Jennifer Lawrence na tohtoročnom festivale v CannesTwitter/Jennifer Lawrence ARG
StoryEditor

Herečka Jennifer Lawrence na festivale v Cannes všetkých šokovala. Tajne pracovala na dokumente o Talibane

Miroslav Kamody22.05.2023., 08:00h

Lawrence priniesla na festival v Cannes silný dokument o ženách, ktoré sa museli prispôsobiť životu pod nadvládou Talibanu. Celý projekt vznikal v úplnej tajnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Hollywoodska herečka Jennifer Lawrence, ocenená Oscarom za najlepší herecký výkon vo filme Terapia láskou, na filmovom festivale v Cannes poriadne prekvapila. Bez toho, aby o tom dopredu niekomu povedala, pracovala na tajnom dokumente o Talibane.

Ako informuje portál LadBible, pripravovaný film natočila produkčná spoločnosť Excellent Cadaver, ktorú vytvorila Lawrence spolu s jej dobrou priateľkou Justine Ciarrocchi. Dokument vytvorili filmári z Afganistanu a nakrúcaný bol väčšinou potajomky.

image

Cannes 2023: Na čo všetko sa môžeme tešiť? Premiéru bude mať nový Indiana Jones, ale aj film so slovenskou koprodukciou

Život po nástupe Talibanu

Svoju premiéru si odbil priamo na festivale v Cannes a jeho názov je Bread and Roses. Sleduje príbehy troch žien žijúcich vo vojnou zmietanej oblasti a ukazuje, ako ich životy ovplyvnil Taliban po rýchlom nástupe k moci.

Extrémistická skupina prevzala kontrolu nad Afganistanom v roku 2021, tesne po páde vlády. O vtedajšej situácii, rovnako tak o živote v Afganistane, sme sa rozprávali aj s chalani z Travelistanu v našom podcaste Not Sorry to Think.

Aj keď sa mnohí občania pokúsili vzbúriť, Taliban rýchlo prevzal kontrolu nad regiónom a presadil prísnu náboženskú vládu a pravidlá. Medzi nimi je aj zákaz vstupu žien a dievčat do väčšiny oblastní verejného života, napríklad do škôl.

Učia sa v podzemných školách

Keď väčšina univerzít a škôl toto nariadenie silou prijala, tie, ktoré zostali, sa pokúsili protestovať. A niektoré si dokonca založili svoje vlastné podzemné školy. Práve tomu sa venuje aj dokument.

Bread and Roses obsahuje zábery žien, ktoré sa učia v pivnici bez okien, zatiaľ čo ďalší záber ukazuje ženu, ktorá sa statočne dohaduje s milíciou. Všetko nakrúca jej mobilný telefón v roztrasených rukách.

Dokument sa okrem toho zameriava aj na každodenný život týchto žien, ktoré sú nútené prispôsobiť sa svojej novej existencii v Kábule. Afganskej filmárke Sahre Mani sa podarilo zdokumentovať trýznivé týždne po kolapse demokracie v krajine.

Dostali príležitosť povedať svoj príbeh podľa seba

Lawrence, ktorá dokument produkovala, o ňom pre BBC povedala: „Moje srdce bilo tak rýchlo, keď som sledovala, ako tieto ženy vzdorujú Talibanu. Túto stránku príbehu, ženy, ktoré sa bránia, nevidíte v správach každý deň a je to dôležitá súčasť nášho filmu a príbehov týchto žien.”

Okrem toho rozprávala aj o tom, ako pri tvorbe filmu chcela, aby ženy mali pri natáčaní tohto filmu kontrolu nad vlastným príbehom. „V súčasnosti nemajú v rámci svojej krajiny žiadnu autonómiu. Je pre nich také dôležité, aby dostali príležitosť zdokumentovať svoj vlastný príbeh vlastným spôsobom,” pokračovala.

Zatiaľ čo film vrhol dôležitú pozornosť na ženy v Afganistane, Lawrence priznala, že sa v tejto situácii stále cíti „bezmocná“ „Tento príbeh nemá koniec,“ povedala, „a vy sa cítite takmer bezmocní, keď premýšľate o tom, ako s tým niečo urobiť. Je to ťažké predávať,” dodala na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:42