ShrekReuters/Dreamworks Pictures
StoryEditor

Shrek prepísal históriu kinematografie, jeden animátor by film robil 50 rokov. Tieto zaujímavosti o animáku ťa prekvapia

Miroslav Kamody14.07.2024., 13:00h

Je zelený, veľký, nechutný a milujú ho už najmenej dve genrácie. Shrek je legenda, ktorá už čoskoro dostane pokračovanie. Pripomeň si s nami zaujímavosti o tomto diele.

Lajkuj Brainee.sk na

Shrek patrí k najobľúbenejším animovaným postavám po roku 2000. Na jeho príbehoch vyrástli už dve generácie detí, pričom okrem hlavnej štvorice filmov sme sa dočkali aj niekoľkých krátkych príbehov a dvoch spin-offov, ktoré sa zamerali na kocúra v čižmách.

Aj preto milovníkov tohto zeleného zlobra nadchla správa, že v roku 2026 sa dočkáme piateho filmu, pričom sa vrátia všetky pôvodné postavy aj ich originálne hlasy. A teoreticky nič nebráni tomu, aby si svoje úlohy zopakovali aj slovenskí dabingoví herci.

image

Nikdy si sa necítil byť starší. Tieto legendárne filmy a animáky oslavujú 20 rokov od svojej premiéry

Pri tejto príležitosti sme si pre teba pripravili nálož zaujímavostí o tomto prelomovom animovanom diele, ktoré sa hneď niekoľkokrát zapísalo zlatými písmenami do kroniky svetovej kinematografie. Vážne! 

Inšpirovaný knihou

Množstvo ľudí nevie, že postava Shreka pôvodne pochádza z obrázkovej knihy od Williama Steiga z roku 1990. Tvorcovia si však zobrali len základnú inšpiráciu a dlho pracovali na tom, ako samotný príbeh uchopiť. Chvíľu sa dokonca pracovalo s verziou, v ktorej by bol Shrek dospievajúcim zlobrom, ktorý nechce ísť do rodinného podnikania so strašením ľudí.

Mimochodom, slovo shrek znamená v preklade z jidiš monštrum, pričom je odvodené od nemeckého slova schreck, ktoré predstavuje teror alebo strach. Samotá postava bola potom inšpirovaná francúzskym zápasníkom a spisovateľom Mauriceom Tilletom, ktorý trpel chorobou kostí zvanou akromegalia. Aj oslík mal svoju predlohu - zakrpateného oslíka z Barron Parku v Kalifornii.

image

Shrek

Dreamworks Pictures

Shrek sa do kín dokonca mohol dostať ešte skôr ako v roku 2001. Už desať rokov predtým kúpil slávny Steven Spielberg práva na knižnú predlohu. Prvé kompletné náčrty však vzniklo až v rokoch 1996 až 1997. Tvorcovia nakoniec použili stovky kíl modelovacej hmoty, kým vytvorili 50 modelov, z ktorých napokon vzniklo sedem hlavných postáv.

Animák robili celé roky

Najjednoduchšie sa však kreslil Oslík. Ten bol zároveň aj súčasťou vôbec prvej vytvorenej scény pre film - je to tá, v ktorej otravuje Shreka. Nakoniec bolo vytvorených 1 250 rekvizít a 36 samostatných lokácií, čo bolo viac, ako v akomkoľvek inom animovanom filme vytvorenom v tom čase.

Nakoniec tvorcom trvalo vytvoriť film viac ako štyri a pol roka. Jeden animátor pritom vytvoril behom týždňa približne tri až päť sekúnd animácie. Keby mal na celom projekte pracovať iba jediný človek, celú animáciu by mal hotovú za približne 47 a pol roka.

image

FOTO Cestovateľské sny sa stali skutočnosťou. Už čoskoro sa budeš môcť úplne zadarmo ubytovať v Shrekovej bažine

Pri tvorbe pritom použili hneď niekoľko prelomových technológii, pričom najväčšou bol nový systém animácie, ktorý umožňoval vytvoriť istý počet hýbajúcich sa svalov na tvári. Pomocou nich dodali tvorcovia postavám ľudskejší charakter. Shrekova tvár ich mala napríklad približne 220.

Cameron Cameron

Svoje si užili aj herci, ktorí dabovali hlavné postavy. Mike Myers (Shrek) napríklad zabudol nahovoriť jednu vetu, takže producent Jeffrey Katzenberg sadol do lietadla, aby ju nahrali v limuzíne na ulici. Vo filme pôvodne nemala byť ani scéna, v ktorej si Fiona odgrgne. Pridali ju až po tom, ako počuli Cameron Diaz grgať počas pauzy pri nahrávaní dabingu.

Antonio Banderas zase v pokračovaní nadaboval Kocúra v čižmách rovno v anglickej, španielskej, mexickej, talianskej a japonskej verzi filmu. Jeho postava si prešla aj dlhým vývojom. Najprv menili farbu jeho srsti - zo šedej na oranžovú, aby ho odlíšili od Oslíka. A všetko sa zmenilo so samotným príchodom Banderasa - kocúr mal byť pôvodne typický Francúz.

image

Shrek

Dreamworks Pictures

Legendárne songy

No a čo by to bolo za Shreka, keby v ňom nezazneli legendárne skladby od Smash Mouth. Ich výber však nebol taký jednoznačný, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Skladba I‘m a Believer bola vybraná len preto, že v nej zaznie veta, že „pravá láska sa stáva iba v rozprávkach”.

A pieseň All Star sa v úvodných titulkoch nemala bo finálnej verzii objaviť vôbec. Štáb ju použil iba do pracovnej verzie a mala byť nahradená inou skladbou. Pri testovacích premietaniach ale zožala nečakaný ohlas, a tak sa ju nakoniec rozhodli v animáku ponechať.

image

Zomrel spevák skupiny Smash Mouth. Vytvoril legendárne hity, ktoré si spieva úplne každý, objavili sa aj v Shrekovi

A na záver tu pre teba máme jednu odpoveď na jednu z najzásadnejších otázok, ktorá ťa možno dlho trápila. Aká dlhá je cesta z bažiny do kráľovstva Za siedmimi horami, keď sa Oslík neustále pýtal, kedy tam dorazia? Trasa je dlhá približne 700 míľ (1 126 kilometrov). Je to trasa dlhá približne ako z Bratislavy do Bruselu - a ak by išli 16 hodín denne, trvala by dva týždne.

Ďalšie zaujímavosti z animovanej série Shrek:

  • Na začiatku svojej kariéry J.J. Abrams (Star Trek, Star Wars) pracoval na tomto filme ako súčasť tzv. „propellerheads“, počítačovej skupiny, ktorá bola zameraná na vývoj animácie.

  • Pred uvedením prvého filmu si ho najprv museli pozrieť právnici štúdia DreamWorks, ktoré sa obávali, aby ich Disney nezažalovalo za paródie ich lokácií, ktoré použili vo filmoch.

  • V roku 2008 zaradil Americký filmový inštitút Shreka medzi 10 najlepších animovaných filmov histórie.

  • Shrek je zároveň vôbec prvým filmom, ktorý získal Oscara za najlepší celovečerný animovaný film.

  • V čase, keď sa dokončoval prvý film, sa už aktívne pracovalo na pokračovaní.

  • Shreka oslovuje menom len Fiona a Oslík. Všetci ostatní ho volajú napríklad on, tá vec alebo to.

  • Počas dabingu navrhol Cody Cameron (Pinnochio) Cameron Diaz (Fiona), aby si ho vzala a mohla sa volať Cameron Cameron.

  • V štvrtej časti sa objavuje aj postava Krysaře, ktorú pôvodne napísal český spisovateľ Viktor Dyk.

  • Niektorí z animátorov absolvovali kurzy herectva, aby poznali postupy, ako vyjadriť emócie.

  • Autor pôvodnej knihy zomrel počas tvorby druhého filmu - ten ju je preto venovaný.

  • Bojové umenie princeznej Fiony bolo inšpirované Jackiem Chanom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 07:51