SpevákFacebook/Majk Spirit/Instagram/Alex Wortex
StoryEditor

Zahodili talent a dali prednosť bludom či komunizmu. Ktoré slovenské celebrity šíria konšpirácie?

Lukáš Kovalčík10.02.2022., 16:00h
Viaceré slovenské hviezdy pravidelne šíria konšpirácie či zastávajú prinajmenšom veľmi diskutabilné postoje.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudia (alebo aspoň časť) ich milujú, no svojimi kontroverznými presvedčeniami často vedia pobúriť. Reč je o slovenských celebritách, ktorých názory sú často za hranou.

Sú medzi nimi zástupcovia mladšej generácie, ale aj starší ľudia. Svojimi názormi ovplyvňujú davy, ktoré ich neraz nasledujú. Celebrity v tomto článku však neváhajú šíriť nebezpečné hoaxy, konšpirácie či zastávať sa totalitných ideológií.

Majk Spirit

Raper sa preslávil svojimi motivačnými piesňami, no okrem hudby aj dlhodobo šíri najrôznejšie konšpirácie, a preto si vyslúžil aj prezývku „Silvia Šuvadová slovenského rapu“.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Majk Spirit (@majkspirit)

Jeden z najsledovanejších hudobníkov na našej scéne verí konšpiráciám o Iluminátoch, páde dvojičiek či o tom, že elity obchodujú s mimozemšťanmi.

„Chemtrails na oblohe - súčasť plánu, prasacia chrípka - je súčasť plánu, a vtáčia chrípka - bola súčasť plánu, AIDS - to je súčasť plánu, a aspartam - je tiež súčasť plánu, Prozac - to je súčasť plánu, vakcinácia - je súčasť plánu,“ spieva Spirit v známej konšpiračnej piesni Súčasť plánu, ktorú nahral so svojou skupinou H16 ešte v roku 2009.

V minulosti sa vyjadril aj o konšpiračnom časopise Zem a Vek, ktorého šéfredaktor Rostas bol minulý rok odsúdený na peňažný trest za šírenie hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Známy raper časopis označil za „skvelý". Informoval o tom portál O médiách.

Alex Wortex

Influencerka má na svojom instagramovom profile vyše 10-tisíc followerov a pozornosť púta okrem svojich výstredných outfitov aj zdieľaním hoaxov. Počas pandémie bagatelizovala závažnosť koronavírusu, kritizovala ľudí, ktorí dodržiavajú opatrenia, a neváhala ani šíriť absolútne bludy o covide.

Nezmyslami, ktoré šírila Alex Wortex, sa zaoberala aj polícia. „Na Instagrame, teda konkrétne na profile „alexwortex69", sa cez tzv. instastory (príspevok zmizne po 24 hodinách) šírila dezinformácia, podľa ktorej vraj môžu zaočkované osoby negatívne vplývať na osoby nezaočkované. Vraj nezaočkované ženy majú problém s menštruáciou, ak sa stretnú so zaočkovanou osobou. Dokonca prítomnosť zaočkovanej osoby môže vyvolať samovoľné potraty,“ napísala Polícia na svojom profile Hoaxy a podvody - Polícia SR ešte minulý rok.

Ibrahim Maiga

Hviezda 90. rokov, spevák a herec Maiga, sa v poslednej dobe pripomenul akurát šírením dezinformácií na sociálnych sieťach, a tajnou svadbou v rodnom Mali, kam sa počas pandémie vrátil.

„V Mali nemusíme nosiť masky, nemusíme si povinne robiť testy, nemáme povinné očkovanie a nepomreli sme. Žijeme,“ tvrdí herec vo videu, ktoré uverejnil na svojom Facebooku minulý mesiac. Taktiež vysvetľuje, že dôvodom jeho odchodu zo Slovenska bol pocit neslobody.

Počas minulého roka Maiga šíril napríklad hoax o smrti moderátora Jula Viršíka, ktorý jeho smrť spájal s očkovaním. Jeho aktivitu na sociálnych sieťach si všimla aj polícia. 

Jožo Ráž

Legendárny spevák a líder kapely Elán sa okrem hudby preslávil aj svojimi kontroverznými názormi. Ráž je známy svojou láskou k Rusku a nekritickým obdivom k Vladimirovi Putinovi.

„Ja mám Rusko veľmi rád. Prešiel som ho celé, a spomínam na to strašne rád. V Rusku sa môžete s vodičom autobusu porozprávať o filozofii, básnikoch. V Amerike sa môžete rozprávať o Coca-Cole a hamburgeroch,“ povedal spevák v známom rozhovore pre českú internetovú televíziu DVTV pred pár rokmi.

Ráž v interview taktiež hovorí o tom, že svojim presvedčením je komunistom. Táto totalitná ideológia na celom svete zabila 85 až 100 miliónov ľudí.

Koňýk

Spevák kultovej punkovej kapely Zóna A v posledných rokoch vyvolal vlnu kontroverzie tým, že sa odfotil s neonacistickým politikom Marianom Kotlebom, ktorého aj verejne podporuje. Samozrejme, fotku si hneď zobrali na paškál satirické stránky.

Kotleba Rasisti Facebook/Zomri

Okrem toho sa líder punkovej kapely, ktorý sa občianskym menom volá Peter Schredl, zúčastňoval aj na protestoch proti islamizácii a NATO, vystupoval proti utečencom či Rómom a homosexuálom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:47