Slovenská stopa v MCUDisney/Marvel Entertainment, Brainee x Canva
StoryEditor

Naša stopa v Marvelovkách: Bombardovanie Slovenska, letisko v Bratislave a song v Spider-Manovi. Kde všade nás spomínajú?

Miroslav Kamody30.06.2023., 11:00h

Slovensko hrá v komiksovom svete od Marvelu dosť veľkú úlohu, aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá.

Lajkuj Brainee.sk na

Marvel Cinematic Universe (MCU) je najúspešnejšou filmovou franšízou všetkých čias.  ​Na týchto projektoch pracujú tisíce ľudí a dej sa odohráva na rôznych miestach na Zemi či vo vesmíre. My sme sa rozhodli pozrieť na slovenskú stopu vo filmovom univerze od Marvelu. A rozhodne nie je malá! 

image

Smrť Tonyho Starka aj vojna proti smrtiacemu mimozemskému druhu. Tieto filmy sa odohrávajú v roku 2023

Bombardovanie Slovenska

Najnovším prírastok je scéna zo seriálu Secret Invasion, ktorá sa objavila v druhej epizóde. Pri vypočúvaní Rhodeyho (War Machine) pred svetovými politkmi po útoku v Moskve môžeš vidieť zástupkyňu Slovenska, ktorá je zrejme alternáciou našej prezidentky.

Neustále však pri tom gúľa očami. Rhodey následne povie, že ak Slovensko ešte raz zagúľa očami, nasadí si oblek a zbombarduje ho. „Tak ho zbombarduj!“ povie mu v ďalšej scéne Nick Fury, keď sa o postoji Slovenska dozvie. 

image

Slovensko v seriáli Secret Invasion

Disney/Marvel Entertainment

Letisko v Bratislave (The Falcon and the Winter Soldier)

Seriál, ktorý si svoju premiéru odbil na streamovacej platforme Disney+ svojou druhou časťou poriadne prekvapil slovenských divákov. V nej hlavní hrdinovia Bucky (Sebastian Stan) a Sam (Anthony Mackie) navštívia aj našu majú krajinu, konkrétne hlavné mesto.

V jednej z posledných scén sa skupina, ktorá si hovorí Flag Smashers, vedená mladou ženou Karli snaží dostať vakcíny a zásoby v lietadle z letiska v Bratislave. Odchod ale museli urýchliť, pretože k nim mierili muži The Power Brokera, známeho záporáka z komiksov. Je však nepravdepodobné, že sa skutočne nakrúcalo na Slovensku.

image

Bratislava v seriáli Falcon&Winter Soldier

Disney/Marvel Entertainment

Tvorca vizuálnych efektov Vladimír Valovič (Guardians of the Galaxy 1 & 2)

Vladimír Valovič je zrejme najpopulárnejším tvorcom vizuálnych efektov na Slovensku. Svojou vytrvalosťou a odhodlanosťou do dotiahol až do Hollywoodu, kde pracoval na tých najväčších blockbusteroch. O tom svedčí aj ocenenie Oscar (za film Gravity) či BAFTA (Harry Potter a Dary Smrti 2).

image

Steve Ditko vytvoril Spider-Mana či Doctora Strangea. Legendárny komiksový ilustrátor mal rodičov zo Slovenska

Okrem toho pracoval aj na filmoch MCU. Konkrétne išlo o Strážcov Galaxie, kde sa podieľal na oboch častiach. Jeho najznámejšou scénou je pravdepodobne tá, kde sa Baby Groot napcháva cukríkmi.

image

Scéna, ktorú vytvoril Vladimír Valovič

Disney/Marvel Entertainment

Speváčka Marcela Laiferová a jej pieseň Slnko (Spider-Man: Far From Home)

O veľké prekvapenie sa postarali tvorcovia druhého sólo filmu o pavúčom mužovi. Nielenže sa rozhodli vymeniť New York za európske veľkomestá, ale použili aj legendárnu slovenskú pieseň.

​Peter Parker zo svojimi spolužiakmi zavítali do stovežatej Prahy, no po ceste z Benátok ešte prechádzali cez Tirolské Alpy. Práve vtedy začne hrať skladba Slnko od Marcely Laiferovej z roku 1973.

Kaskadér Vladimír Furdík (Thor: The Dark World)

Vlada Furdíka sme si najviac spájame s jeho stvárnením Nočného kráľa v populárnom seriáli Game of Thrones. Tento talentovaný Slovák je však viac kaskadérom ako hercom. Pracoval na viac ako 60 filmoch a seriáloch, pričom spolupracoval s tými najznámejšími hercami súčasnosti.

Okrem mnohých iných sa podieľal aj na tvorbe pokračovania Thora. Tu v akčných scénách nahradil herca Christophera Ecclestona, ktorý stvárnil záporáka Malekitha. O tom, že rozhodne nešlo o jednoduché scény, sa môžeš presvedčiť nižšie:

Steve Ditko čoby tvorca Spider-Mana

Ditko sa narodil 2. novembra 1927 v Johnstowne v Pensylvánii. Jeho predkovia boli deťmi Rusínov byzantských katolíckych prisťahovalcov z územia dnešného Slovenska. Inšpirovaný otcovou láskou ku komiksom v novinách Ditko podľahol Batmanovi v roku 1939.

Postupne sa vypracoval na jedného z najznámejších komiksových tvorcov. Zoznámil sa so Stanom Leem, s ktorým spoločne vytvorili postavu Spider-Mana. Ditko okrem toho vytvoril aj Doctora Strangea. Odkazy na neho sa objavujú vo viacerých filmoch z dielne Marvelu.

image

Záber z filmu Spider-Man: No Way Home

Sony

Sokovia alebo Slovakia?

Fiktívna krajina Sokovia zohrávala dôležitú úlohu v druhých Avengers. V MCU ide o bývalú vnútrozemskú krajinu na juhovýchode strednej Európy hraničiaca so Slovenskom a Českou republikou. Po tom, čo jeho hlavné mesto zničil Ultron, ho v rámci MCU politicky pohltili okolité krajiny.

image

Svet komiksov: Vznik Supermana, Batmana, Kapitána Ameriku či Wonder Woman. Pozri sa, ako vyzeral Zlatý vek komiksov

​Obrazovka počítača v Avengers: Age of Ultron ukazuje, že Sokovia sa nachádza medzi Slovenskom a Českou republikou. V Captain America: Civil War ju zase vidíme na severozápadnom pobreží Čierneho mora. Keď sa kamera priblíži, poloha sa presunie medzi Českom a Slovenskom, neskôr zase medzi Rakúsko a Taliansko. Táto mapa však hovorí za všetko.

image

Mapa Sokovie

Marvel Cinematic Universe Fandom

Steve Rogers v Československu (Captain America: The First Avenger)

V prvom filme s Captainom America je Steve Rogers svedkom mapy znázorňujúcej umiestnenie zariadení HYDRA v Európe pri oslobodzovaní väzňov v rakúskom zariadení na výrobu zbraní. Následne mal za úlohu s tímom zničiť všetky tieto zariadenia, zatiaľ čo MI6 sa zamerala na umiestnenie centrály HYDRA. 

Na nej môžeš vidieť aj základňu v Československu. Tam sa vydá v scéne, kde nechá Rogers explodovať celé zariadenie, na ktoré zaútočil. V nej sa okrem iného pokúša do centrály prebiť so svojou motorkou.

Kaskadér Robert Hladík (Thor, Avengers, Avengers: Age of Ultron, Black Widow, Venom 2)

Do prepojeného komiksového sveta Marvelu sa dostal aj ďalší úspešný kaskadér. Robert Hladík, rodák z Piešťan, pracoval na viacerých blockbusteroch a podarilo sa mu stať osobným kaskadérom Chrisa Hemswortha. Ten v MCU stvárnil Thora.

​V akčných scénach ho nahradil v prvom sólovom filme, ale aj dvojici filmov o Avengers. Okrem toho však pracoval aj na snímkach Black Widow a pokračovaní Venoma s podtitulom Carnage prichádza.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 17:18