Disney/Marvel Entertainment, 20th Century Studios
StoryEditor

Svet komiksov: Toto vieme o pokračovaní Doctora Strangea. Návrat Profesora X aj Illuminati v MCU

Miroslav Kamody15.02.2022., 15:00h
Nové zábery z Doctora Strangea sme pre teba rozanalyzovali do posledného detailu. Čo o filme nateraz vieme?
Lajkuj Brainee.sk na

Len pred niekoľkými hodinami sme sa dočkali nálože nových záberov z najbližšej komiksovky zo sveta Marvel Cinematic Universe, Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Okrem 30-sekundového Super Bowl spotu sme dostali aj plnohodnotný trailer, ktorý priniesol veľké odhalenie a množstvo otázok.

Na mnohé z nich ti prinášame odpovede. Odhaľujeme, ako je možné, že sa vráti Profesor X v podaní Patricka Stewarta, kto sú Illuminati, vedľajšie postavy America Chavez či Rintrah a kto sa skrýva za tajomnou svetelnou postavou v traileri. Snímka (v slovenčine pod názvom) Doctor Strange v mnohovesmíre šialenstva dorazí do kín už 5. mája.

Upozorňujeme, že v nasledujúcom článku sa objavia aj niektoré nepotvrdené správy o objavení niektorých postáv a hercov. Ak by sa ukázali ako pravdivé, mohlo by ísť o spoilery.

Nové postavy

Ukážka začína pohľadom na Strangea (Benedict Cumberbatch), ktorý v sne vidí zničené Sanctum Sanctorum, svoju svätyňu v New Yorku. Vyzerá to tak, ako by jeho myseľ nedokázala spracovať, že budova sa rozplýva, nehovoriac ešte o osudoch jeho variantov, ktorých sleduje predtým, ako sa zobudí.

Vidieť sme mohli Defender Strangea, varianta, ktorý v komiksoch viedol tím v zložení Hulk, Namor a Silver Surfer. Je možné, že sa teda objaví Namor, marvelovská verzia Aquamana, ktorá by neskôr mala zohrávať úlohu v pokračovaní Black Panthera. Okrem toho sme v traileri mohli vidieť aj Sinister Strangea a Zombie Doctora Strangea.

V ďalších záberoch vidíme aj novú superhrdinskú postavu menom America Chavez v podaní Xochitl Gomez. Tá bojuje s multivesmírnym monštrom a je pravdepodobné, že v príbehu bude zohrávať zásadnú úlohu.To napovedajú aj jej schopnosti, ktoré okrem super sily a nezraniteľnosti zahŕňajú aj cestovanie cez multivesmír skrz portály v tvare hviezdy. Ako vidíme v ukážke, zrejme sa dostanú aj do sveta, v ktorom ešte stále žijú dinosaury.

Bitka o Kamar-Taj

Následne si pozornosť v ukážke pre seba kradne značne zoslabnutý Wong, ktorý je momentálne vo svete MCU Sorcerer Supreme (najvyšším čarodejom). Ten varuje Strangea, že po otvorení multivesmíru už nemôže všetko ovládať. Nasledujú zábery, ktoré predpovedajú epickú bitku v Kamar-Taj, centrále, kde sa Strange v prvom filme objavoval svoje schopnosti.

V plnej kráse sa ukazuje aj Rintrah, veľký minotaur, ktorý v komiksoch vystupoval ako Strangeov učeň. Vyzerá to však tak, že jeho origin vo filmoch bude upravený. Všetci čarodejníci následne bojujú proti temnému mraku, no zrejme nebudú úspešný a Kamar-Taj bude (takmer) zničený. Pri týchto scénach môžeš zahliadnuť aj Hamira, staršieho muža, ktorého si Strange v prvom filme pomýlil s Ancient One.

Doctor Strange 2 Disney/Marvel Entertainment

Nestabilná Wanda

Veľkú úlohu vo filme zohrá aj Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen). Tá sa už zrejme spamätala po udalostiach z WandaVision, no ani zďaleka to nevyzerá tak, že by sa úplne vzdala svojich snov o veľkej rodine s Visionom. Podľa nových záberov to ale vyzerá tak, že Wanda vôbec nemusí byť Strangeovým spojencom (ako pôvodne napovedala potitulková scéna v Spider-Man: No Way Home).

Ako si všíma web ComingSoon, konflikt môže byť vystavaný na tom, že ľudia považujú Strangea po porušení všetkých pravidiel za hrdinu, zatiaľ čo ona je považovaná za zloducha. To by následne mohlo spôsobiť eskalovanie jej duševnej nestability, ktorá zohráva v komiksoch zásadnú úlohu. Nezabúdajme na to, že v známej komiksovej predlohe House of M nielenže prepísala realitu, ale vytvorila novú, v ktorej mutanti vládli svetu.

Doctor Strange 2 Disney/Marvel Entertainment

Návrat Profesora X

Len nedávno Tobey Maguire (pôvodný Spider-Man) a Willem Dafoe (Green Goblin) prepísali históriu a stali sa hercami, ktorí najdlhšie stvárňovali komiksovú postavu od Marvelu. Tento titul si však pre seba už o pár mesiacov opäť vezme Patrick Stewart, ktorý v sérii o X-Menoch stvárňoval Profesora Charlesa Xaviera.

Následne v traileri vidíme, že Strange je spútaný dronmi Iron Legion Tonyho Starka. To by mohlo napovedať, že vo filme sa objaví aj variant Tonyho Starka, ktorého si podľa internetových zdrojov údajne zahrá Tom Cruise. Strangea drony následne predvedú pred radu, zloženú z niekoľkých mocných hrdinov.

​Medzi nimi je aj Profesor X, takže zakladateľ X-Menov bude zrejme zapojený do akejsi rady, ktorá stojí ešte nad the Time Variance Authority (TVA) a ochraňuje multivesmír. Tú sme mohli vidieť v seriáli o Lokim. Súčasťou rady bude aj Karl Mordo, v ktorom od posledného sólo filmu so Strangeom kypí zlosť. Okrem toho to môže predznamenávať, že sa svojho debutu v MCU dočkajú Illuminati.

V komiksovej predlohe boli Illuminati tajná organizácia zložená z niekoľkých najmocnejších hrdinov sveta - Doctor Strange, Black Bolt (kráľ mŕtvych, čo je možno odkazom na zombie variantov), Charles Xavier, Reed Richards zakladajúci člen Fantastickej štvorky, ktorá má potvrdený vlastný MCU film), Namor (už sme ho spomínali vyššie) a Iron Man. Týchto šesť mužov istý čas spolupracovalo na formovaní postavenia nadľudského sveta a sveta okolo neho.

Následky z filmu Spider-Man: No Way Home

Udalosti z posledného Spider-Mana ukázali, že do sveta MCU neustále prúdia rôzne postavy a bytosti z iných vesmírov. Tak by sa do New Yorku mal zrejme dostať aj obrovský Gargantos, ktorý hádže autobus po Strangeovi a Americe Chavez. Zaujímavosťou ale je, že v komiksoch ide o záporáka Namora, čiže dostávame ďalšiu indíciu o objavení kráľa Atlantídy.

Okrem toho sa musíme pozastaviť aj pri žiariacej postave, ktorú sa doteraz v traileri nepodarilo identifikovať. Je však možné, že na Wandu sa rúti niekto z týchto postáv - Human Torch (člen Fantastickej štvorky), Captain Marvel, alebo Monica Rambeau, ktorá s ňou má po súboji v seriáli WandaVision nevybavené účty.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness Disney/Marvel Entertainment

​Doteraz sme sa síce rozprávali iba o tom, čo sme videli v ukážkach. Na internete však kolujú dohady o tom, že vo filme by sme mohli okrem Toma Cruisa čoby Iron Mana vidieť aj Edwarda Nortona (prvý predstaviteľ Hulka v MCU), ďalších X-Menov (všetci dúfajú vo Wolverina), Reeda Richardsa (člen Fantastickej štvorky) v podaní Johna Krasinskiho, Spider-Mana v podaní Tobeyho Maguirea, Deadpoola, Ghost Ridera, Magneta (mladšiu verziu v podaní Michaela Fassbendera).

Aby toho nebolo málo, šušká sa aj o Lokim, Sylvie a Mobiusovi (všetci zo seriálového Lokiho), návrate Chrisa Evansa v úlohe (zlého) Captaina Americu či Ultrona.

Všetko sú to však nateraz dohady, no pokiaľ by sme v pokračovaní Doctora Strangea pod taktovkou režiséra Sama Raimiho (pôvodná trilógia o Spider-Manovi) videli aspoň polovicu z toho, čo sme si rozobrali v tomto článku, pôjde o komiksovú megaudalosť, ktorá môže tromfnúť aj posledného Spider-Mana. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:27