ňom sa vyrábajú súčiastky, ktoré vstupujú do produktov, ktoré sa budú kupovať a predávať na Vianoce,“ povedal pre MailOnline. 

image

Premýšľate nad zmenou z Androidu na iOS? Týchto 5 dôvodov vás presvedčí, že je to dobrý nápad

„Ak by Čína okamžite vtrhla, potom by sme mohli vidieť určitý reťazový efekt, ale aj v tomto bode roka by sa oneskorenia a nedostatky vyskytli s najväčšou až v roku 2023. Dúfajme však, že akékoľvek napätie bude možné vyriešiť diplomaticky,“ dodal Barringer na záver.

 

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:04