Hollywood je v najväčšej kríze za posledných 60 rokovBrainee x Canva
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Hollywood sa zastavil. Prečo štrajkujú herci aj scenáristi a čo to znamená pre zábavný priemysel?

Miroslav Kamody14.07.2023., 10:30h

Centrum zábavného priemyslu je v najväčšej kríze za vyše polstoročie. Nevyhovujúce podmienky spôsobili štrajk scenáristov aj hercov, kvôli čomu hollywoodski giganti strácajú miliardy dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Hollywood a zábavný priemysel zažíva jednu z najväčších kríz od roku 1960. Po tom, čo začiatkom mája scenáristi oznámili štrajk z dôvodu nízkych miezd, sa k nim dnešným dňom pridali aj herci.

Takáto situácia nenastala posledných 63 rokov a znamená, že celý zábavný priemysel sa doslova zastavil. Prinášame ti stručný prehľad toho, čo sa aktuálne deje a čo pravdepodobne bude nasledujúce týždne a mesiace nasledovať.

image

Stál 21-tisíc, obsahuje 4000 žiaroviek, mladá herečka pri skoku z písmena H zomrela. Nápis Hollywood oslavuje sto rokov

Začalo to scenáristami

Začnime u scenáristov. WGA je odborový zväz, ktorý zastupuje profesionálnych scenáristov naprieč všetkými médiami vrátane tých pre televízne programy, filmy, animácie, dokumenty, spravodajské programy a dokonca aj videohry.

Každé tri roky vyjednávajú základné minimálne mzdy s veľkými filmovými štúdiami, televíznymi sieťami a spolkami producentov, aby zabezpečili, že scenáristi budú za svoju prácu spravodlivo odmeňovaní.

Na druhej strane konfliktu stojí Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá sa už od marca snažila vyrokovať novú zmluvu, ktorá mala vstúpiť do platnosti od 1. mája. Keďže k dohode nedošlo, WGA oznámila, že 97,85 % jej členov hlasovalo za povolenie štrajku.

image

Hollywood je v najväčšej kríze za posledných 60 rokov

Shannon Stapleton/Reuters

WGA spolu s oznámením štrajku kritizovala štúdiá ako Netflix, Amazon Studios, Apple, Disney, Warner Bros Discovery, NBC, Paramount a Sony. Podľa nich „boli odpovede štúdií úplne nedostatočné vzhľadom na existenčnú krízu, ktorej scenáristi čelia“.

Nízke platy a vysoká inflácia

Aliancia argumentovala hlavne tým, že zaznamenala dramatický nárast počtu autorov pracujúcich na základe minimálnej základnej dohody. To sa týkalo nielen mladých scenáristov, ale aj skúsených showrunnerov. Takmer polovica všetkých scenáristov v odvetví pracuje za minimálnu mzdu, nehovoriac o tom, že platy za posledných päť rokov okresala inflácia o 14 %.

Za WGA sa postavila aj Americká federácia hudobníkov, Screen Actors Guild – Americká federácia televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA), Spolok amerických filmových a televíznych režisérov (DGA), Medzinárodná aliancia zamestnancov divadelnej scény (IATSE) a Americký odborový zväz (Teamsters).

image

Štrajk scenáristov v Hollywoode. Zábavný priemysel prišiel za dva dni o 10 miliárd, v ohrození je každý tvoj obľúbený seriál

Herci na barikádach

A práve SAG-AFTRA momentálne prešla do štrajku spolu so scenáristami. Tento odborový zväz združuje tisíce hercov na čele s tými najznámejšími hollywoodskymi hviezdami, ktoré sú pre štúdiá zárukou obrovských finančných ziskov.

Odborový zväz nariadil všetkým svojim členom, aby okamžite zastavili prácu na všetkých filmoch a televíznych projektoch na celom svete. Problém je pritom totožný - zväz sa po viac ako mesiaci nedohodol AMPTP. Herci požadovali lepšie platy či ochranu práv pri používaním umelej inteligencie.

Výkonný riaditeľ a hlavný vyjednávač SAG, Duncan Crabtree-Ireland, povedal: „Pretože AMPTP nie je ochotná ponúknuť férovú dohodu o kľúčových otázkach, ktoré sú dôležité pre SAG-AFTRA, ktorá chráni živobytie pracujúcich hercov a interpretov, jednomyseľne hlasovala za vyhlásenie štrajku proti štúdiám a streamovacím službám.”

image

Hollywood je v najväčšej kríze za posledných 60 rokov

Mike Blake/Reuters

Sú na nesprávnej strane dejín

Fran Drescher, prezident herecké zväzu, povedal: „Spoločnosti sa odmietli zmysluplne zaoberať niektorými témami a v iných nás úplne ukameňovali. Kým nebudú rokovať v dobrej viere, nemôžeme začať dosahovať dohodu.”

AMPTP vo svojom vyhlásení uviedla: „Toto je voľba Únie, nie naša. Tým odmietla našu ponuku historického platu a ostatných zvýšení, podstatne vyšších stropov dôchodkových a zdravotných odvodov, ochrany pred konkurzmi, skrátených období opcií na série, prelomového návrhu AI, ktorý chráni digitálne podobizne hercov a ďalšie.”

image

Slovenská herečka podstúpila asistovanú samovraždu. Ešte pred pár týždňami plávala v Stredozemnom mori

„My sme tu obeťami. Stávame sa obeťou veľmi chamtivého subjektu. Som šokovaná spôsobom, akým ľudia, s ktorými sme obchodovali, zaobchádzajú. Úprimne povedané, nemôžem tomu uveriť, ako vzdialený sme od seba v toľkých veciach. Ako obhajujú chudobu, že strácajú peniaze vľavo a vpravo, keď dávajú stovky miliónov dolárov svojim generálnym riaditeľom. Je to nechutné. Hanba. Sú na nesprávnej strane dejín,“ rozohnila sa prezidentka SAG-AFTRA Fran Drescher.

Tým zrejme narážala na Boba Igera, CEO spoločnosti Disney. Ten zhodou okolností včera podpísal predĺženie kontraktu na vedenie firmy o ďalšie dva roky, pričom ročne zarobí 27 miliónov dolárov.

V tomto prípade platí, že kde sa dvaja bijú, tam nikto nevyhráva. Hollywood sa v podstate úplne zastavil a nateraz neexistuje žiadna možnosť, ako toto ochromenie prerušiť. 

image

Hollywood je v najväčšej kríze za posledných 60 rokov

Mike Blake/Reuters

„Všetci sú naozaj nervózni, pretože nebudú žiadne peňažné toky - nebudú nič zarábať,“ povedal jeden špičkový talentový agent. Niektorí pozorovatelia vidia, že kombinovaný štrajk urýchľuje koniec slepej uličky, zatiaľ čo iní tvrdia, že predlžuje paralýzu priemyslu.

Čo všetko majú herci zakázané?

Podľa usmernení, ktoré stanovila SAG, sa členovia počas štrajku nemôžu zúčastniť na premiérach, odovzdávaní cien ani na filmových festivaloch. To sme videli aj včera, kde sa herci hneď po začiatku premietania filmu Oppenheimer na slávnostnej londýnskej premiére zodvihli a odišli zo sály.

Majú zakázané robiť rozhovory pre dokončené projekty alebo ich dokonca propagovať na sociálnych sieťach. Okrem toho nemôžu ísť na konferencie, ako je Comic-Con, aby propagovali akékoľvek minulé alebo súčasné dielo, ktoré bolo vyrobené na základe zmluvy so SAG-AFTRA.

Čo sa týka práce pred kamerou aj mimo nej, zmluva pokrýva zákaz od herectva, spevu, tanca, kaskadérskych prác a bábkoherectva až po prácu s motion capture, upútavkami, hlasovým herectvom či rozprávaním. Stopku majú aj testy líčenia, konkurzy a súhlas s „dohodou o poskytovaní krytých služieb v budúcnosti“, ako aj obchody „súvisiace s merchandisingom spojeným s krytým projektom“.

image

Herečka Jennifer Lawrence na festivale v Cannes všetkých šokovala. Tajne pracovala na dokumente o Talibane

Crabtree-Ireland poznamenal, že štrajk neovplyvní všetkých členov SAG-AFTRA, iba tých, ktorí pracujú na základe zmluvy o televízii a kinematografii do roku 2020. Aktéri v iných zmluvných oblastiach, ako sú interaktívna zábava a reklamy, nebudú priamo ovplyvnení.

Najhorší scenár

Jonathan Händel, právnik v oblasti zábavy, ktorý predtým pracoval pre WGA, pred oficiálnym vyhlásením hercov pre Insider povedal, že verí, že toto odvetvie čaká dlhodobý problém – už len kvôli tomu, aké zložité a existenčné problémy sú na stole.

Podľa neho je ťažké preceňovať rozsah zmien, ktoré sa prehnali Hollywoodom od roku 2008. Vzostup streamovania zmenil spôsob platenia spisovateľov a hercov. Ošiaľ AI s jej potenciálom písať celé scenáre a pretvárať hercov prepukol naplno.

Mediálne konglomeráty sa topia v dlhoch a snažia sa kompenzovať poklesy tradičnej televízne streamovaním. „V stávke je tak veľa. Nemyslím si, že filmová zábava zaznamenala v takom krátkom čase rýchlejšiu zmenu ako od konca druhej svetovej vojny.“

A čo viac, na strane AMPTP patria medzi hlavných členov staršie štúdiá, ale aj streamovacie platformy a technologické spoločnosti, ktoré nie sú všetky na rovnakej vlne, čo by mohlo brániť ich schopnosti pohybovať sa ako jednotka a ukončiť tak štrajk.

Zatiaľ čo spoločnosti ako NBCUniversal a Disney stále závisia od čerstvej jesennej televíznej sezóny – ktorá je už ohrozená – aby prilákala divákov a uspokojila inzerentov, Netflix by „pravdepodobne rád videl pád televíznych programov,“ povedal Handel.

image

Amber si po prehranom súde s Johnnym Deppom zmenila meno. S dcérou a bývalou expriateľkou má žiť na Malorke

Môže to trvať celé mesiace

Spoločný štrajk spisovateľov a hercov „môže pokojne prebiehať do konca roka,“ povedal Händel. Televízne vysielanie Oscarov je ohrozené a hovorí sa o odložení odovzdávania cien Emmy - zvyčajne vysielaných v septembri - na november alebo neskôr. 

Aj keď teda momentálne nevidíme žiadne následky tejto kritickej situácie, po lete to bude inak. Ako prvé bude trpieť televízne vysielanie, ktoré je v reálnom času odkázané na scenáristov aj hercov.

image

Hollywood je v najväčšej kríze za posledných 60 rokov

Shannon Stapleton/Reuters

Postupne sa minú zásoby filmových a televíznych projektov aj ostatným veľkým hráčom na trhu. A to bude zlomový moment vyjednávania, ktoré má zmeniť fungovanie celého zábavného priemyslu.

Mimochodom, americký zábavný priemysel stratil v priebehu dvoch dní štrajku scenáristov na začiatku mája 10 miliárd dolárov v akciách. O prepad sa postarali spoločnosti Paramount Global, Comcast a AMC Networks. A teraz sa čaká, o aký veľký pád sa postarajú herci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 05:37