PoltergeistTwitter/Cinespia
StoryEditor

Prekliate filmy zabíjali. Tieto snímky sprevádza smrť a paranormálne javy

Lukáš Kovalčík14.05.2022., 17:00h

Aféry, späté s týmito filmami by na vlastnej koži nechcel zažiť asi nikto.

Lajkuj Brainee.sk na

Je to prinajmenšom zvláštne, no viacero kultových filmov sprevádzali pri natáčaní, po premiére a niekedy aj v prípravných fázach tragické udalosti, zvláštne nehody a situácie, ktoré sa často vymykajú racionálnym vysvetleniam.

Ešte nezvyčajnejším faktom je, že sa to často stávalo pri hororoch, trileroch či iných dielach temných žánrov, a desivé situácie ďaleko presahovali fámy či historky, ktoré sa okolo filmov zvyknú šíriť za účelom zvýšenia tržieb. Tieto snímky označujeme ako prekliate filmy. Brainee ti prináša výber tých najdesivejších.

The Omen

Hororová klasika z roku 1976 patrí do subžánru satanského hororu. Rozpráva príbeh amerického politika Thorna (Gregory Peck), ktorý si za veľmi zvláštnych okolností adoptuje malého chlapca. Chlapec sa volá Damiena dejú sa okolo neho zvláštne veci. V jeho okolí sa totiž množia smrteľné nehody, zvieratá na jeho prítomnosť reagujú záchvatmi agresivity a jeho opatrovateľka pred očami celej rodiny spácha samovraždu.

Nielen film samotný, ale aj jeho pozadie je naozaj desivé. Ešte pred natáčaním spáchal samovraždu syn Gregoryho Pecka, herca v hlavnej úlohe. Počas natáčania sa lietadlo, ktoré bolo prenajaté na letecké zábery, zrazilo s kŕdľom husí a zrútilo sa na auto, v ktorom sedela pilotova manželka a dve dcéry. Všetci boli na mieste mŕtvi. 

Dizajnér špeciálnych efektov John Richardson, ktorý pripravoval väčšinu úmrtí vo filme mal po ukončení natáčania autonehodu. Jeho manželka pri nej zomrela podobne, ako jedna z postáv vo filme. 

Mrazivým faktom je, že tragédia sa stala v piatok trinásteho pri smerovej ceduli na holandské mesto Ommen. Aby toho nebolo málo, hotel, v ktorom bol ubytovaný režisér filmu, sa zase stal terčom bombového útoku a rotvajleri, ktorí účinkovali v jednej zo scén, nečakane napadli a vážne dohrýzli svojho trénera. 

Poltergeist

Krátko potom, čo tento duchársky príbeh z roku 1982 vydesil divákov v kinách, začal rozosievať strach aj medzi fanúšikmi a hercami. Dominique Dunne, ktorá hrala postavu dospievajúcej Dany, uškrtil jej bývalý priateľ dva mesiace po premiére filmu.Mala len 22 rokov. 

Herečka Heather O’Rouke,ktorá vo filme stvárnila malé dievča, zase zomrela na zástavu srdca po dokončení tretej časti Poltergeistu vo veku len 12 rokov, píše web NerdFix.

Paranormálne veci sa diali aj na pľaci. Keď si po prvom natáčacom dni skontrolovali kameraman a jeho asistenti natočené zábery, zistili, že sú prázdne. Páska pritom bola založená správne. 

V scéne, kde Diane (JoBeth Williams) pláva cez bazén kostí a lebiek, údajne neboli použité rekvizity, ale skutočné kostry.

Dom spisovateľa Jamesa Khana, ktorý napísal knižnú verziu Poltergeistu, zase počas písania knihy zasiahol blesk.

Rosemary's Baby 

Ďalší film s diabolskou tematikou v našom výbere zvyknú kritici označovať ako „najlepší horor v ktorom chýbajú desivé scény. Film naozaj nie je explicitný, a pracuje viac s náznakmi, avšak o desivé scény (v realite) jeho aktéri po natáčaní veru nemali núdzu.

Režisérovi filmu Romanovi Polanskemu zavraždili členovia kultu Charlesa Mansona tehotnú manželku Sharon Tate.

Tvorca soundtracku Krzysztof Komeda zase zomrel následkom poranenia hlavy po nešťastnom páde, ani nie rok po premiére filmu.

Autorovi knižnej predlohy Ira Levinovi sa rozpadlo manželstvo, a záhadným dojmom pôsobí aj fakt, že anglický spevák John Lennon, ktorý v budove v ktorej sa film odohrával býval, bol neskôr zastrelený presne na mieste, kde sa nachádza Rosemary (Mia Farrow) a Guy (John Cassavetes) na konci úvodných titulkov.

Twilight Zone: The Movie

V roku 1983 štyria renomovaní hollywoodski režiséri natočili spoločnú antológiu hororových či sci-fi príbehov, ktorými chceli preskúmať priestor za hranicou reality.

Jedným z nich bol aj Steven Spielberg, ktorý stál za produkciou vyššie spomínaného filmu Poltergeist.

Film sa stal neslávne známym vďaka tomu, že v epizóde režiséra Landisa pri natáčaní tragicky zahynuli traja herci. Dvaja z nich pritom boli ešte deti. Udialo sa to pri scéne náletu lietadla, súčasťou ktorej boli aj výbuchy. Uprostred chaosu pilot ovládajúci helikoptéru na pľaci stratil kontrolu nad lietadlom a zabil hercov, píše portál Slashfilm.

Úmrtia viedli k niekoľkoročnému súdnemu konaniu; a aj keď sa nezistila žiadna trestne zodpovedná osoba, vo filmovom priemysle boli zavedené nové postupy a bezpečnostné normy. 

The Conjuring, ale aj Diablov advokát

Za zmienku určite stojí aj film Vrana, pri ktorom bol nešťastnou náhodou zabitý herec Brandon Lee, ale aj kultový Exorcista, ktorého natáčanie sprevádzal požiar a zranenia hercov.

Mysteriózne udalosti na pľaci sú späté aj s filmami The Conjuring, V moci diabla či Diablov advokát.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:37