Naozaj Napoleon strieľal na pyramídy?Apple/
StoryEditor

Naozaj Napoleon strieľal na pyramídy? Historička vysvetľuje pravdu o novom filme Ridleyho Scotta

Michal Čiernik25.11.2023., 11:30h

Režiséri historických veľkofilmov stoja pred neľahkou úlohou. Ako môžu publiku priblížiť postavy a udalosti tak, aby diváka zaujali ale zároveň sa až tak nevzdialili od faktov? Ridley Scott nie je historik a pravdepodobne chce skôr pobaviť ako poučiť. Ale problém historickej pravdy vo filmoch určite stojí za preskúmanie.

Lajkuj Brainee.sk na

Nie je ľahké spoznať „skutočného“ Napoleona. Existuje jeho známa verzia, ktorá ho opisuje ako sebavedomého generála milovaného svojimi jednotkami. Inštinktívneho vojenského taktika s prísnym a trochu nevrlým pohľadom, ktorý dokáže pochodovať aj celé dní. Mnohé z toho sú však produktom vrstiev historického rozprávania, ktoré nahromadili celé generácie umelcov, novinárov a memoáristov a samozrejme aj samotného Napoleona.

image

Príbeh Madame Tussaud: Zatkli ju s manželkou Napoleona, vraj vyrábala sochy podľa odseknutých hláv kráľov

To, čo si myslíme, že vieme o „skutočnom“ Napoleonovi, je často filtrované cez často neobjektívne a len čiastočné zdroje. Historička Joan Tumblety sa však pre The Converstion pozrela na  fakty skrývajúce sa v niektorých z hlavných scén z nového životopisného filmu o Napoleonovi.

Napoleonova korunovácia

Napoleon vynaložil veľké úsilie, aby vytvoril svoj obraz ako láskavého vládcu a človeka z ľudu, pričom na to často využíval talenty umelcov.

Najznámejším z nich bol Jacques-Louis David, ktorý bol poverený, aby vytvoril sériu veľkolepých obrazov zobrazujúcich Napoleonovu korunováciu v katedrále Notre Dame v Paríži v decembri 1804. V najslávnejšom z nich vidíme, ako Napoleon kladie korunu na hlavu novej cisárovnej Joséphine za zdráhavého pohľadu pápeža Piusa VII.

image

Scottov film zobrazuje skôr veľkoleposť olejomalieb, ktoré ukázali Napoleona a jeho cisárovnú v tom najlichotivejšom svetle, než samotný obrad korunovácie.

Apple/

V úžasnom akte arogancie si Napoleon skutočne nasadil korunu na svoju hlavu, hoci olejomaľba ho zobrazuje iba vo vavrínových listoch, ktoré znamenajú jeho vojnové triumfy. Scottov film zobrazuje skôr veľkoleposť olejomalieb, ktoré ukázali Napoleona a jeho cisárovnú v tom najlichotivejšom svetle, než samotný obrad korunovácie.

Vzťah s Josephine

Niet pochýb o tom, že Napoleon cítil hlbokú vášeň k Márii Joséphe Rose de la Pagerie – známej ako Joséphine – s ktorou sa oženil v roku 1796, keď bola jeho vojenská kariéra na vzostupe. Jej zobrazenie vo filme Ridleyho Scotta ako mladej zvodkyne však pravdepodobne hovorí viac o sexistickom klišé ako o Joséphininom skutočnom charaktere.

image

Niet pochýb o tom, že Napoleon cítil hlbokú vášeň k Márii Joséphe Rose de la Pagerie – známej ako Joséphine – s ktorou sa oženil v roku 1796.

Apple/

V čase, keˇď sa stretli bola o šesť rokov staršia ako Napoleon, vdova a matka dvoch malých detí, a romantické city mladého generála boli zdanlivo silnejšie ako jej. Počas kampane jej písal prakticky každý deň, pričom jeho pero občas prepichlo pergamen, taká bola sila jeho emócií. Niektoré z týchto listov si však nikdy neotvorila.

Ich vzťah bol rovnako búrlivý ako vášnivý a obaja manželia mali niekoľko afér. Keď však Napoleon v roku 1809 podnietil rozvod kvôli absencii dediča, bolo to prekvapivo priateľské. Cisárovná si udržala svoj cisársky titul až do svojej smrti v roku 1814 a bolo jej dovolené pokračovať v živote v cisárskom Château de Malmaison.

Bol Napoleon prítomný pri poprave Márie Antoinetty?

Jeseň roku 1793 bola pre Napoleona obzvlášť rušná vzhľadom na jeho čoraz dôležitejšiu úlohu pri obliehaní Toulonu. Federalistickí povstalci odovzdali francúzsku flotilu britskému admirálovi Samuelovi Hoodovi a mladý dôstojník delostrelectva velil operácii, ktorá sa jej nakoniec zmocnila.

Preto je veľmi nepravdepodobné, že by popri tom v októbri stihol navštíviť Paríž, aby bol medzi davom, ktorý bol svedkom popravy kráľovnej Márie-Antoinetty.

V liste svojmu staršiemu bratovi Jozefovi však Napoleon tvrdil, že bol svedkom útoku na Tuilerijský palác nahnevaným davom republikánskych demonštrantov v júni 1792.

Strieľal Napoleon na pyramídy?

Napoleon začal svoje egyptské ťaženie v roku 1798. Kultúrne dedičstvo ťaženia možno vidieť v dobre zásobenej egyptologickej časti Louvru. Bolo to však aj obdobie zverstiev.

image

Napoleon začal svoje egyptské ťaženie v roku 1798.

Apple/

V jednom momente bolo niekoľko tisíc osmanských vojakov na Napoleonov rozkaz zastrelených alebo vyhnaných do mora, namiesto toho, aby ich zajali. Určite však nepotreboval strieľať na pyramídy, ako to robí životopisný film Ridleyho Scotta, aby tak vyjadril jeho bezcitnú neúctu k životu.

Film Napoleon nereprezentuje ani tak minulosť, ako skôr verzie príbehov a obrazov zobrazujúcich Napoleona, ktoré ho priviedli k existencii od jeho života – z ktorých mnohé boli vytvorené jeho vlastnou rukou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 08:39