Šiesty celovečerný film Stevena Spielberga priniesol legendárneho hlavného hrdinu, ktorého milujú celé generácie.Twitter/film Codex/
StoryEditor

Jeden z najlepších režisérov sveta oslavuje narodeniny. Pripomeň si s nami jeho najväčšie trháky

Michal Čiernik18.12.2022., 09:00h

Tvorca legendárnych Čeľustí, Indiana Jonesa či Jurského parku slávi 76. narodeniny. Pozri si top filmy, vďaka ktorým bude navždy známy.

Lajkuj Brainee.sk na

Steven Allan Spielberg sa narodil 18. decembra 1946 v  Cincinnati v štáte Ohio. V Kalifornii vyštudoval film na vysokej škole a jeho prvý profesionálny celovečerný film The Sugarland Express mal premiéru v roku 1974. Jeho úspešná kariéra však odštartovala s ikonickým hororom Čeľuste o rok neskôr. Od tohto momentu Spielberg natočil ďalších 32 celovečerných filmov. Ocenenie najlepší režisér vyhral na Oscaroch dokopy trikrát a jeho filmy získali 35 zlatých sošiek.

E.T. - Mimozemšťan

Film o dieťati, ktoré sa vyrovnáva s rozvodom svojich rodičov, zabalil Spielberg do srdečnej sci-fi bájky o mimozemšťanovi, ktorý sa práve chystá na návrat domov. Je to film, ktorý rozumie detským snom a strachom a robí z dospelých nedôveryhodných outsiderov, ktorí nedokážu celkom rozpoznať krásu a majestátnosť bytosti ako je E.T. Je to film, ktorý vás rozosmeje a rozplače, aj keď ho už poznáte naspamäť. 

image

Je to dokonalý film pre deti, ale zároveň si ho užijú aj dospelý pretože je hlboko dojímavý, proste Spielberg vo svojej najlepšej podobe.

Twitter/ C. K: Buchanan/

Dobyvatelia stratenej archy

Šiesty celovečerný film Stevena Spielberga priniesol legendárneho hlavného hrdinu, ktorého milujú celé generácie. Nadčasového Indiana Jonesa dokonale vsadil do 30. rokov minulého storočia. Týmto filmom vytvoril priestor pre celú franšízu o odvážnom archeológovi s klobúkom a s bičom v ruke. Dokopy natočil štyri filmy takže cez sviatky si môžeš pustiť zábavný maratón.

image

Šiesty celovečerný film Stevena Spielberga priniesol legendárneho hlavného hrdinu, ktorého milujú celé generácie.

Twitter/film Codex/

Schindlerov zoznam

Veľkosť Stevena Spielberga spočíva v jeho širokom spektre žánrov. Dôkazom toho je jeho najoceňovanejší film Schindlerov zoznam. Okrem kultovej sci-fi, krvavých hororov či rodinných fantastických filmov bol schopný natočiť aj historickú drámu z obdobia druhej svetovej vojny. Za film o holokauste páchanom na židoch získal Spielberg svojich prvých dvoch Oscarov a film samotný vyhral sedem ďalších.

image

Poznáme nominácie na Zlatý glóbus. Pozri sa, kto má najväčšiu šancu na zisk prestížnej sošky

Jurský park

Ďalší začiatok epickej franšízy. Môžme ho prirovnať ku Frankensteinovmu príbehu zabalenému do veľkého dobrodružstva, ktorý spochybňuje našu potrebu zábavy a našu neúctu k prírode. Efekty, príbeh, postavy a všetko ostatné v tomto majstrovskom diele upúta diváka aj po takmer 30 rokoch. Spielberg natočil aj druhé pokračovanie Stratený svet a je škoda že v tom nepokračoval. V ďalších troch pokračovaniach Spielberg prenechal režisérsku stoličku iným ale pri tvorbe nových príbehov z jurského sveta ostal.

Čeľuste

Už spomínaný krvavý horor sa tak trochu vymyká zo spielbergovských tradícií. A to je len dobre. To, čo robí túto klasiku tak výnimočnou, nie je veľkolepá akcia alebo dokonca ani žralok. Stredobodom filmu sú ľudské vzťahy. Toto je film o charakteroch postáv. Toto je film, ktorý žije a dýcha svojimi charakterovými momentmi a obrovský žralok je síce fascinujúci ale v príbehu takmer vedľajší.

image

To, čo robí túto klasiku tak výnimočnou, nie je veľkolepá akcia alebo dokonca ani žralok. Stredobodom filmu sú ľudské vzťahy.

Twitter/edward The Movie/

Fabelmanovci

Po celé desaťročia sa Spielberg ukázal ako majster takmer každého typu filmu a zanechal nezmazateľnú stopu vo všetkom od akčných filmov až po muzikály. Jeho najnovšia dráma z roku 2022 Fablemanovci jeho ako rozhovor režiséra priamo s divákmi. Žmurká na nich a hrá sa s nimi, od úvodu, ktorý ukazuje zrod jeho lásky k filmom, až po dokonalý záverečný záber, ktorý naznačuje čo príde po jeho kariére. Spielberg do týchto momentov pochopiteľne prináša veľkú dávku náklonnosti a starostlivosti, pretože odhaľuje svoju minulosť.

image

Prekliate filmy zabíjali. Tieto snímky sprevádza smrť a paranormálne javy

Mohli by sme takto v jeho legendárnych filmoch pokračovať, lenže každá jeho snímka má niečo do seba stojí za spomenutie. Určite však nemôžme zabudnúť na jeho Oscarové filmy ako Zachráňte vojaka Ryana, Lincoln, Most špiónov či muzikál West Side Story z roku 2021.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 19:41