Hacker Arion Kurtaj zverejnil ukradnuté zábery z GTA 6.Twitter/Mateo Prifti
StoryEditor

Svet sa konečne dozvedel, ako sa hackerovi podarilo vykradnúť zábery GTA 6. Použil techniku za pár desiatok eur

Miroslav Kamody29.08.2023., 10:00h

Hacker Arion Kurtaj sa mal nabúrať do spoločnosti Rockstar Games len s lacnou a bežne dostupnou technikou. Útok previedol z hotelovej izby.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás už niekedy videl film, v ktorom niektorá z postáv hackovala. Vždy to pritom vyzerá rovnako - obrovský stôl a na ňom tie najmodernejšie špičkové technológie, vďaka ktorým hrdinovia získajú presne to, čo potrebujú.

Ako však informuje portál Endgadget, skutočnosť nemôže byť viac odlišná. Očividne ti na to totiž stačí technika za pár desiatok eur - Amazon Fire TV stick, smartfón, klávesnica a myš. Iba toto stačilo na to, aby Arion Kurtaj, člen hackerskej skupiny Lapsus$, vyhackoval jednu z najväčších herných spoločností na svete.

image

Umelá inteligencia oživila postavy klasickej videohry GTA: San Andreas. Ich podoba ťa ohromí

Podarilo sa mu to z hotela

Bol to práve on, komu sa podarilo ukradnúť a publikovať klipy z očakávanej a nateraz nevydanej hry Grand Theft Auto VI. A to ani nehovoríme o tom, že v tom čase bol podľa informácii BBC už prepustený na kauciu za údajne hacknutie spoločnosti NVIDIA.

18-ročný mladík sa nielen infiltroval do spoločnosti Rockstar Games, ale dokonca sa ešte aj na firemnom kanáli na Slacku vyhlásil za „útočníka“. A miesto činu? Nechceme sa ním stal britský hotel Travelodge.

Sem bol presunutý po tom, čo ho ostatní hackeri „doxxovali“ - zverejnili na internete podrobné informácie o ňom a jeho rodine a ohrozili tak jeho bezpečnosť. Samozrejme, na mieste nemal prístup na internet. Aj s tým si však poradil a použil na to spomínaný Fire TV Stick, ktorý sa predáva za niečo vyše 40 eur.

image

Hacker Arion Kurtaj zverejnil ukradnuté zábery z GTA 6.

Twitter/indian - Pořad O Hrách/

Sú autisti

Ďalšie podrobnosti o Kurtajovom nelegálnom kúsku sa dostali na verejnosť po sedemtýždňovom procese a jeho uznaní vinným z hackovania Rockstar-u, neobanky Revolut a platformy Uber. Spolu s ním bol odsúdený aj 17-ročný mladík, ten je však na rozdiel od Kurtaja stále prepustený na kauciu.

Je dôležité dodať, že obaja mladíci sú autisti a psychiatri ich považovali za nespôsobilých postaviť sa pred súd. To znamenalo, že porota zvažovala len to, či je presvedčená, že zločiny boli spáchané, nie či boli spáchané s kriminálnym úmyslom.

image

Je zodpovedný za únik GTA 6, známy hacker však do basy asi nepôjde. Dôvodom je jeho duševný stav

Požadovali výkupné

Predpokladá sa, že Lapsus$, označovaný na súde ako skupina „digitálnych banditov“, pozostáva väčšinou z tínedžerov z Brazílie a Spojeného kráľovstva – Kurtaj a nemenovaný 17-ročný mladík sú dvaja zo siedmich členov zatknutých v Spojenom kráľovstve.

V rokoch 2021 až 2022 Lapsus$ údajne hackol aj Samsung, T-Mobile a Microsoft. Hoci skupina požadovala výkupné, nie je jasné, koľko na týchto skutkoch reálne zarobila.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 07:39