Hacker Arion Kurtaj zverejnil ukradnuté zábery z GTA 6.Twitter/indian - Pořad O Hrách/
StoryEditor

Je zodpovedný za únik GTA 6, známy hacker však do basy asi nepôjde. Dôvodom je jeho duševný stav

iDnes.cz18.07.2023., 16:00h

Čo si o tom myslíš? Osemnásťročný hacker Arion Kurtaj je zodpovedný za únik GTA 6. Na internete zverejnil ukradnuté zábery z pripravovaného videoherného hitu Grand Theft Auto VI, odsúdený však asi nebude. Porota nemôže rozhodnúť o jeho vine, kvôli jeho psychickému stavu.

Lajkuj Brainee.sk na

Arion Kurtaj je zodpovedný za pravdepodobne najväčší únik informácií, aký sa kedy vo videohernom priemysle objavil. Získal prístup k zdrojovému kódu pripravovaného pokračovania miliónovej hry Grand Theft Auto a potom na internete zverejnil súbor s celkovo 90 videoklipmi z pracovnej verzie hry. Vďaka nemu už vieme, že v šiestom diele budeme môcť hrať za mužské aj ženské postavy alebo že dej sa bude odohrávať v modernej verzii mesta Vice City, známej z predchádzajúcich dielov série.

image

Prečo nás umelá inteligencia prevalcuje aj v kybernetickej bezpečnosti

Únik informácií spoločnosti Rockstar spôsobil poriadne vrásky, ale vinník bol rýchlo vypátraný. Londýnska polícia zatkla vtedy len 17-ročného mladíka, člena hackerskej skupiny Lapsus$. Arion Kurtaj mal mať toho na svedomí omnoho viac, nielen Rockstar, ale pokúsil sa vydierať aj spoločnosti Uber a nVidia.

Podľa komisie psychológov však jeho duševný stav neumožňuje, aby ho súdili. Porota tak bude skúmať len to, či je zodpovedný za krádež, alebo nie, nie však o jeho vine. Samozrejme, neznamená to, že v prípade dokázania viny mu to prejde úplne beztrestne; britské právo s takýmito situáciami počíta.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 03:23