Takto vyzerajú priemerné ceny lístkov v iných krajinách.Unsplash/ Krists-luhaers/
StoryEditor

Plačeš nad drahými lístkami v slovenských kinách? Pozri sa, ako sú na tom naši susedia

Michal Čiernik01.12.2023., 11:00h

Myslíš si, že sú slovenské kiná predražené? Takto vyzerajú priemerné ceny lístkov v iných krajinách.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred nami je posledný mesiac v roku, a sviatky v kine prinesú aj tento rok zaujímavú filmovú nádielku. Zakončia tak extrémne búrlivý filmový rok, ktorý vyzeral ako na horskej dráhe.

Napriek čiernej škvrne v podobe Hollywoodskych štrajkov sa do kín dostalo množstvo filmov, ktoré prekonávali jeden rekord za druhým. Asi najväčšími víťazmi, je trojica Barbie, Super Mario Bros. vo filme a Oppenheimer, ktoré dokopy zarobili viac ako tri miliardy dolárov.

image

Nový trailer na animovaný film o Super Mariovi rozdelil fanúšikov. Nepáči sa im jeho hlas

Títo debutanti, ktorí priniesli do kín úplne nové príbehy, prvýkrát za 50 rokov prekonali trend úspechu pokračujúcich franšíz. Zatienili tak napríklad Rýchlo a zbesilo 10 či novú komiksovku Marvels.

Čísla neklamú

Obrovský úspech týchto filmov sa odzrkadlil aj na príjmoch v kinách. Podľa výročnej správy UNIC sa odhaduje že návštevnosť európskych kín v roku 2022 vzrástla o 36,2 percenta s takmer 809 miliónmi predaných lístkov v celej Európe. Pokladňa dosiahla tržby pozoruhodných 5,7 miliardy eur, čo je ohromujúci nárast o 53,8 percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Odhady na tento rok predpokladajú nárast tržieb o ďalších 50 percent.

image

23 najočakávanejších filmov roka 2023. Návrat Indiana Jonesa, komiksovky, druhá časť Duny či Rýchlo a Zbesilo 10

Spolu so zväčšujúcim sa záujmom o kiná, však stúpli aj ceny lístkov. Podľa portálu Numbeo stojí na Slovensko priemerný lístok do kina 7,50 eur, pričom v roku 2021 stál 7 eur.

Napriek tomu nie sú slovenské kiná tie najdrahšie. V Európe si za pozretie filmu na kino plátne najviac zaplatíš vo Švajčiarsku až 20,96 eur. Nasledujú severské štáty Dánsko, Fínsko, Švédsko a Nórsko, kde za cenu lístku zaplatíš v priemer od 12,76 eur do 16 eur.

Čo sa týka našich susedov, tak rakúske (12 eur) a české (8,23eur) sú drahšie ako naše. No v Maďarsku a v Poľsku za film zaplatia menej, len niečo cez šesť eur.

Najlacnejšie kiná majú v priemere v Rusku a na Ukrajine, kde za lístok zaplatíš do štyroch eur. Celosvetovo najlacnejšie lístka za kino však nájdeš v Iráne kde za ne v prepočte zaplatíš 1,5 eur. Ale tam by si teraz asi veľmi na kultúru nechcel ísť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 15:05