Vianočné trhy v BratislaveBrainee X Canva/
StoryEditor

Veľký úspech pre Bratislavu. Britské The Times zostavili zoznam najlepších vianočných trhov v Európe pre rok 2022

Miroslav Kamody10.11.2022., 14:00h

Bratislava sa ocitla v prestížnom rebríčku najlepších európskych vianočných trhoch. Okolité metropoly nás však predbehli a Česko sa dokonca umiestnilo dvakrát.

Lajkuj Brainee.sk na

Blíži sa vianočné obdobie a s ním aj tradičné trhy, ktoré svoje brány v mnohých mestách otvoria už čoskoro. Tentoktát sú očakávania o to vyššie, pretože farebná výzdoba, varené víno a stánky plné dobrôt sa vracajú po rokoch odkadov spojených s pandémiou koronavírusu.

Ponuka vianočných trhov v európskych metropolách je poriadne široká a každá chce získať titul toho najlepšieho. Pokiaľ nechceš strielať naslepo, britský denník The Times zverejnil 24 najlepších vianočných trhov roku 2022, ktoré by si mal navštíviť. Do top 10 sa dostala nielen Bratislava, ale aj okolité krajiny. Ako vyzerá rebríček?

image

Je ti chladno? Toto sú najlepšie slnkom zaliate destinácie, ktoré sa oplatí navštíviť aj v zime

1. Kolín nad Rýnom (Nemecko) - 21. november - 23. december

Na prvom mieste sa umiestnil Kolín nad Rýnom, ktorý ponúka hneď niekoľko vianočných trhov. Najväčší je v centre mesta pod katedrálou. Nechýbajú stovky blikajúcich svetiel, dedina svätého Mikuláša Nikolausdorf, ktorá deťom ukazuje príbeh o skutočnom svätom Nickovi.

„Existujú dokonca trhy venované mýtickým škriatkom a námornej histórii, doplnené o morské chatrče a pirátov. Ak máte chuť na niečo trochu tradičnejšie, obujte si korčule a vydajte sa na vonkajšie klzisko na Heumarkt,” píšu The Times.

image

Kolín nad Rýnom

Brainee X Canva/

2. Salzburg (Rakúsko) - 17. november - 1. január

Toto rodné mesto Mozarta ťaží okrem iného aj z toho, že neďaleko bola napísaná a prvýkrát zahraná koleda Tichá noc. Okrem toho však vianočné trhy v Salzburgu lákajú trhovými stánkami, ktoré vyzerajú podobne ako tie úplne prvé z 15. storočia. Podľa The Times je dôraz kladený na kvalitu pred kvantitou, takže sa môžeš tešiť na množstvo originálnych výrobkov.

3. Berlín (Nemecko) - 21. november - 1. január

Pokiaľ túžiš o vianočných trhoch, ktoré v sebe spájajú modernu a tradíciu, Berlín je tou ideálnou voľbou. Centrum mesta hostí približne 80 trhov, takže je jasné, že za víkend všetky neobehneš. Dokonca majú jeden špeciálne pre psov!

image

Žiadny Apple na Vianoce? Výrobcu čipov ohrozuje vojna. Pozri sa, čo môže byť na Slovensku nedostatkový tovar

Najväčším vianočným trhom je Spandau, Weihnachtszauber na nádhernom námestí Gendarmenmark zase patrí k najkrajším. Na Potsdamer Platz si zase užiješ sánkovačku, curling či klzisko.

image

Berlín

Brainee X Canva/

4. Budapešť (Maďarsko) - 19. november - 1. január

Budapešť je rokmi overená klasika, pričom najlepšie hodnotené sú dva trhy. Prvé (a zároveň najstaršie) nájdeš na Vorosmartyho námestí priamo v historickom centre a nechýbajú tu stánky s jedlom, remeleské výrobky a bezplatné koncerty. Druhé pri bazilike ponúkajú všetko doteraz spomínané, no lákajú ešte aj laserovými projekciami na baziliku a klzisko okolo vianočného stromčeka.

image

Budapešť

Brainee X Canva/

5. Praha (Česká republika) - 26. november - 6. január

Praha je ideálna nielen pre blízkosť jazyka, ale aj nádhernou vianočnou atmosférou. Medzi dvojvežatým Kostolom Panny Marie před Týnem a mestským orlojom z 15. storočia nájdeš centrum Vianoc plné darčekov, mastných klobás, ktoré môžeš zapiť horúcim svařákom.

image

Praha

Brainee X Canva/

6. Štrasburg (Francúzsko) - 25. november - 26. december

Francúzske „Hlavné mesto Vianoc“ vyzerá v tomto ročnom období nádherne. Na centrálnych námestiach mesta nájdete 300 tradičných trhových stánkov, ktoré tvoria silnú líniu s ručne maľovanými drevenými vianočnými ozdobami. Najväčšie rady sa tvoria pri malých výrobcov z Alsaska, ktorí ponúkajú párky a mandľové či ovocné kugelhopfy.

7. Göteborg (Švédsko) - 19. november - 30. december

„Liseberg, najobľúbenejší zábavný park vo Švédsku, sa pred Vianocami premení na jeden z najklasickejších vianočných trhov pod holým nebom – žiadne vŕzgajúce ruské kolesá, plastové vianočné stromčeky alebo opití škriatkovia,“ píšu Times. Za vstup sa platí, no zostať môžeš do neskorých večerných hodín.

Občerstviť sa môžeš údeným sobom a popíjať škandinávske varené vino glogg. Navštíviť môžeš Santu v jeho drevenej dielni a nechýba ani polhodinová ľadová show.

8. Bratislava (Slovensko) - 25. november - 22. december 

Podľa britského denníka sú bratislavské vianočné trhy najlepšie pre drevené hračky a lahôdky. „Vianoce v hlavnom meste Slovenska sú časom detských zázrakov. Okolo vianočných stromčekov sú zahalené rozprávkové svetlá, zatiaľ čo stánky na trhoch predávajú tradičné drevené hračky a pekné vianočné ozdoby. Medzi gurmánske pochúťky patria palacinky, klobásy a lahodné koláče.“

„Veľmi ma teší, že po dvoch rokoch pauzy si túto zimu užijeme Vianočný Hlavný trh 2022,“ napísal v príspevku na Facebooku staronový primátor Matúš Vallo. „Vianočný trh je najmä miestom, kde zdieľame pokojnú atmosféru prichádzajúcich sviatkov spoločne a tešíme sa z plánovaných, ale aj náhodných stretnutí, usmievame sa na seba, úprimne si navzájom prajeme krásne Vianoce a všetci sa snažíme byť na druhých tak trochu lepší. Vianočný trh je jednoducho o ľudskej blízkosti, ktorá nám tak chýbala v posledných rokoch.“

9. Čechy (Česká republika) - 25. november - 6. január

Do rebríčka sa Česká republika dostala aj druhýkrát, tentokrát sa však zamerieava ma České Budějovice a Český Krumlov. Tie vraj majú najatmosférickejšiu atmosféru v Európe.

„Námestie v centre Českých Budějovíc so zmesou gotickej a klasickej architektúry je domovom kavalkády rušných trhových stánkov predávajúcich drevené hračky, vianočné ozdoby a poháre pikantného vareného vína. Český Krumlov je čistý Disney, nedotknutý a krásne barokový, pod romanticky vyzerajúcim zámkom,“ píše denník.

image

Socialistické Československo malo prvenstvo vo výskume LSD, látku údajne vyskúšal aj Miloš Zeman

10. Viedeň (Rakúsko) - 19. november - 26. december

Viedeň žiari rozprávkovými svetlami a na grandióznych habsburských budovách visia cencúle. Množstvo vianočných trhov sa rozprestiera pozdĺž úzkych uličiek starého mesta a ponúka stánky preplnené tradičnými drevenými hračkami a remeselnými remeselnými výrobkami, ako sú ručne vyrábané mydlá. Nechýba varené víno, pečené gaštany a praclíky.

image

VIedeň

Brainee X Canva/
menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:08